Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit ân Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alaturi de Sfintii Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. S-a născut în Capadocia, într-o familie numeroasă, în anul 330.

Sfântul Vasile cel Mare – dascal al monahismului

Părăsește cariera de profesor și intră în monahism.

Călătorește în Siria, Palestina, Egipt si Mesopotamia, pentru a găsi forma de monahism în care săse regăsească. Planul de organizare a vieții monahale l-a alcătuit după anii petrecuți alături de ucenicii Sfantului Pahomie cel Mare și de anahoreții care trăiau dupa regulile Sfântului Antonie cel Mare.

A scris Regulile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizarii vieții mănăstirești.

Desi Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai mari organizatori ai monahismului, el nu a disprețuit familia și căsătoria, căci spune: “Dumnezeu, Care poartă grija de mântuirea noastra, a împărțit viața oamenilor în doua feluri de viețuire, adica în viața de căsătorie și în cea de feciorie, așa încat cel care nu poate să ducă lupta fecioriei să-și ia femeie (soție) legiuită, cunoscând că i se va cere făgăduința de înfrânare, sfințenie și asemănare cu sfinții care au avut soție și au crescut fii”.

Sfântul Vasile cel Mare – dascal al dreptei credinte

Sfântul Vasile cel Mare a argumentat pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii că Duhul Sfant este de o ființa cu Tatăl si cu Fiul.

Sfantul Vasile cel Mare a trecut la cele vesnice pe 1 ianuarie 379.

Semnificatia numelui Vasile

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, “rege”, “împărat”, “bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. .

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza in Biserica Ortodoxa de zece ori pe an: in primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și pe 1 ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.