În data de 21 ianuarie, Mesagerul de Neamț publica, după o documentare la fața locului, un material despre un incendiu la o groapă de gunoi neautorizată situată pe terenul Mănăstirii Agapia. Amănunte aici. La fața locului era paznicul mănăstirii, care avea grijă ca focul să nu se extindă. După ce a fost sesizată, Garda de Mediu a demarat o acțiune de control, care a confirmat existența gropii și au urmat sancțiuni contravenționale. Comisarul șef Iftime PETRARIU ne-a lămurit că fiind prima abatere ( constatată, spunem noi) s-au dat doar avertismente și că în termen de 30 de zile trebuie ecologizată zona.
”Ca urmare a sesizării înregistrată la Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Neamț cu nr. 10/ CJNTp/21/01.2021, (…) privind un incediu de deșeuri în Comuna Agapia, Județul Neamț, vă comunicăm următoarele:
- Aspectele sesizate s-au confirmat, comisarii GNM-CJ Neamț, efectuând verificări pe teren în perioada 21, 22 și 25.01.2021.
- Locul producerii incendiului este situat din punct de vedere teritorial-administrativ pe raza Comunei Agapia, Județul Neamț, pe o suprafață de teren în proprietatea Mănăstirii Agapia-zona Dumbrava, teren cu categoria de folosință fânat.
- Suprafața de teren pe care s-au abandonat/depozitat deșeuri este un teren accidentat (râpă) cu panta foarte mare, fiind estimată la cca. 1000 mp.
- Natura deșeurilor abandonate/depozitate neconform este : deșeuri menajere municipale amestecate, resturi vegetale, deșeuri lemnoase, deșeuri din demolări-construcții și deșeuri periculoase (resturi de plăci din azbociment). Nu s-a putut estima cantitatea de deșeuri depozitată, întrucat o parte din acestea au ars, incediul izbucnind în data de 20.01.2021.
- În data de 21.01.2021, echipa de comisari a luat măsuri operative pentru localizarea-stingerea incendiului și stoparea degajării fumului rezultat în urma incendierii deșeurilor, dispunând în sarcina Primăriei Agapia prin Șeful SVSU Agapia, anunțarea în regim de urgență a ISU Petrodava Neamț-Detașamentul Tg. Neamt, pentru a interveni cu forțele și mijloacele proprii în stingerea incendiului. Aceeași măsura în regim de urgență a fost dispusa și pentru Mănăstirea Agapia.
- Astfel în data de 21.01.2021, ISU Petrodava Neamț-Detașamentul Tg. Neamț a intervenit cu 2 autospeciale și personalul aferent, iar Mănăstirea Agapia a intervenit cu mijloace proprii (o cisterna cu apa și 4 lucrători). Intervenția din partea Mănăstirii Agapia, în ceea ce privește stingerea incendiului a continuat și în datele de 22 si 23.01.2021. În data de 25.01.2021, echipa de comisari a constatat că incendiul a fost stins.
- În perioada verificărilor pe teren nu au fost identificate persoane și mijloace de transport în zona de abandonare/depozitare a deșeurilor, respectiv nu au fost obținute informații certe privind autorii depozitărilor neconforme de deșeuri și ai incedierii acestora.
- Având în vedere aspectele menționate, pentru neconformitățile constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale atât Unității Administrativ Teritoriale Agapia cât și Mănăstirii Agapia, în conformitate cu prevederile Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, dispunând măsuri cu termen care vizează :
– colectarea separată, îndepărtarea, transportul și eliminarea tuturor cantităților de deșeuri menajere municipale amestecate, resturi vegetale, deșeuri din demolari construcții și deșeuri periculoase (resturi de plăci de azbociment), abandonate și depozitate neconform, iar suprafața de teren va fi salubrizată.
– colectrea, îndepărtarea, transportul și valorificarea rumegușului și deșeurilor lemnoase abandonate și depozitate neconform, iar suprafața de teren va fi salubrizată.
– Notificarea Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Neamț, privind stadiul realizării în termenul dispus, a măsurilor care vizau salubrizarea suprafeței de teren pe care au fost abandonate/depozitate neconform deșeuri menajere municipale amestecate, resturi vegetale, deșeuri din demolări-construcții, deșeuri lemnoase și deșeuri periculoase-resturi de plăci din azbociment, pe adresa de e-mail : [email protected] (Informare însoțită cu imagini foto).
– interzicerea eliminării deșeurilor de orice natură prin îngropare și acoperire cu pamant, respectiv prin ardere/incendiere.
– colectarea separată a deșeurlor periculoase (resturi de azbociment) și predarea acestora unui agent economic autorizat, în vederea eliminării. Formularul de expediție și transport deșeuri periculoase va fi transmis la Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Neamț.
– supravegherea permanentă a zonelor predispuse abandonărilor și depozitărilor ilegale de deșeuri, în vederea identificării și sancționării autorilor.
Cu deosebita stimă,
Comisar Sef, Dr. Jr. Iftime PETRARIU”
N.R.: În cazul în care vreo asociație își propune un program de educație ecologică în mănăstire, suntem siguri că Primăria va sprijini acest demers, iar Mesagerul de Neamț îl va populariza. Mai ales că la 3 zile după incendiu, niște rumeguș de la mănăstire s-a teleportat chiar în zona cu pricina, într-un fel de minune ecologică.
Valentin Bălănescu