Actualizare: Informațiile oferite de directorul spitalului au fost confirmate pe surse de la ISU Neamț,din zona serviciului Prevenire, care au menționat că amenda de 12.500 lei este cea pe care Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț o poate plăti. Amenda dată de ISU este de 60.000 lei, din care 50.000 lei pentru Pediatrie, 5.000 lei pentru instalații electrice și 5.000 lei pentru nefuncționarea hidranților interiori.
Știre inițială. O grămadă de nereguli, unele vechi și cunoscute, altele apărute după incendiul din secția ATI, din 14 noiembrie, au făcut ca Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț să primească cea mai mare amendă dată de ISU Neamț vreunui spital din județ, în ultimii ani. Controlul a fost făcut săptămâna trecută, exact în perioada verificărilor derulate de Ministerul Sănătății la cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Alexandru Filimon, managerul spitalului ne-a declarat că sancțiunea este de 12.500 lei și lista de nereguli, una consistentă: „Pe procesul verbal am scris personal că nu am obiecțiuni, amenda pe care trebuie să o plătim este de 12.500 lei. Este o listă destul de lungă, cu 25 de nereguli constatate de ISU, unele sancționate la valoarea maximă. Pe cele mai multe un manager competent le poate remedia în 3 luni de zile. Sunt multe nereguli lăsate din anii anteriori, inclusiv cu pavilionul vechi, cu uși blocate, cu lucruri depozitate pe culoare, care vor fi rectificate foarte repede. Dar, lucrăm cu infrastructura veche pe care o avem și care nu este perfectă. Din discuțiile cu cei de la ISU, care au fost constructive, reiese că trebuie ne apucăm de treabă, așa încât să minimizăm riscurile”.
În lista lungă de nereguli apare și secția Pediatrie cu problemele date de nefinalizarea lucrărilor și nerecepționarea clădirii. O parte din amendă reflectă și lipsa autorizației ISU pentru cele două corpuri pe care spitalul le folosește, chiar dacă sunt încă ale constructorului: „La Pediatrie sunt detalii tehnice de la proiectul care trebuie finalizat, nici instalațiile nu sunt finalizate complet. La ce s-a lucrat până acum, nu am văzut nici eu un proces-verbal de recepție. ISU a constatat că nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu la punerea în funcțiune a obiectivului de investiții. Asta pentru că proiectul nu este terminat și n-a fost preluat de spital”, a adăugat managerul Alexandru Filimon, care anterior a precizat că lucrările la ultimul corp vor fi făcute după pandemie.
Pe lângă aceste probleme, în care apare din nou spitalul vechi, clădire veche din care cad bucăți de tencuială, mai trebuie acordată o atenție deosebită instalațiilor electrice din tot spitalul. „Noi am demarat, înaintea controlului, o procedură de achiziție pentru verificarea tuturor instalațiilor electrice din spital. ISU va dori ca procedura să fie făcută și totul să fie conform legii”, a mai precizat managerul spitalului județean.
C.I.