Agricultura devine un domeniu din ce în ce mai puțin exploatat de tinerii din România, dar și din Europa. Potrivit Comisiei Europene, doar 0,45% dintre fermierii din UE au vârsta de până în 25 de ani, 5% sunt între 25 și 34 de ani, iar cei mai mulți fermieri (33%) au în jur de 65 de ani. Motivul preconizat ar fi faptul că agricultura de orice tip presupune multă muncă, iar profitul se valorifică greu, astfel că cei mai mulți tineri se îndreaptă spre meserii în care să se implice mai mult intelectual decât fizic. Dar nu și Mihai Ciucănel, fermierul neamțean care se încadrează în procentul de 0,45% al fermierilor până în 25 de ani, astfel că la doar 22 de ani, el își conduce propria afacere, Blue Horti – o plantație de zmeur și mur. Mihai este din comuna Ceahlău, județul Neamț, iar plantația o are în comuna Grințieș, sat Bradu. Este proaspăt absolvent al specializării Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în prezent fiind înscris la masterul Tehnologia Producerii şi Valorificării Vinurilor Speciale şi a Produselor Derivate, din cadrul aceleaşi facultăţi. Mihai a spus despre el că-i place să creadă că este un tip perseverent, serios și consideră că toate se întâmplă la timpul lor. Tânărul ne-a împărtășit din povestea lui pentru a inspira și pe alții să-l urmeze în speranța că agricultura va fi din nou în topul meseriilor.
– A existat o persoană care ți-a insuflat ideea de a urma studii superioare în Horticultură, sau a fost pasiunea ta de la bun început?
Pasiunea a existat încă din liceu și a fost întărită de o persoană care m-a și motivat. Eram în clasa a XII-a, când am participat la un seminar despre cultura afinului, tot acolo am cunoscut o absolventă a specializării Horticultură care m-a îndrumat spre înscrierea la Specializarea Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, lucru pe care l-am făcut după absolvirea liceului din dorința de dezvoltare și de acumulare a cât mai multor cunoștiințe.
– Reprezintă un avantaj pentru afacere faptul că ai studii superioare în acest domeniu?
Cu siguranță beneficiez de avantaje și de informații datorită absolvirii facultății de Horticultură, dar totodată să nu uităm de experiența care se acumulează în timp prin multă practică. Cu toate acestea nu mă diferențiez cu nimic față de un om fără studii, dar care are pasiune și este autodidact, perseverent. Și aceste persoane au toate șansele să reușească! Am cunoștiințe care nu au studii superioare în domeniu și chiar și așa, au rezultate remarcabile!
– Care e povestea afacerii tale, când și cum a luat ființă Blue Horti?
Blue Horti a luat naştere mai exact în anul 2 de facultate, adică prin anul 2018, când m-am decis să înfiinţez propria mea plantaţie mai serioasă de arbuşti fructiferi. Am avut parte de susţinere în primul rând a familiei, prietenilor, cunoştinţelor şi nu în ultimul rând a profesorilor din cadrul USAMV Cluj Napoca, cărora le sunt recunoscător pentru sfaturi şi îndrumări. ”Terenul a fost testat” încă din liceu când am început să experimentez soiuri de zmeur și mur în grădina bunicilor mei. Atunci mi-am dat seama că e ceva ce aș putea face și când m-am simțit pregătit m-am apucat de treabă. Startul a fost costisitor în primul rând financiar, mai apoi din punctul de vedere al timpului, dar am avut norocul de a primi sprijin din partea părinților mei. Nu aveam un teren corespunzător unei astfel de plantații, așa că am început să caut și am ales o bucățică de pământ de 5.000 mp în satul Bradu din comuna Grințieș, aici am găsit un teren favorabil acestor culturi și o zonă plană pentru a efectua cât mai ușor lucrările de întreținere din plantație. Am început astfel să cultiv 3 soiuri de mur (Thornfree, Lochness, Loch tay, ultimele două experimental) și câteva soiuri de zmeură (Polka, Tulameen, Glean Ample).
„După 3 ani de muncă încep să apară rezultatele şi ştiu că plantaţia se îndreaptă spre bine”
– Totuși, puteai să alegi orice alt fruct, dar ai rămas la mure și zmeură, există un motiv anume?
Am ales cultura de mure deoarece este o cultură profitabilă pe suprafeţe mici, în plus valorifică foarte bine terenurile improprii altor culturi. Mai este și faptul că acest gen de fructe sunt foarte căutate datorită aspectului, a substanțelor antioxidante, a vitaminelor și mineraleleor, dar și datorită parfumului. Pe de altă parte, intră relativ rapid pe rod de la plantare dacă se află în condiții optime de dezvoltare și fructificare.
– A fost greu să pui afacerea pe picioare?
Prima reacţie la această întrebare este să întreb ”Dacă a fost greu în comparaţie cu ce?”. Nu ştiu să răspund dacă a fost greu sau uşor pentru că nu aş şti cu ce să compar dar, cu siguranţă pentru mine a fost o provocare, iar acum după 3 ani de muncă încep să apară rezultatele şi ştiu că plantaţia se îndreaptă spre bine deoarece în toţi aceşti 3 ani am acumulat cunoştinţe şi experienţă. Deși nu am amortizat investiția făcută, cu siguranță în timp, cu alte investiții care să ne ușureze munca și să ne economisească timpul putem vorbi și de recuperarea investiției inițiale.
– Ce planuri ai pe viitor?
Planuri de viitor am foarte multe, dar în primul și primul rând vreau să încep cu extinderea plantaţiei cu încă un hectar. În momentul de faţă se lucrează la pregătirea terenului pentru a putea să începem să plantăm în primăvară. Vreau să accesez submăsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri” şi cu timpul să mă înclin spre partea de procesare şi să obţin produse cum ar fi dulceaţă, sirop, vin, pe care pot să le vând pe tot parcursul anului. Momentan fructele sunt distribuite pe plan local prin livrări la domiciliu dar cu timpul aș vrea să ajung și în orașe mai mari, cum ar fi Clujul, fie tot cu livrări la domiciliu, fie în lanțurile de retail.
– Reușești să faci față volumului de responsabilități sau apelezi și la ajutor?
În mare parte angajez zilieri, deoarece lucrările trebuie făcute într-un timp relativ scurt și bine stabilit. Trebuie efectuate tăieri, tratamente fitosanitare și evident, recoltat. Lucruri pe care îmi este imposibil să le duc la bun sfârșit singur. Mă mai ajută și familia, dar chiar și așa e nevoie de mâini în plus.
– Cu ce altceva te mai ocupi, având în vedere că acest tip de afacere, e unul sezonier?
Momentan lucrez ca șofer, deoarece lucrările din plantație în perioada aceasta se reduc și îmi permit să fac și altceva. Totuși nu stau prea mult timp departe de plantație, așa că fac verificări săptămânal și mă asigur că are tot ce are nevoie pentru a se dezvolta și fructifica!
A consemnat Alina HOANOŞ
Un comentariu
Mult succes tinere horticultor.Harnicia,priceperea te vor duce departe.Ma bucur să văd asemenea tineri care știu ce vor.