Chiar a fost întrebată pe tema asta, la un post central de televiziune, de ce ne-am mai mira?
Iar doamna avocat Diana Ivanovici Şoşoacă, Imensa Vedetă a politicii româneşti din ultima vreme, a răspuns cu o modestie care nu prea o caracterizează, aşa: ’’ Nu ştiu dacă poporul român este pregătit să accepte o femeie preşedinte’’. Bre, îţi dai seama care-i ideea?! E de politically correct, adică exact de pe cealaltă parte a extremei politice, nu de la ei, de la tradiţionalişti, de la naţionalişti. În plus se mai plânge ea că n-ar fi vrut în politică, dar bărbaţii, soţul, al treilea, alţii, au băgat-o la înaintare, promovând un fel de victimizare de cartoon, ea fiind doar o avocată de succes, câştigând procesul cu Marina Almăşan vs. Victor Socaciu, plus altele.
Nu comentăm, deşi am avea ce, plecând de la Veorica Dăncilă, fostă candidată la preşedinţie, şi ajungând la Maia Sandu, reuşind pe partea cealaltă a Prutului, de la Lia Olguţa Vasilescu, la Raluca Turcan, de la Gabriela Firea, la aceeaşi Gabriela Firea, ajunsă pe trambulina Capitalei, care, altădată, l-a propulsat pe Băsescu la Cotroceni.
N-ar fi asta o mare problemă, faptul că poporul nu ar fi pregătit să accepte o femeie. Se va întâmpla şi acest lucru, poate imediat după Johannis, suntem europeni, ce mama lui proces-verbal! Şi chiar aşa va fi. După 31 de ani de democraţie, poporul este pregătit pentru orice şi, în plus, dovedeşte mai multă înţelepciune decât cred mânuitorii de sondaje. Incredibila cifră a absenteismului la ultimele alegere, care, pentru orice ales normal la cap, ar fi trebuit să-i facă probleme cu somnul, şi să se întrebe mereu dacă, din punct de vedere moral, este un ales valid, fiind votat de cam 1 din 4 cu drept de vot, este acum în fotoliu. Şi, intrând în sistem, îl cam doare acum la bască. Are cazare, mâncare. şofer, consilieri, pensie.
Mai avem parte de câteva rămăşiţe de strigături tardive, rămase în guşă din campania electorală, de defulări caraghioase, dar există o formulă de drept roman, definind un fel de serviciu contra serviciu, specific politicii româneşti din ultimii 31 de ani: DO UT DES, îţi dau ca să-mi dai. Fiindcă aşa funcţionăm noi, la echivalenţa prestaţiilor.
Aşa a mers politica şi la sfârşitul anului 2020, când s-a împărţit cu o îndârjire sălbatică o pradă modestă, slăbănoagă, penibilă, votată sub 70 la sută, aşa se pregăteşte şi anul 2021, când, instalaţi în funcţii, noii aleşi, noii numiţi, noii şefi, se vor întrece în restructurări şi recalculări.
Ca şi Diana, zeiţa vânătorii din mitologia romană, or Diana, prinţesă de Wales, Diana Iovanovici Şoşoacă, vedeta televiziunilor româneşti de ştiri de la cumpăna dintre anii 2020-2021, îşi va epuiza, încetul cu încetul, nişa de interes a ceea ce numeşte ea, poporul român. A ajuns, recent, prin Facebook, la Cimitirul Vesel din Săpânţa, unde se filmează printre cruci. Şi noi, ca mulţi alţii, am fost acolo, dar am respectat cimitirul, n-am simţit nevoia să facem un spectacol.
Este, fără discuţie, un personaj interesant, un senator care are, deja, şefia unei comisii parlamentare ce se numeşte aşa: Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
Pentru cine a mai activat, cât de cât, în măcar unul dintre aceste trei domenii, de sine stătătoare, complexe şi greu de pătruns fără un aparat bine pus la punct, comisia este o capcană de lupi în care îţi bagi piciorul singur. Dar, să avem răbdare. În fine, dacă mâine aş fi pus să răspund la un sondaj de opinie tâmpit: Pe cine a-ţi alege preşedintele României?, în nici un caz nu aş pune ştampila pe ea. Şi asta nu fiindcă este femeie. N-am asemenea prejudecăţi.
Or’şcât, cu Comisia ei, va face ce va şti ea mai bine: Scandal. Ceea ce, sincer să fiu, nu este deloc rău.
Cristian TIMOFTE
2 comentarii
Vremurile lui Caragiale îmi par mici copii pe lângă ce trăim acum.Sincer,eu nu pot crede ochilor ce reprezentanți avem în cele două camere.O parte plictisiți,o parte care habar nu au ce caută acolo.Pe scurt un circ ieftin cu personaje pe mă sura.De la ei se așteaptă legi care să scoată Romania din situația grea și să redea oamenilor speranța.Poate dacă se ținea cont de referendumul privind micșorarea nr.de parlamentari situația era alta(măcar erau mai puțini).Sunt prea multe privilegii pentru ce rezultate au.Se spune că ei sunt reprezentantii poporului, vă regăsiți în Sosoaca?
Bai frate,tipa este de Senatoriu nu de Senat.Cine au votat,au stiu cu ce exemplare votează?