Ultimele date existente la început de an 2021, la nivelul ISU Neamț, arată că în județ sunt 7 unități de învățământ cu 9 clădiri care nu au autorizație de protecție la incendii.
Este vorba de clădiri la care s-au făcut modernizări, reabilitări și pentru care proprietarii, respectiv primăriile, trebuie să obțină autorizația ISU.
Chestiunea securității la incendii în școli a revenit în atenția autorităților după ultimele incendii izbucnite în mai multe spitale din România. De asemenea, este un element de luat în calcul și în perspectiva reîntoarcerii elevilor în bănci, din 8 februarie. „Trebuie să pregătim o situație clară cu școlile care nu au autorizație ISU, cerută astăzi de domnul ministru Sorin Câmpeanu. Probabil vom avea și o videoconferință, pe subiectul redeschiderii școlilor din semestrul 2 și se va discuta și problema autorizațiilor ISU. Noi, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Neamț avem programate săptămâna aceasta inspecții în teritoriu la școli, să vedem cât sunt de pregătite pentru reluarea cursurilor în format fizic. Așteptăm deciziile care vor fi luate de autorități în privința condițiilor necesare pentru redeschiderea școlilor”, a declarat Mihai Obreja, șeful IȘJ Neamț.
Până la apariția unui ordin, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi că sunt cinci situații în care se va învăța online: când sunt elevi cu simptome Covid, profesori cu simptome Covid, elevi cu vulnerabilități medicale, cadre didactice cu vulnerabilități medicale și elevi care au în familie persoane cu vulnerabilități medicale. O decizie oficială privind redeschiderea școlilor și măsurile de protecție ar urma să fie luată mâine, 2 februarie.
C.I.