Reacții la cazul mamei cu 5 copii care trăiesc într-o casă în curs de prăbușire
Cazul Petronelei Vieru, femeia cu 5 copii, care stă într-o casă care aproape cade peste ei, despre care a scris „Mesagerul de Neamț” în primul număr din acest an, a mobilizat oameni cu inimă mare, gata să ajute. Primul care a acționat a fost patronul unei firme de instalații termice, care l-a angajat pe Ionuț, băiatul de 17 ani și jumătate.
„Este important să învețe că are un program, că are niște responsabilități și poate, în timp, învață meserie și acest lucru îi poate schimba traseul în viață”, a declarat inginerul, care dorește să-și păstreze anonimatul.
Tot în anonimat vrea să rămână un om care duce alimente familiei de aproape o lună și este dispus să ajute la construirea unei case.
„Au venit la noi domnii de la Ocolul Silvic Roznov, a mai venit încă o familie și ei pun mână de la mână ca să le facă o căsuță din lemn cu două camere”, a declarat Elena Chirițescu, primarul de Dumbrava Roșie. „Noi trebuie să facem documentația pentru emiterea actului de proprietate pe teren. Și aici este o problemă pentru că terenul este moștenire, trebuie mers la notar pentru succesiune. Dar, dacă-i facem acte de proprietate, în aceeași autorizație precizăm și demolarea vechii case și construirea celei noi și ar fi relativ simplu. Ieri m-a sunat încă un domn care de o lună de zile le duce mâncare și este dispus să ajute cu orice ca să-și facă o casă, dar nu vrea să-i fie făcut numele public. Ideea este să ne adunăm mai mulți și să-i ajutăm, ca să-i putem vedea așezați într-o căsuță sigură. Și am să merg la domnul prefect să-l rog să convoace o ședință de fond funciar mai repede, ca să avizeze documentația necesară”.
Imediat după publicarea textului în „Mesagerul de Neamț” au reacționat și silvicultorii. Ovidiu Gârbea liderul Sindicatului Silvicultorilor Neamț și inginerul Ion Buftea, șeful Ocolului Silvic Roznov, au fost la familia Petronelei Vieru și au dus, în primul rând, lemne pentru foc. Pentru o casă cu tâmplăria veche, prin care intră lejer frigul, lemnele erau absolut necesare. Și au venit exact la timp, cu câteva zile înainte de valul de ger, cu temperaturi nocturne de -16 grade. Apoi, silvicultorii au revenit la Brășăuți, cu grăunțe pentru găini și paie pentru cal. Și tot ei vor contribui la ridicarea casei și la clarificarea problemei cu situația juridică a terenului.
„Noi am luat legătura cu fostul primar, dl. Catană, care este viceprimar acum, a rămas să caut o mătușă de-a Petronelei Vieru, care locuiește în Brateș, Tarcău, mă duc să discut cu ea și dacă obținem acceptul ei, domnul Catană ne ajută el cu actele”, a declarat Ovidiu Gârbea, liderul Sindicatului Silvicultorilor Neamț. „Între timp am mai făcut o acțiune de strângere de fonduri la nivelul Direcției Silvice și la sfârșitul acestei săptămâni le duc un aragaz și o butelie, pentru că mi-a spus doamna Petronela că ar avea nevoie”.
Inginerul Ion Buftea a luat în calcul și o altă variantă, dacă rudele femeii nu vor fi de acord să renunțe la moștenire în favoarea ei: „Am fost cu dl. viceprimar la ei acasă, am văzut cum arată locuința și am vrea să venim cu un ajutor mai substanțial, să le ridicăm un acoperiș deasupra capului, dacă primăria rezolvă cu situația juridică a terenului. Dacă nu, ne-am gândit și la o altă variantă. Dl. Catană a zis că poate vorbi cu preotul din sat să identifice o familie care poate să doneze două, trei prăjini de teren să fie al ei și să nu mai aibă treabă cu rudele. Dar poate obține renunțare măcar de la o parte din frați sau de la mătușă, ca să aibă bucățica ei de teren și să nu poată nimeni să mai aibă pretenții. Iar dl. viceprimar se va ocupa de cadastru, de autorizații, de tot ce trebuie și noi de construcție, împreună cu oricine vrea să ajute”.
