Primul pas. În data de 15 februarie ”Mesagerul de Neamț” filma în piața din Mărăței, locație care pare abandonată de mult timp. După care prezenta situația în emisiunea „Cafeaua de dimineață”. Spre surprinderea noastră, care bănuiam că piața se află în conservare, am putut consemna că există activitate la nivelul a cel puțin două puncte de lucru, unul dintre ele ceva între un bar și o crâșmă. În plus, în interiorul pieței, într-un colț, era amenajat un mic loc pentru odihnă de noapte. În momentul în care am vrut să intrăm în piață, am constatat că se putea face acest lucru cu cheia care se afla la unul dintre cei care aveau un chioșc, omul fiind extrem de amabil și deschis la dialog. Cum a ajuns o cheie la el și cine i-a dat-o ne-am jenat să întrebăm, pentru că vorbeam, totuși, despre un bun public aflat în inventarul orașului, cu o valoare mare, chiar foarte mare.
![Bătaie de joc pe patrimoniul orașului. O filmare și o emisiune buclucașă 2 YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/BK074-zoEXY/maxresdefault.jpg)
Secretomanie la Primărie
Al doilea pas. Am întrebat la Primărie care este situația și de ce spațiul pieței este folosit ca loc de odihnă, de ce cheia se află la îndemâna unui chiriaș și care este statutul ”chiriașilor” din piață, cui plătesc ei chirie pentru zona pe care o ocupă și unde își desfășoară activitatea. În ciuda eforturilor celor de la Serviciul Comunicare, a fost foarte greu de aflat ceva util. După o săptămână și două zile, pe 22 februarie, am revenit cu aceleași întrebări. Într-o primă fază răspunsurile au fost la fel de evazive. Abia aproape de finalul programului am aflat noutățile care, aparent, lămuresc misterul. Asta, după ce am anunțat că în ciuda celor scrise, piața e tot pe post de hotel și nimeni nu părea că-și dorește o rezolvare.
Contracte ilegale și multă nepăsare
Al treilea pas. După insistențe îndelungi, am aflat că în zonă funcționează cel puţin 3 societăți, două PF-uri și un SRL. Una dintre ele a fost somată vineri, 19 februarie, să părăsească locația în termen de 10 zile, pentru că funcționează fără a avea contract. Celelalte două, am fost asigurați, ar fi primit somații asemănătoare luni, 22 februarie. Toate societățile au avut contrate legale cu CMI Urban până la predarea pieței către Primăria Piatra Neamț, care s-a legalizat pe 1 octombrie 2020. De atunci nimeni de la Primărie nu și-a bătut capul să vadă ce se întâmplă în zonă, să ia cea mai mică măsură în privința conservării acesteia. O bătaie de joc în stilul obișnuit la Primăria Piatra Neamț, când vine vorba despre patrimoniu.
Ce poate face Carabelea? Curățenie la Patrimoniu!
O poate face extrem de simplu, deoarece acolo este buboiul care a generat pagube uriașe pentru oraș. Cazul prezentat arată doar cum decurg lucrurile. La data de 1 octombrie 2020 Piața Mărăței era preluată de Primăria Piatra Neamț. Evident că acest lucru trebuia făcut pe baza unui document, cu o comisie deplasată la fața locului, care să facă un inventar, să verifice dacă el este real, să constate starea bunului preluat și situația gradului de ocupare al terenului. Prin purtătorul de cuvânt al Primăriei am aflat că din partea primăriei au făcut parte din comisie Vespasian Fecic, fostul șef de la Patrimoniu, cu contract prelungit de primarul Chitic și actualul șef interimar Orza. Am fost asigurați că au fost chiar la fața locului, să vadă, să constate. După care au venit la sediu și gata, au lăsat lucrurile să curgă. Nu i-a interesat cine are contracte pe terenul preluat și dacă ele nu trebuiau transferate pe Primărie sau făcute hârtii de anulare. Nu i-a interesat dacă cineva are sau nu cheie de la piață sau să se gândească să schimbe lacătele. Nu, în mintea lor de funcționari, au considerat că e suficient că au semnat un act, restul Primăria cu mila și cei doi funcționari cu bătaia de joc.
Paguba pentru primărie? Bani pierduți, bunul preluat s-a degradat și mai mult, iar imaginea instituției este și mai proastă decât înainte.
Așa am aflat și de ce atâta tergiversare a răspunsurilor la întrebările noastre. Cineva și-a dat seama că s-a greșit în instituție și s-a căutat soluția pentru acoperirea vinovaților și calea spre un răspuns călduț, care să permită în continuare acest gen de activitate. Și toți caută în ce măsură se poate da vina pe cei care au continuat activitatea fără a avea contract în piață.
Nici o scuză pentru cei care acceptă acest mod de lucru
Dacă Andrei Carabelea&compania acceptă acest fel de a face administrație, înseamnă că nu se depărtează deloc de ceea ce s-a întâmplat înainte în Primărie. Acest test va arăta dacă noul primar vrea să schimbe ceva sau va rămâne prizonierul mafiei funcționarilor care au subjugat actul deciziei administrative. Dacă nici în momentul în care ai toate dovezile incompetenței, nepăsării și ale prejudiciului adus orașului nu acționezi, înseamnă că ai ajuns în postura de primar din greșeală.
Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în ediția print a săptămânalului Mesagerul de Neamț, nr. 479, 25 februarie-3 martie 2021.
Un comentariu
Atâta timp cât vom da nas în nas cu verbul impersonal în rapoarte, declarații, dări de seamă, articole din presă și alte cele, iar Mitică, Georgică, Ionică și cum îi mai cheamă pe cei care stau pitiți după aceste verbe impersonale vor rânji fericiți că afacerile lor mizerabile merg strună, nu vom vedea nicio o schimbare.
”Cineva și-a dat seama că s-a greșit în instituție și s-a căutat soluția pentru acoperirea vinovaților”.
Cine și-a dat seama?
Cine a greșit?
Cine acoperă vinovații?
Dacă aceste câteva întrebări vor primi răspuns, cei care iau decizii și semnează hârtii vor începe să se teamă că le zboară scaunul de sub poponeață și ajung unde le este locul.
FELICITĂRI PENTRU ARTICOL!