În istoria recentă a județului Neamț au existat destule momente în care acesta a intrat în atenția întregii țări prin scandaluri cu implicații până la vârful statului. Dintre ele, unul a atras în dezbatere aproape toată clasa politică, cu excepția președintelui, pentru că aproape toți stâlpii statului erau, într-un fel sau altul, implicați sau atrași în scandal. La vremea aceea s-a scris intens – ziarele având partea leului la nivelul informării – au fost și câteva știri la televiziunile naționale, mai puține dezbateri, dar pe cât de mare a fost scandalul, pe atât de rapid a fost uitat. Pentru nemțeni el are o conotație aparte pentru că este legat de un subiect sensibil și anume Platforma Chimică de la Săvinești. La nivel național el este cunoscut sub numele scandalul Ovidiu Grecea – Ioan Ouatu, nemțenii l-au inclus în lunga sagă a devalizării patrimoniului de pe fosta platformă. Numele implicate în scandal, multe și importante, unele atunci și chiar și acum: Adrian Năstase, prim ministru, Ovidiu Grecea, șeful Corpului de Control al primului ministru, Virgil Ardeleanu, șeful de la 2 și un sfert, Alexandru Radu Timofte, șeful SRI, Ioan Rus, ministru de interne, Dan Matei Agathon, ministrul Turismului, Vasile Dâncu, Șerban Mihăilescu, unul dintre cei mai importanți oameni al PDSR, Ioan Ouatu, fost șef al poliției municipale, șeful instituției conduse de Ardeleanu, Ioan Bivolaru, deputat de Neamț, Radu Climescu, fost judecător, președinte al Camerei de Comerț și un timp șef la Melana și mulți alții.
Cum a debutat ”meciul” Ioan Ouatu – Ovidiu Grecea
Scandalul a izbucnit în 13 martie 2001, brusc și fără ca cineva să se aștepte. Ovidiu Grecea, șefului corpului de control al primului ministru, făcea o conferință de presă la Vaslui, unde detona bomba: el, demnitar al Guvernului, șef al Corpului de Control, aflat în misiune oficială, a fost filat, interceptat de ofițeri de la UM 0215, la ordinul lui Ioan Ouatu, șeful acestei structuri. Mai mult, 3 colegi ai săi au fost convocați și prelucrați de acesta chiar în sediul Prefecturii conduse atunci de un personaj de tristă amintire, Vasile Pruteanu. Evenimentele sunt prezentate sintetic în ziarul ZIUA, sub semnătura cunoscutului ziarist Bogdan Comaroni: „Pe data de 5 martie el a trimis în filaj un echipaj al UM 0962 Neamț, care s-a deplasat după oamenii lui Grecea într-o Dacie cu numărul NT-02-CNX. Grecea, fost angajat al unui serviciu secret, a mirosit ușor acţiunea noului «Doi s’un sfert». De altfel, totul era făcut la vedere, cu intenția de a descuraja. În data de 7 martie, la orele 17:00, însuşi Ouatu îi convoacă pe cei trei membri ai echipei DCAG (Dumitru Tătaru, Gheorghe Panait și Marius Stoicescu) la sediul Prefecturii Neamț și se închide cu ei într-o camera. «Județul e condus de mine și am ordin de la şeful meu, Virgil Ardeleanu, să aflu tot ce faceți, tot ce controlați. Iar mie trebuie să-mi spuneți», le-a spus Ouatu celor trei. Mai mult, din informațiile pe care le-am obținut cu ajutorul reporterilor de la cotidianul «Ceahlăul», am aflat că Ouatu a făcut presiuni asupra inspectorilor pentru a nu cerceta falimentul provocat de la «Melana», deci de a nu lua urma fraților Ouatu. Bineînțeles, cei trei nu au acceptat, ci l-au informat pe Grecea. Ioan Ouatu i-a amenințat că îi va raporta tot lui Virgil Ardelean. «Șeful meu îi va spune primului-ministru despre toate aceste abuzuri pe care le faceți, și se va termina cu controlul vostru … », a mai aruncat peste umăr Ouatu, după care a părăsit sediul Prefecturii în Dacia cu numărul NT-02-XDV. Din verificările noastre, ambele automobile aparțin UM 0962 Neamț”.