Situația Petronelei Vieru a ajuns în atenția „Mesagerului de Neamț” datorită lui Mihai Sumănaru, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Neamț, care a dus cadouri familiei înainte de Crăciun (și intenționează să ajute și de acum încolo femeia și copiii care cresc fără niciun sprijin din partea tatălui lor. Intenția de a ajuta a venit și din partea domnului Liviu Negelschi, managerul clinicii „Sf. Andrei”, a prefectului de Neamț, care a vorbit despre mai multe persoane dispuse să ajute.
Cristina MIRCEA
Omul săptămânii
Georgiana Muraru, angajată la cabinetul Primarului Andrei Carabelea
Pentru că a acceptat un job greu, extenuant și unde trebuie să explice multe dintre acțiunile inexplicabile pornite din zona Primăriei Piatra Neamț. Exemplul cel mai recent, puțin penibil și mai mult imoral – în privința ilegalității nu ne pronunțăm – a fost atunci când Andrei Carabelea s-a vaccinat ”peste rând”. Cum multă curtoazie, primarul ar fi fost invitat – cică Platforma mai face și așa ceva, dacă știi să-i vorbești pe limba ei – să se vaccineze, chiar dacă nu era programat.
Cum lucrul s-a aflat, au început criticile, iar doamna Georgiana Murariu a răspuns: „Nu este vorba, în nici un caz, de vaccinare peste rând. În acea zi, două persoane programate nu s-au prezentat, iar dozele pregătite ar fi expirat în câteva ore. Dat fiind că domnul primar și-a exprimat disponibilitatea de a face acest vaccin, a fost înștiințat medicul coordonator pentru a se prezenta la centru!”
Rezultă că domnul primar a fost invitat după ce și-a exprimat disponibilitatea, nu înainte. Deci ar fi cerut, măi, dacă rămâne o doză, decât s-o aruncați, mai bine faceți-mi-o mie! Acum, nici măcar nu îndrăznim să ne gândim cine a făcut cealaltă doză care era în pericol să fie aruncată.
Bârfele săptămânii
* Se zvonește pe culoarele Casei Albe că domn președinte ar fi rezolvat problema alegerii vicepreședinților. Dacă n-a putut s-o rezolve prin negocieri unu la unu, din cauză de prea multe promisiuni pentru același post, a trecut la nivelul următor, șefii de la București. După ce domnul Neacșu, de la PMP, a uitat numerele de telefon ale consilierilor județeni de la Pro România și s-a conversat cu ei de pe telefonul domnului Arsene, a venit rândul rebelilor de la PPU-sl, adică cuplul Amedeo-Vacariu. Cum mesajele trimise n-au dat rezultate, aceștia au primit o admonestare la de șefi partidului aflat sub pulpana lui Dom` Profesor Voiculescu, care cică le-ar fi scris că nu va mai fi tolerată nici un fel de boicotare a votului într-o ședință viitoare. Adică, vor fi dați afară din partid, dacă vor pleca de la ședință. Partea proastă, tot acolo nu scrie cu cine să voteze cei doi, așa cum a dorit președintele dornic să obțină încă o majoritate pentru acest mandat.
