Programul operațional” Ajutorarea persoanelor defavorizate” a fost anunțat ca un mare succes al guvernului liberal în lupta contra efectelor pandemiei și a sărăciei, cu bani europeni atrași rapid și eficient. În Neamț programul implementat prin OUG 115/2020, are ca de obicei aspecte care merită consemnate, nu neapărat și comentate.
Prima observație, programul funcționează teoretic bine, practic nimeni nu poate spune exact cum. Prefectura doar a trimis datele, primăriile au trimis cardurile la oameni în plicuri și de aici încolo, Dumnezeu cu mila!
Ce se știe sigur: o societate comercială a emis pentru județul Neamț cardurile pentru persoanele vârstnice peste 75 de ani și anumite persoanele considerate defavorizate. Numele ei, Edenred, și teoretic, tot ea răspunde pentru crearea condițiilor pentru ca programul să se desfășoare cât mai bune. Cardurile au sosit la Prefectură, apoi au fost trimise la primării, de unde trebuiau să ajungă la oameni. Suma disponibilă pe persoană este de 180 de lei, adică aproximativ 6 lei pe zi! Din card se pot folosi maxim 40 de lei într-o zi.
Ce nu se știe? Nimeni nu poate spune sigur cum au fost trecute pe lista societățile care fac ar trebui să aducă mâncarea caldă/preparată pentru beneficiari. Am pus câteva întrebări celor de la Edenred dar nu am primit nici un răspuns. Am trimis aceleași întrebari la Ministerul Fondurilor Europene, nici de acolo nu am primit nici un răspuns, probabil din motive de apropiere de Sărbătoari sau de prea multă activitate.
Prima listă, Restaurantul Kapri din Roman în pole position
Pe prima listă transmisă de către Edenred către primăriile din Neamț, în dreptul fiecărei localității au fost trecute numele societăților comerciale arodate pentru livrarea mâncării și un număr de telefon la care să fie acestea contactate. Imediat după ce lista a ajuns la oameni, au început reclamațiile.
Lista pare să fi fost întocmită la nivel de amatori, dar să nu uităm că vorbim de bani europeni, deci probabil că se joacă la categoria profesioniști. Prima constatate, după ce începi să o verifici: multe numere de telefon nu sunt corecte, deci cetățeanul de peste 75 de ani are un prim șoc, nu-i răspunde decât un robot care răspunde că numărul nu este corect, nu este alocat sau că ai format numărul greșit !
A doua constatare, prima listă cuprinde 119 poziții, dintre care 27 aveau același nume, Restaurant Kapri, din Roman, am aflat ulterior. În dreptul a 25 de locații unde apare respectivul nume este trecut numărul de telefon 0233742329. Dacă suni, răspunsul vine sec: număr inexistent!
Potrivit listei, Restaurantul Kapri a ocupat practic județul, el livrează la domiciliu de la Zănești la Urecheni, de la Piatra Neamț la Roman, de la Costișa la Timișești, de la Țibucani la Secuieni și nu ratează nici Săvinești, Roznov, Sagna, Cordun, Podoleni, Ruginoasa, Petricani, Păstrăveni, Podoleni, Cordun, Dragomirești, Costișa.
În multe dintre comune este singura societate dată pe listă ca fiind prestatoare de servicii de acest gen, deși nu are punct de lucru acolo. Mesajul, subliminal sau direct, pentru oameni trecuți de o anumită vârstă care au primit lista, este că doar această societate ar putea să-i servească, deși lucrurile nu stau deloc așa. Un exemplu, la Urecheni, unde primarul ne-a spus că l-a sunat cineva de la cei care se ocupă cu tichetele, că au discutat despre cine ar putea face servicii pe plan local și un investitor nu a fost luat în calcul că nu avea punct de lucru. Cum nici cei de la Kapri nu au, s-a întrebat și el, ne-am întrebat și noi, cum au ajuns totuși pe listă. Tot singur pe listă este Kapri și la Făurei, Gherăiești, Petricani, Moldoveni, Ion Creangă, Dragomirești, Costișa, Cordun, Podoleni, Sagna , Săvinești, Zănești sau Timișești. Localități care nu se pot plânge de lipsă de locații care să poată face concurență romașcanilor.
Întrebările vin firesc, cum a ajuns o societate din Roman să intre pe respectiva listă cu asemenea prioritate, ce atuuri au fost luate în calcul sau cine ar fi putut să o recomande?
