Soluția pentru amenajarea noii secții ATI în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț trebuie găsită rapid, pentru că sunt tot mai mulți bolnavi cu Covid care au nevoie de suport vital în reanimare. Imediat după incendiul din 14 noiembrie, s-au amenajat doar 3 paturi ATI în cadrul UPU, absolut insuficiente pentru numărul din ce în ce mai mare de bolnavi în stare gravă.
Pentru că spitalele din Moldova sunt pline cu bolnavi Covid gravi, cei în stare critică de la Piatra-Neamț nu mai pot fi transferați nicăieri.
Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul spitalului județean, ne-a declarat în această dimineață (20 noiembrie) că s-a găsit o altă soluție, mult mai ușor de realizat: „În acest moment, niciun spital din Moldova nu ne mai primește pacienți în ATI, toate sunt pline, inclusiv Bârladul. Noi am avut în fiecare zi 3 pacienți ventilați mecanic în UPU. Am discutat astăzi din nou cu reprezentanții ISU Neamț și ai DSP Neamț și cu toții am convenit să nu ne pripim, pentru ca lucrurile să decurgă așa cum trebuie. S-a renunțat la varianta cu ușa care trebuia să despartă sectorul ATI Covid de restul secției, vom aplica o altă soluție și sperăm ca la amiază să avem primul pacient în secție”.
La Sanatoriul Bisericani erau internați dimineață 22 de pacienți Covid, dintre care 10 aveau nevoie de suport cu oxigen. „Noi am închiriat o stație de oxigen, pe lângă cele două stații de capacitate mică pe care le aveam, ca să putem face față”, ne-a declarat Maria Anton, managerul spitalului. Dacă starea unui pacient se agravează, el trebuie transferat la un spital care are secție ATI, ceea ce, în condițiile în care spitalele din Moldova nu mai au locuri în ATI, este dificil. Iar numărul celor care sunt nou confirmați infectați crește, ieri fiind anunțate 202 cazuri noi în județul Neamț.
C.I.