Scandalul a izbucnit imediat, pentru că Ouatu era subordonatul lui Virgil Ardelean și de aici o întreagă serie de legături, mai ales că Ovidiu Grecea a prezentat presei și un raport unde acuzațiile la adresa unor miniștri importanți au pus pe jar toate instituțiile. Sintetic, același ziarist scria: ”Un imens scandal a izbucnit între membrii Guvernului Năstase. Ovidiu Grecea, șeful Departamentului de Control și Anticorupție al Guvernului (DCAG) a acuzat serviciul de informații al Ministerului de Interne, UM 0962 – condus de generalul Virgil Ardelean, și el cu rang de secretar de stat, că a făcut poliție politică. Că a fost filat de mașini (două Dacii cu numerele de înmatriculare NT-02-CNX și NT-02-XDV), ba mai mult că telefoanele i-au fost interceptate. Cu alte cuvinte, un secretar de stat, Grecea – fost angajat al UM 0215 (actual UM 0962), cu grad de colonel, îl arăta cu degetul pe un alt secretar de stat, Ardelean – șeful de la UM 0962, cu grad de general. De fapt, unda de şoc nu dorește să-l destabilizeze doar pe Ardelean, ci și pe ministrul de Interne Ioan Rus, dar și pe alți miniștri şi secretari de stat, între care Matei Agathon, Toma Zaharia, Nicolae Berechet”.
Scandal național, implicați și actori locali
Rezumatul raportului Grecea, făcut de o altă jurnalistă cunoscută și cu extinse surse în domeniu, Adina Anghelescu, este halucinant prin implicații și nume.
”Conform raportului, în 5 martie, la directorul SC Melana, Dan Puia, s-a prezentat un individ care s-a recomandat a fi cpt. Eugen Palade din cadrul UM 0962 Neamţ, și i-a solicitat să refuze orice fel de colaborare cu echipa de control – formată din director Dumitru Tătăru și experții Gheorghe Panait și Marius Stoicescu, urmând ca Puia să raporteze la interval de patru ore modul de derulare a controlului la telefoanele 094.980.848 sau 033.233.765. «În fapt, individul respectiv se pare a fi lt. Pancu Eugen din cadrul IPJ Neamţ (Furturi auto), polițist aflat în anturajul col. Ouatu Ioan – şeful UM 0962 Piatra Neamț şi cunoscut pentru a mai fost folosit pentru acțiuni de intimidare. Din verificări a rezultat că, în mod nelegal și la presiunea unui grup de interese, judecătorul sindic Ungureanu Silviu a pronunțat, în 22.11.2000, sentința civilă nr. 1446/F prin care s-a deschis procedura reorganizării judiciare și a falimentului împotriva SC Melana SA Săvinești».
Raportul dezvăluie aranjamentele făcute în procesul de falimentare al societății, fiind consemnate nume precum Iacob Cornel (președintele Curţii de Apel Bacău), tatăl judecatorului sindic, Ungureanu Vasile (judecător la Curtea de Apel Bacău). Subalternii lui Grecea au considerat o întâlnire cu col. Ioan Ouatu, care a avut loc la sediul Prefecturii Neamț în 8 martie, orele 17.00. Ouatu era nervos și a spus că materialele despre SC Melana au fost trimise la gen. Virgil Ardelean, sugerând că ar fi cazul ca această societate să nu mai fie în obiectivul lui Grecea. (…) Din raport reise că gen. Ardelean ar fi făcut presiuni asupra fostului ministru Dudu Ionescu, pentru mușamalizarea cazului Ouatu, iar compromiterea unor parlamentari PDSR Neamţ se face prin anonime ale unei grupări «Vigilentul». Din datele neverificate ale echipei lui Grecea, reiese că Ouatu nu ascunde relația directă cu gen. Ardelean «care îl are la mână» pe secretarul de stat MI gen. Toma Zaharia prin afacerea SINTOFARM, despre care știe și gen. Berechet și ministrul de Interne Ioan Rus. În grupul de interese al «clanului Ouatu» se regăsesc următorii: gen. Ardelean, Radu Sârbu, Alin Giurgiu, Sorin Nas, Andrei Marga, Dorin Marian, col. Neculaie Plăiașu, col. Mihai Gheorghe, Petru Şerban Mihăilescu, Octav Cozmâncă”.
Numele actualui șef al poliției locale Piatra Neamț implicat în scandal
Atrage atenția în raport numele lui Eugen Pancu, actualul șef al Poliției Locale Piatra Neamț. Despre el se spune că, sub alt nume, s-a prezentat la directorul societății Melana și i-a cerut să nu colaboreze cu corpul de control și să raporteze totul la două numere de telefon. Chiar dacă, ulterior, Dan Puia, directorul amintit, a negat că s-au făcut presiuni asupra lui, nu a negat discuția cu ofițerul care s-a prezentat sub numele Eugen Palade. Dacă episodul este adevărat, atunci se explică cum a ajuns Pancu în noul post și lejeritatea cu care l-a refuzat pe Andrei Carabelea, în momentul în care acesta i-a cerut demisia. Trecerea sa prin temutul ”Doi ş’un Sfert” reprezintă un certificat care atestă alipirea sa la un grup select și bine informat, pentru care un primar de municipiu nu reprezintă mare lucru.
