Faptul că strigăm cu disperare „Vrem o țară ca afară!” nu ne avantajează deloc, dacă e să luăm în considerare gradul de civilizație al fiecăruia dintre noi, începând cu lucrurile simple, de tipul gestionării deșeurilor. În România, felul în care aruncăm gunoiul a devenit unitate de măsură pentru cât suntem de civilizați. La rigoare, ar exista 3 nivele de civilizație. Nivelul 1, civilizat – arunci gunoiul selectiv la containere; Nivelul 2, civilizat în mare parte – arunci gunoiul la containere; Nivelul 3, necivilizat – arunci gunoiul pe unde apuci.
Nu știm cu exactitate la ce nivel se încadrează celelalte orașe ale României, însă Piatra Neamț, primul oraș care-și dorea să implementeze un proiect pentru sistem integrat de management al deșeurilor, se situează, din păcate, în mare măsură la nivelurile 2 și 3 și prea puțin la nivelul 1, așa cum clamează toată lumea. Realitatea ilustrată, la zi, a orașului o demonstrează din plin. De ce? Încă nu știm, dar ne interesează să aflăm. În acest an au apărut în oraș noi pubele pentru colectarea gunoiului, care le-au înlocuit pe cele vechi. Evident că autoritățile s-au lăudat în comunicate, au făcut fotografii, după care lucrurile au fost lăsate să curgă la fel ca și înainte. Oamenii duc gunoiul, selectat sau nu, dar plătesc aceleași sume, bașca nimeni nu știe exact cum se cântăresc gunoaiele și în ce măsură cineva verifică acest lucru.
Odată cu noile pubele s-au montat și camere de supraveghere în ideea de a fi sancționate persoanele care nu aruncă gunoiul conform regulilor. Ele există, sunt sublime, dar total degeaba, din moment ce nu sunt funcționale din lipsă de racordare la o rețea și de monitoare pe care cineva să le urmărească. Primarul Andrei Carabelea devoalează misterul acestei afaceri de tip gunoi administrativ made în Piatra Neamț: „Camerele din perimetrul pubelelor nu sunt pornite. Așa a fost gândit proiectul, au montat camerele ca să fie acolo dar nu s-au gândit la finalitate. Acest lucru se va rezolva rapid, acum camerele sunt conectate, trebuie să mai cumpărăm și monitoare, pentru că ele nu s-au prevăzut de la bun început. Vreau să fac apel și la oameni, ca atunci când observă, să facă o poză și să ne trimită rapid, iar noi trimitem poliția locală”.
Ca să înțelegeți exact, cineva cu idei geniale a cumpărat camere, le-a montat, s-a lăudat cu ele și cu asta basta. Acum a rămas ca noua administrație să le dea utilitatea pentru care au fost achiziționate.
Până la momentul acela valabil este un avertisment scris cu marker pe câte un container: „Nu mai aruncați gunoiul jos, vă dăm amendă!”
Părerile oamenilor sunt împărțite, de la foarte rău la bine
Am întrebat câțiva oameni care cred ei că ar fi problema de la care pornește acumularea mizeriei printre blocuri. Unii dintre ei s-au plâns că nu se ia destul de des gunoiul și că de fapt ăsta ar fi unul dintre principalele motive din cauza căruia se strânge atâta mizerie în jurul containerelor. „Mașinile pentru gunoi trec, dar trec de prea puține ori. Ar trebui să treacă zilnic, inclusiv în week-end și de sărbători. Au un program prost gândit și tomberoanele astea noi sunt mici și puține, iar pe lângă toate astea și oamenii sunt nesimțiți și aruncă pe unde apucă”, ne-a spus o femeie care locuiește în cartierul Dărmănești, pe strada Rozelor. Pe de altă parte, în același cartier, pe strada Mihai Viteazu, în zona Profi, „containerele sunt curate, gunoiul nu e aruncat pe jos și nici nu au fost probleme de acest gen până acum”, declară un bărbat.
