Situația infectărilor cu Covid în Piatra-Neamț este și astăzi, 10 noiembrie, intens analizată de Direcția de Sănătate Publică Neamț.
La o zi după ce municipiul reședință de județ a ajuns la o incidență de 6,09 cazuri la mia de locuitori, încă nu s-a luat nici o decizie privind carantinarea. Algoritmul este unul complex și înseamnă efectiv calcule artimetice ale unor punctaje aplicate criteriilor analizate de medicii epidemiologi. Cel puțin așa susține Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț, care explică sumar procesul: „Decizia de carantinare nu se ia așa ușor. Este o evaluare complexă pe care o facem, sunt mai multe criterii și fiecare primește un punctaj. Dacă Institutul Național de Sănătate Publică nu a făcut public acest algoritm, nici noi nu-l putem face public. Incidența de 6 cazuri mia de locuitori este doar un criteriu. Dar contează și cât de îmbătrânită este populația, câte locuri sunt în ATI pentru cazurile grave, câți pacienți sunt internați în spital și câți sunt în izolare la domicilii, dacă rata de infectare în comunitate este în creștere pe ultimele 14 zile. Sunt și criterii economice, sociale, nu este așa simplu să ajungi la o concuzie. În țară, orașe ca Timișoara, Sibiu, Oradea, Cluj nu s-au carantinat. Domnul ministru al Sănătății a spus că este dificilă o astfel de decizie în municipiile reședință de județ, trebuie bine analizată. Oricum, durează o zi-două această analiză”, a declarat Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Rămâne de văzut câte din cele 110 cazuri noi de infectare de astăzi sunt pe Piatra-Neamț, detaliu care probabil va cântări în analiza epidemiologilor. Medicul epidemiolog Cătălin Herghelegiu a detaliat, în ultima conferință de presă a Prefecturii Neamț, că incidența la 14 zile se calculează adăugând cazurile noi din ziua respectivă și scăzând cazurile noi dintr-a 15-a zi. Rata crește sau scade în funcție de cifrele celor două zile, dar și de datele din fiecare zi a celor două săptămâni. Așa stând lucrurile, aritmetic, în ce privește incidența – cea din comunitate, fără focare, se presupune că celelalte criterii primesc un punctaj mai mic.
În ideea că analiza în curs pentru Piatra-Neamț se va încheia în termenul avansat de șeful DSP Neamț, este de așteptat ca mâine să se știe oficial dacă se carantinează sau nu municipiul reședință de județ. Cel puțin la nivel de propunere care va fi trimisă spre aprobare la București.
C.I.