Cum spuneam, am întrebat pe cei în măsură să răspunde, dar n-am primit încă răspuns.
Lista a doua, mai amplă, dat tot Kapri e fruntea!
După mai multe reclamații, la primării a ajuns o altă listă, îmbunătățită, în sensul că acum are 200 de poziții, deci cu peste 89 în plus față de prima, dar pe primul loc a rămas tot Kapri ca număr de localități.
De data aceasta au fost introduse mult mai multe societăți, asigurându-se un fel de concurență. Că autorii listei încă nu prea știu cum stau lucrurile în teritoriu, se vede când introduc orașul Târgu Frumos în Neamț, dar până la urmă și Târgu Neamț e tot târg și unii zic că este chiar frumos.
Cine este Kapri?
Restaurntul Kapri este unul cu renume în Roman și funcționează, ni s-a confirmat când am sunat acolo, pe societatea Theba Com SRL, care în 2019 a avut o cifră de afaceri mai mult decât respectabilă, de aproape 7 milioane de lei, făcută cu 36 de angajați. Administratori apar pe un site care oferă date despre societățile comerciale din România ca fiind Căpraru Petrică și Ionica, acționar unic fiind Petrică cu 100%.
Explicații de la Kapri
Domnul Petrică Căpraru jr. – precizare importantă-, ne-a explicat cum stau lucrurile, din punctul său de vedere. A fost sunat de cei de la Edenred pe la începutul programului, când se discutau amănuntele și a fost întrebat dacă poate livra mâncare. El spune că a menționat 4-5 localități unde putea face acest lucru. Cum a ajuns în atâtea locații, nu își poate explica, mai ales că este și pe lista din Bacău, până pe la Sascut, și în județul Iași. Acționarul unic al societății ne-a asigurat că nu este interesat să livreze mâncare foarte departe de Roman pentru că nu ar fi rentabil și depășește capacitatea pe care o are societatea, care de altfel merge foarte bine.
De unde ar fi putut veni suspiciunile?
Despre Căpraru Petrică senior, s-a speculat mult în presa nemțeană că ar fi fost un apropiat de fostul primar Laurențiu Leoreanu, fiind la un moment dat consilier local de Roman în echipa acestuia. A fost declarat în incompatibilitate de ANI pentru că, să vezi coincidență!, a făcut afaceri cu primăria Roman prin firma Theba Com! Mai multe amănunte aici. Atunci spunea că ”va rămâne om de bază în partid”, dar nu va mai ocupa funcții de consilier local sau județean.
A rămas om de bază și prin 2017 era în capul mesei la partid, flancându-l pe Laurențiu Leoreanu ( principiul cine stă în capul mesei plătește, nu știm dacă se aplică și în echipa despre care s-a făcut vorbire) și demonstra deschiderea spre presă și dialog, trasând direct o sarcină șefului său, apropo de un ziarist” : ”Și Galan ăsta trebuie executat! Este un porc și un măgar!” Probabil că pentru tratarea unor asemenea gânduri dl. Căpraru a deschis un modern abator în zonă, unde execuțiile se fac cu patalama la mână și nimeni nu-ți cere să te scuzi dacă execuți/sacrifici, la propriu, un bou!
Evident că a fost scuzat de toată lumea bună din politica romașcană , inclusiv de dl. Leoreanu, dar a devenit un etalon al mârlăniei afișate cu îngâmfare de pe poziția dominantă a unui membru de partid aflat la putere sau în apropierea butoanelor. Evident că asta nu l-a împiedicat în afaceri prospere, lucru de apreciat, mai ales că acum nimeni nu-i mai putea reproșa conflictul de interese sau incompatibilitatea dacă mai făcea vreo afacere cu primăria.
Între timp, dl. Petrică Căpraru senior a divorțat și afacerea a ajuns în mâinile fostei soții și a băiatului. Ultimul susține că ruptura de trecutul firmei este este totală și nu se pot face legături cu activitatea de atunci.
Chiar și așa, rămân întrebări fără răspuns, cel puțin deocamdată: cine a întocmit lista cu unitățile de alimentație publică care prestează servicii pentru acest program, pe ce criterii, cine a verificat-o și de ce un asemenea program a demarat cu asemnea greșeli flagrante?
Valentin Bălănescu