”Eu duc rar gunoiul, de obicei îl duce soțul, deci nu aș putea să vă dau un răspuns exact, dar noi aruncăm selectiv, avem pungă pentru fiecare categorie și cred că cei care facem asta ar trebui să plătim mai puțin. Peisajul de pe lângă containere este așa cum este din cauza oamenilor și a proastei educații, cei care aruncă gunoiul pe unde apucă ar trebui să fie amendați. Au amplasat camerele acelea, de ce nu se ia nicio măsură?”, a punctat o doamnă din zona Mărăței.
”Mai devreme scormonea cineva în gunoi. Probabil locatarii aruncă gunoiul, dar cineva îl scoate și caută prin el. Eu cred că oamenii vor să arunce la container, dar sunt pline. Mașina de gunoi vine prea rar, eu stau la casă și vine o dată pe săptămână, de multe ori trebuie să-l mai pun în saci, pentru că nu pot să-l pun în pubelele, nu încape și probabil și aici e la fel. Dar dacă pubelele sunt goale și oamenii aruncă tot pe jos atunci înseamnă că e rea voință”, a completat un bărbat.
Brantner: ”Sunt locuri unde containerele sunt goale și gunoiul este alături”!
În speranța de a obține o lămurire, am sunat la Brantner, firma care se ocupă cu preluarea gunoiului din municipiul Piatra Neamț.
„Sunt zone unde intră 4 mașini într-o zi. Sunt mașini pentru case particulare, sunt mașini care iau și de la case și de la agenții economici. Oricum colectarea la case este săptămânală, de la cei de la asociații luăm zilnic în unele zone, și la două zile în altele. Programul este de luni până vineri între 6-14 și duminica în punctele aglomerate”, a declarat responsabilul punctului de lucru din Piatra Neamț, care la rândul lui, s-a plâns de felul în care aruncă oamenii gunoiul.
„Nu vor nici măcar să pună gunoiul în acele module. Trimit copii mici, care evident nu ajung la containere și aruncă pe jos. În 90% din cazuri mizeria este jos, iar containerele sunt goale în module. Pentru noi este o muncă destul de greoaie de când s-a schimbat sistemul de precolectare. Problema cea mai mare nu ar fi că nu aruncă selectiv, dacă pune petul la hârtie sau invers, nu e o problemă, că tot la banda de sortare ajunge și oamenii îl pun pe categorii, îl pun pe sortimente, problema e să nu-l mai arunce pe jos! Vă dați seamă că mărește timpii de colectare și să încarci la lopată în loc să răstorni un container, nu e ușor. Și lumea a devenit foarte rea, toată lumea are pretenții, noi avem obligații, dar nu se gândește nimeni că și noi suntem oameni, suntem în pericol de a ne infecta, pentru că lucrăm constant în mizerie. E ușor de arătat cu degetul, dar ei nu ajută cu nimic practic. Eu am GPS pe absolut toate mașinile, pot demonstra oricând că mașina aia a fost acolo și a luat gunoiul, dar ca să trec de nu știu câte ori pe zi prin același loc pentru că nu vrea toată lumea să se alinieze la sistem, asta chiar nu mai depinde de noi. Poate cândva va fi corect și normal, dar nu știm când. Noi sperăm să se dea drumul la camerele de supraveghere și atunci se vor putea da amenzi pentru oamenii care aruncă pe unde apucă, măcar de frică să intre în normalitate”.
Andrei Carabelea: ”Cei care vor lăsa gunoiul în fața pubelelor, nu vor rămâne nesancționați!”
Cu aceeași speranță, am sunat și la Primăria Piatra Neamț, pentru a afla ce se mai aude despre aceste camere și dacă acestea vor mai fi puse în funcțiune.
