Lumea medicală și întreaga comunitate nemțeană deplâng pierderea unuia dintre medicii săi de notorietate, victimă a noului coronavirus.
S-a născut în 30 octombrie 1949, la Oradea, unde a absolvit școala primară și liceul ”Mihai Eminescu” din Oradea, a absolvit Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, pentru ca din 1974 să-și înceapă activitatea medicală, ca medic de țară, la Războieni, în județul nostru.
După anii de rezidențiat în chirurgie, în Clinica Chirurgicală a Spitalului ”Cantacuzino” din București, a devenit medic specialist al Spitalului Orășenesc Bicaz, iar din 1984 s-a transferat la Spitalul Județean Piatra Neamț, unde a devenit medic primar și șef de secție.
Continuând o frumoasă tradiție a centrului medical nemțean, doctorul Iosif Köszeghi a fost o persoană profund implicată în viața comunității, desfășurând nu numai o activitate strict chirurgicală, ci și științifică, organizatorică, culturală și socială.
În profesie, a desfășurat o activitate susținută, devenind doctor în medicină cu teza ”Politraumatismele cu componentă neuro-chirurgicală” și, a redactat, susținut sau publicat peste 150 de lucrări, ca autor sau coautor. A participat la numeroase reuniuni științifice din țară și s-a implicat și în organizarea mai multor ediții ale ”Reuniunilor Chirurgilor din Moldova, Iacomi Răzeșu”, manifestare unicat în țară, care ar fi trebuit să-și desfășoare a 40-a ediție jubiliară în acest an, dar amânată din cauză de COVID. De asemenea, a inițiat noi manifestări științifice, cum ar fi ”Zilele Medicale Nemțene” cu 5 ediții succesive și s-a implicat în formarea personalului medico-sanitar ca lector al Colegiului Sanitar și coordonator al Școlii de surori de Cruce Roșie.
Din anul 2003 și până în prezent, a fost preşedinte al Colegiului Medicilor Neamţ, al Camerei Federative a Medicilor Piatra Neamţ și a fost membru al unor Comisii profesionale de evaluare și de experți ai Ministerului Sănătății.
Pasionat de istorie și geografie, călătorii și muzică clasică, doctorul Iosif Köszeghi a fost susținător al artei plastice nemțene. Ca vicepreședinte al Fundației «Iulia și Petronius Hălăucescu», împreună cu soția, a acționat pentru cunoașterea ”Doamnei acuarelei românești”, implicându-se în organizarea a numeroase expoziții locale și a celei de la Bruxelles, a contribuit la organizarea expoziției permanente a artistei de la Muzeul de Artă din capitala județului și la înființarea Muzeului de Artă din Tarcău, locul de naștere a artistei.
În anul 1982 a fost distins cu medalia ”Meritul Sanitar”, a devenit Cetățean de Onoareal Municipiului Piatra Neamț în anul 2014 și a primit Medalia de aur la EUROINVENT Iași, în 2019, pentru un preparat de cicatrizare a ulcerelor varicoase.
Ca familist, a avut două căsnicii, a trăit drama pierderii unui fiu, medic la început de carieră, are o fiică și un nepot, ambii studenți la Cluj, cei care îi vor duce numele mai departe.
Pierderea doctorului Iosif Köszeghi este dureroasă pentru întreaga noastră comunitate și pentru tagma medicală.
Ea se înscrie în cartea celor care nu n-au trăit degeaba, nu și-au trădat profesia, nu au dezertat în fața nenoricirii COVID și s-au dedicat, trup și suflet, celor atinși de boală, cu prețul propriei vieți.
Ne exprimăm compasiunea față de familie și față de cei care îi resimt lipsa, chemăm întreaga comunitate la păstrarea unui moment de reculegere în amintirea sa și rugăm pe Dumnezeu să-l așeze la locul cuvenit.
Dr. Virgil Răzeșu – Dr. Ioan Lazăr
Un comentariu
Frumos omagiu adus de cei doi reputati medici !