Reacții la ”Raportul Grecea”
Scandalul de la Piatra Neamț, în care apăreau atâtea nume grele, a avut consecințe destul de interesante. Ovidiu Grecea face o a doua conferință de presă în care acceptă senin că a greșit, pentru că nu a discutat la început cu șeful său Adrian Năstase, retrage acuzele aduse unor miniștri, pe care le consideră ”simple atenționări” în schimb nu retractează nimic în legătură cu acțiunea de filaj la care a fost supus, dar le acordă lui Virgil Ardelean și ministrului Ioan Rus prezumția de nevinovăție: “Daca s-ar fi facut legal, ar fi știut și generalul și ministrul de Interne”.
Adrian Năstase, prim ministru: “Dl. Grecea conduce corpul meu de control și trebuia să vină la mine, nu să țină conferințe de presă”.
Virgil Ardelean, șeful Doi și un Sfert, într-o discuție consemnată de un reporter: “Eu nu știu ce date are Grecea, urmează să văd și eu raportul la dl. ministru Rus, dar vă spun de pe acum că eu nu i-am ordonat în nici un caz lui Ouatu ăsta să-l fileze pe Grecea, ori pe oamenii lui. Aș fi fost nebun să fac asta. Doar amândoi avem rang de secretar de stat în același guvern. Și am să vă mai spun de ce nu puteam face așa ceva. Noi am fost informați de la SRI că Ioan Ouatu e amestecat în afacerile fraților săi, într-o serie de privatizări, dar și în relații cu lumea interlopă, cu mafia ucraineană. Drept pentru care, acum mai bine de o săptămână, am trimis de la centru o echipă de control, care să verifice aceste afirmații. Deci, cum puteam eu să mă asociez în acțiunea lui Ouatu, când eu îl controlam pe Ouatu? Și mai mult, când Ouatu se afla și-n vizorul altui serviciu secret. Vă spun eu ce se întâmplă acolo. Sunt interese locale imense, e o luptă pentru interese economice. Fie Ouatu a folosit numele meu pentru a-i intimida pe oamenii lui Grecea și atunci e un prost, fie inspectorii i-au spus lui Grecea că Ouatu a spus că acţionează la ordinul meu. Caz în care s-au țintit două lucruri. Unul ar fi ca eu, aflând, să-l dau afară pe Ouatu, altul, ca să se bage zâzanie în Guvern, țintele fiind eu, ministrul de Interne Rus, adjunctul Toma Zaharia și secretarul de stat Nicolae Berechet. Ouatu e, deci, un tâmpit folosit în acest scandal din care nimic nu e adevărat”.
Ioan Rus, ministru de Interne: Conținutul raportului este ”o ficțiune comparabilă cu basmele lui Ispirescu”.
Vasile Dâncu, ministrul Informației, a declarat că textul “se referea la Vasile Alecsandri”, iar Șerban Mihăilescu a precizat că este convins că dlui. Ovidiu Grecea “nu i-a priit aerul din Moldova”.
Ioan Bivolaru, deputat PDSR, vicepreşedinte al Comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor, spunea că subiectul Melana SA „este doar un pretext” pentru a ataca familia Ouatu. “Ținta acestor atacuri este familia Ouatu. Este o reflectare clară a unei lupte acerbe între grupuri de interese, o luptă care are ca scop acapararea supremației economice în judeţul Neamţ. Există persoane care cred că membrii familiei Ouatu trebuie dați deoparte. Disputa nu a început acum. Este o luptă veche, durează de ani de zile. Îmi pare rău pentru domnul Grecea că a adoptat aceasta poziție. Consider că s-a compromis. A făcut declarații belicoase chiar din prima zi, dovedind că a venit cu lecțiile bine învățate. Părerea mea este că a făcut un mare deserviciu județului în general și Melanei în special. A mutat centrul de atenție de pe salvarea societății Melana pe acesta vendetă”
Ion Cristoiu , articol în „Curentul” din 19 martie: „Ovidiu Grecea a născut dispute în clasa politică și în cea jurnalistică. Unii îl laudă, pentru că n-a ținut cont de apartenența politică a mafioților. Alții îl critică, pentru că n-a prezentat lui Adrian Năstase raportul înainte de a-l înainta presei. Timpul va dezvălui dedesubturile acestui moment enigmatic. Până atunci, un lucru e sigur. Scandalul a lovit puternic Guvernul PDSR la doar trei luni de la instalarea cu surle şi trâmbițe. Oricât s-ar strădui junele premier să ne convingă că Ovidiu Grecea a fost mătrășit, deoarece nu i-a prezentat mai întâi lui raportul, percepția opiniei publice e alta. Lupta împotriva corupției s-a încheiat înainte de a începe. Aceasta pentru că acum, la zece ani de la revoluție, mafia nu mai are frontiere politice. Prin nășiri și încuscriri succesive, s-au format în toată țara adevărate Familii, care țin sub control instituțiile statului. (…) Pus să descopere doar firele țărăniste sau pediste ale corupției, simpaticul personaj a nimerit peste unul pedeserist. Umblând cu patentul la firul care nu trebuia, el a dispărut în neantul politic. Până când o altă putere îl va chema să lupte împotriva corupției, urmând să-l dea afară când patentul său va greși firul. Repetabila istorie!”