„Cu cei de la Brantner vorbesc aproape zilnic, de la începutul mandatului până acum, m-am văzut de 4 ori cu ei, iar astăzi mă văd din nou cu conducerea, tocmai pentru că sunt extrem de interesat să facem din orașul acesta, un oraș curat. Este un angajament pe care mi l-am asumat din campania electorală și un angajament la care nu voi renunța toată viața mea. Am demarat deja procedura de achiziție pentru cele 5 monitoare care ne vor ajuta să monitorizăm cele 78 de camere. Camerele au fost conectate, acum urmează să avem și monitoarele și vom putea face urmărirea. Ceea ce vreau să menționez este că cei care vor lăsa gunoiul în fața pubelelor, nu vor rămâne nesancționați, pentru că este nedemn pentru orașul nostru să avem gunoi pe lângă pubele, având în vedere că avem totuși unul dintre cele mai performante servicii de salubritate din țară. La noi se poate mai bine dacă reușim să facem împreună acest efort colectiv de a menține orașul curat”, a declarat Andrei Carabelea, primarul orașului Piatra-Neamț.
La rigoare, oamenii trebuie să știe că există diverse opțiuni pentru a evita formarea mormanelor de gunoi în locuri nepermise. În cazul în care aveți resturi din construcții, mobilă, electrocasnice sau ambalaje din carton de dimensiuni foarte mari care nu pot fi împăturite, puteți solicita contra cost, un container de la firma Brantner, care vă va lua deșeurile și se va ocupa de reciclarea lor. Costul pentru astfel de serviciu ajunge la 687,23 de lei, cu TVA inclus, pentru un container de 5 metri cubi. Persoanele care nu doresc să plătească, au posibilitatea să ducă deșeurile la unul dintre cele două centre de reciclare aflate în Mărăței, lângă stația de salvare, sau în Dărmănești, pe strada Valea Albă. În fiecare centru se pot depozita pe bază de buletin, deșeuri pe sortimente – electrice și electrocasnice, mobilier, deșeuri rezultate din demolări, ambalaje voluminoase din hârtii și carton, deșeuri ceramice, textile de genul covoarelor și hainelor sau metale. Pentru a beneficia de acest serviciu trebuie să aveți obligatoriu domiciliul în municipiul Piatra Neamț.
Alina HOANOŞ
5 comentarii
primărele de sanctionat e usor mai bine faceti pubelele ale mai mari aia cu masinile sa colecteze mai des gunoiul si faceti o echipa pe teren care sa vorbeasca civilizat cu oamenii sa arunce pe categorii gunoiul sa monitorizeze colectarea ca si asa aveti asistati sociale politie locala care freaca menta prin masini
repede la sanctiuni e usor sa fii bruta si sa dai in cap
Neamțul a fost educat cu amenzi . Și americanul de asemenea .
Tot occidentalul sortează și transportă gunoiul la locul potrivit .
Daca introduce stăpânirea amenda de tip american 1, 100, 1000, garantat că vom putea servi masa de prânz în fața pubelelor .
Într-o atmosferă caldă, tovărășească, de lucru.
Prima dată, când primește americanul amenda de un dolar i se fâlfâie puțin .
La următoarea de o sută însă, simte cum un nod in gat îl cuprinde și îl ține un junghi toracic !
Nu se cunosc cazuri de yankei care sa nu se fi potolit după primele trepti și să fi ajuns la o mie, dar America e mare și pot exista și din aceia .
Faceți la Piatra Neamț asta, și probleme nu vor mai fi în legătură cu gunoiul !
Sunt insuficiente pubele. In zona in care locuiesc, doar jumatate din pubele au fost inlocuite. Cealalte au fost ridicate si locul a ramas gol.
Pubelele seara sunt pline ochi. Chiar daca vrei, nu ai unde baga gunoiul.
Sunt si oameni nesimtiti ziua, dar de multe ori seara, nu ai unde sa pui gunoiul, indiferent cat spirit civic ai.
Cred că ne-am saturat de promisiuni vrem fapte !!!
Pe strada Aleea trandafirilor in spatele tribunalului sa vina domnul primar sa constate cum sta un wc abandonat de 3 saptamani,tubulaturi de tabla aruncate de-a valma, toate de locatarii unuia din blocurile vecine ce renoveaza.presedinte le de asociatie doarme in papuici,bratner are o durere la basca.