* Cunoscători din zona afacerilor din transport dau ca sigur faptul că bate un vânt puternic de schimbare în transportul în comun din zona Piatra Neamț. După schimbarea, la termen, a managerului de la Troleibuzul și intrarea pe firmament a noului președinte de CA, o doamnă apropiată de ALDE Neamț, se pregătește, după interimat, instalarea ca manager a unui om care a dovedit că se descurcă foarte bine în transport. El are în CV mai multe firme de transport care au falimentat, s-a bătut mult timp pe trasee cu cei de la Troleibuzul, a avut un scandal monstru cu niște trasee pe care circula fără licență și nimeni nu avea curaj să-i spună ceva, a dovedit că poate oricând să dea lecții de management personal foarte bune și mai are avantajul că are girul adevăratului conducător al Neamțului, cel care face și desface lucruri de foarte mult timp. Dacă bârfa se adeverește, promitem să republicăm câteva anchete făcute la acea vreme, inclusiv episodul cu un consilier județean care a venit la redacție în numele Șefului, ca să nu apară o anchetă cu respectivul personaj.
Postarea săptămânii
Încercăm să promovăm în această pagină, când avem cu ce, luări de poziții ale unor cetățeni cu privire la aspecte care privesc viața noastră de zi cu zi. Astăzi, o postare a doamnei Elena Pleșca despre periplul domniei sale în Mall Forum Center Piatra Neamț, unde s-a dus pentru achitarea unui impozit.
”Dezolant.
Nu mai pun fotografii, e prea jalnic, am să încerc să descriu. M-am dus să-mi achit impozitul pe imobil pentru anul în curs. Știți, s-au mutat ghișeele la clădirea FORUM CENTER de la Piața Mare.
La etajul III. Pare ușor de urcat, realitatea e însă alta.
Scările sunt rulante (sau ar trebui să fie), dar nu funcționează. Ați văzut vreodată scări rulante care nu funcționează de ani buni? Seamănă cu niște «alei de colectat deșeuri» și mult pământ, semn că s-au oprit pe vreme ploioasă și nimeni nu a dat cu o mătura noroiul. Dar să vedeți cum trebuie parcurse: de la parter la etajul 1, le parcurgi ca pe niște scări statice, dar murdare; de la etajul 1 la etajul 2 te întâmpină o banderolă pe care scrie: «folosiți scările laterale sau liftul».
Cauți din priviri şi găsești în spatele tău o ușă dublă deschisă unde descoperi indiciile. Ai 2 posibilități: urci pe scări sau chemi liftul pentru un etaj.
Ajungi la ghișee și te așezi la coadă să-ți vină rândul.
Aici îți trebuie intuiție și noroc: dacă alegi o coadă mai mică, poți avea surpriza ca cel din fața ta să plătească pentru vreo 10 vecini.
Răbdare!
Plătești și vrei să te întorci.
Scările rulante sunt cu panglica de interdicție.
Știți, scările rulante au fost gândite sub forma unui pătrat, astfel că și dacă ar funcționa, trebuie să înconjori serios distanțe mari pentru continuitate.
Ai 2 posibilități: folosești scările laterale sau chemi liftul.
Am chemat liftul!
Am apăsat la P (parter).
Ajung jos şi intru în panică: ușile duble ce ar fi urmat să mă scoată afară (în subsolul clădirii unde este amenajată o parcare) erau blocate. Mă orientez repejor și urc un etaj pe scările laterale și ajung, în sfârșit la parterul clădirii.
Un pustiu jalnic.
Merg spre ușa de ieșire și ce credeți?
La ieșire sunt uși duble, între ele un holișor despărțitor. Fiecare rând de uși au fost prevăzute cu câte 2 deschideri: intrări și ieșiri.
Ce să vezi?
Dacă la primul rând de uși intrarea/ieșirea se face prin dreapta, la al doilea rând, intrarea/ieșirea se face prin stânga!
Prin urmare, în holișorul despărțitor întâlnești oameni care își fac cruce.
Să nimerească ușa care îi trebuie.
Interesant, nu?
Ce știu managerii cu pricina despre Ergonomie, mentenanță, loc îngust, bătrâni, persoane cu afecțiuni respiratorii, respectul pentru cetățean?”