Cristian Tudor Popescu, în „Adevărul” din 17 martie, articolul „Capul la cutie”: „La scara întregii țări, aceasta este imaginea cea mai exactă pentru debarcarea lui Ovidiu Grecea: nenumărate sertare care se trântesc, chei răsucite în broasca. (…) Prin alungarea lui Grecea însă, dl. Adrian Năstase chiar a reușit, fie și involuntar, să dea un țignal în toată regula: capul la cutie! Toți cei care își puneau ultima speranță în mișcările elefantine ale lui Grecea prin România, toți cei gâtuiți în hățișul mafiilor locale și centrale, unde nu mai deosebești hoțul de vardist, au înghețat. Premierul vrea să înceteze deranjurile, vrea liniște peste țară, să se audă lăcustele clefăind (…)”
Urmările scandalului pentru principalii combatanți
Ioan Ouatu a fost schimbat de la conducerea structurii de protecție a Ministerului de Interne din Neamț pentru un timp. A fost șef la arest, a revenit, apoi a ajuns șef la pașapoarte. Acum este un pensionar liniștit, cu importante investiții în turism, unele deja înstrăinate, altele înfloritoare. Nu a fost acuzat oficial niciodată, a ieșit la pensie și își vede de treburile familiei între care este inclusă și o școală privată. Acuze i s-au adus de tot felul, dar nimeni nu a putut sau nu a vrut să demonstreze vreo ilegalitate. De aceea, privind retrospectiv, putem spune că Ouatu a rezistat uraganului Grecea și poate să se bucure liniștit de pensia care sigur nu este pe măsura activității depuse în slujba Ministerului de Interne. În ciuda acuzațiilor aduse, nimeni nu i-a pus la îndoială calitățile de polițist, dovedite încă de pe vremea când era șeful pazei pe Platforma Săvinești, înainte de 1989.
Ovidiu Grecea a fost îndepărtat din funcția de șef al Corpului de Control la scurt timp după scandal. Evident, nu a rămas pe drumuri, la un moment dat a ajuns consul în Brazilia, la Rio de Janeiro, apoi prefect al Capitalei. A fost numit consul general al României la Sidney. În 2012 era din nou numit consul în Brazilia, un loc destul de îndepărtat pentru ca numele său să nu mai fie pomenit prea des. L-a schimbat Grindeanu, după scandalul Dragnea-Brazilia. Guvernul Cioloș l-a numit apoi consul în Vancouver, la fel de departe. Fostul „justițiar din diverse corpuri de control” a intrat cuminte pe linia secundară a sistemului pe care l-a slujit și care l-a răsplătit.
Marele perdant al scadalului: Melana
O concluzie tristă apărea în reportajul ”România, te iubesc”, de pe Pro TV, în aprilie 2016. „În urma războiului dintre grupări și servicii secrete, activele Melana sunt vândute în 2002 unor societăți al căror domeniu nu era cu siguranță prelucrarea firelor și fibrelor: Remat Călărași, Seinko Târgu Mureș și MetalInvest București. Prețul a fost ridicol, de 500 de mii de dolari, în condițiile în care conform unor evaluări numai fierul vechi și sutele de tone de inox costau peste 10 milioane de dolari. Ovidiu Grecea a fost trimis consul la Rio de Janeiro, acolo unde îl putem găsi și astăzi, iar colonelul Ouatu a fost făcut șeful Direcției Pașapoarte din județul Neamt. Între timp a devenit un pensionar – om de afaceri în Piatra Neamț. Pe platforma din Săvinești s-au făcut încercări să se salveze utilajele noi de la Melana într-o societate separată. În 1998 aici se făcuseră noi linii de producție și împreună cu o parte dintre componentele salvate de la fier vechi se puneau speranțe pentru a realiza iarăși lână sintetică la Săvinești.
«O retehnologizare deosebit de interesantă, unde s-au făcut niște investiții de vreo 5,2 milioane de dolari, cu un credit masiv luat de la Bancorex», spune Ioan Bivolaru.
Melana 4 avea toate premisele să reziste pe piață-tehnologie nouă și piață de desfacere. Dar n-a funcționat niciodată, deși la Melana 4, spune Bivolaru, «s-a creat o lână sintetică care a fost declarată cea mai fină, cea mai bună și, culmea, singura necancerigenă de pe tot globul. Asta a șocat»”.
Pagini realizate de Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în ediția print a săptămânalului Mesagerul de Neamț, nr. 474, 21-27 ianuarie 2021