Despre deschiderea magazinului Kaufland de la Piatra Neamț, din zona Gării, a scris toată presa locală: a fost deschis fără autorizații, i-a fost suspendată activitatea, nu a luat în calcul suspendarea și a continuat vânzările, sfidând orice regulă. În plus, autorizație de mediu nu au nici unul dintre cele trei magazine deschise în ultima lună, adică și cele de la Roman și Târgu Neamț. Reprezentanții Kaufland recunosc că au greșit, dar asta nu a fost considerat un impediment ca magazinul să rămână deschis. Acum funcționează pe baza contestației făcute în instanță și când va fi dată o decizie, obiectul dosarului nu va mai exista, între timp apărând autorizațiile.
În altă ordine de idei, Kaufland a sponsorizat noua secție ATI de la Piatra Neamț cu 250.000 euro. Unii vor face legătura cu deschiderea a 3 magazine în Neamț, alții cu dorința de a sprijini o fundație cunoscută ca fiind apropiată de Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății, cert este că banii vor fi folosiți pentru o secție modulară ATI care să o înlocuiască pe cea arsă în incendiu.
Dacă șefii instituțiilor locale cu atribuții în respectarea legislației, cu puține excepții, au fost depășiți de evenimente, parlamentarii de Neamț nu au luat nici un fel de atitudine publică. De aceea, am insistat să obținem un punct de vedere de la toți.
PNL: doar Mugur Cozmanciuc vorbește
PNL, teoretic, cel mai important partid aflat la guvernare, are 3 parlamentari, Mugur Cozmanciuc fiind singurul care a răspuns întrebării noastre. Mara Calista, deputat, ne-a spus că dl. Cozmanciuc va redacta un punct de vedere, iar senatorul Eugen Țapu – Nazare a spus doar că ”în principiu, legea este pentru toți!” Probabil că magazinul Kaufland nu face parte din ”principiu” ca legea să-i fie aplicabilă și acestuia.
Mugur Cozmanciuc este pentru respectarea legii: ”Legea trebuie să fie lege pentru toată lumea. Sunt conștient că este o perioadă dificilă pentru cei din mediul privat, având în vedere pandemia, însă asta nu este o scuză pentru a încerca să lucrăm cu jumătăți de măsură. Situația semnalată recent cu privire la faptul că unul dintre magazinele Kaufland funcționa fără a deține autorizațiile necesare este regretabilă, pentru că într-adevăr legea trebuie respectată”. Mai departe, arată și spre administrația publică locală, care ar trebui să fie mai aproape de doleanțele mediului privat: ”Totodată, administrația publică trebuie să fie un model de colaborare cu mediul privat și să ofere suportul, pentru a da în timp util toate avizele oricărui solicitant, iar în cazul de față să se intre în legalitate, potrivit procedurilor de rigoare. (…). Am încredere că această situația va fi rezolvată cu celeritate, iar legea va fi respectată”.
Iulian Bulai: „…o sfidare a dispozițiilor legale în vigoare!”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a fost mai tranșant: ”Din punctul meu de vedere, prima opțiune a reprezentanților companiei respective trebuia să fie respectarea legislației, respectiv să amâne deschiderea până la intrarea în legalitate. Pot înțelege argumentele companiei, însă faptul că a ales să țină deschise magazinele în ciuda controalelor și a măsurilor luate de autoritățile publice de control arată doar o sfidare față de dispozițiile legale în vigoare. Legea trebuie respectată de toți, fie că vorbim de persoane fizice, instituții ale statului sau multinaționale. Dura lex, sed lex. Compania nu se află la deschiderea primului magazin ca să nu știe procedurile, astfel, dacă a întârziat cu depunerea documentației, își va asuma și efectele greșelii”.
PSD-doi parlamentari duri și unul conciliant
Fostul partid de guvernământ nu se dezminte și își continuă discursul obișnuit. De exemplu, Răzvan Cuc, fostul ministru, este vehement: ”La Neamț, Kaufland s-a purtat ca un vechil pe moșie! Iată că sunt situații în care pentru partenerii noștri din Occident, România este țara tuturor posibilităților!… Cele trei magazine Kaufland deschise fără toate autorizațiile în județul Neamț sunt expresia tupeului și disprețului pentru consumatorii români. Această firmă are la dispoziție firme de avocatură la orice oră din zi sau din noapte. A deschis sute de magazine în întreaga țară. Știe să facă profit și să îl ducă la ea acasă. De aceea, exclud din start orice fel de neînțelegere sau lipsă de informare corectă a administratorilor săi. În egală măsură, ceea ce s-a întâmplat în Neamț este rezultatul obedienței autorităților române în fața marilor capitale europene sau a Bruxelles-ului. I-am obișnuit pe toți cu poziția ghiocelului. Înghițim pe nemestecate orice decizie se ia la Înaltele Porți din Vest”
Oana Bulai merge pe aceeași idee, făcând o paralelă între închiderea piețelor și menținerea supermarket-urilor deschise: ”Statul român sub guvernarea PNL este mumă pentru marile lanțuri de magazine străine, ciumă pentru micul producător român! Cu toții cred că vă aduceți aminte de măsura luată de Guvernul PNL la finele anului trecut, când au decis să închidă piețele unde își comercializează marfa micii producători. La acea vreme, PNL ne spunea că virusul umblă doar prin piețe, asta în timp ce, marile supermarketuri care funcționează în locații închise și unde se îngrămădește lumea pentru a-și face cumpărăturile, până în ora 21:00, rămâneau neatinse. În această notă aș pune ceea ce s-a întâmplat în județul Neamț cu magazinele pe care Kaufland le-a deschis recent, fără a avea toate autorizațiile necesare pentru funcționare. Construcțiile acestea nu au căzut din cer peste noapte, în așa fel încât să surprindă autoritățile competente în emiterea avizelor de toate felurile. Însă, abia după ce s-au deschis, autoritățile statului s-au trezit că nu au toate avizele. Și apoi, mai e o problemă. (…) Chiar și în condițiile în care li s-a cerut celor de la Kaufland să sisteze activitatea, ei au ignorat instituțiile statului. De ce? Pentru că li se permite”.
Deputatul Ciprian Șerban este mai laconic și are aproape aceeași poziție ca și Mugur Cozmanciuc: ”Nimeni nu este mai presus de lege și orice persoană, fizică ori juridică, trebuie să respecte legea. Graba Kaufland de a deschide înainte de a primi autorizația, chiar dacă a depus toată documentația, este o abatere de la legislația în vigoare, care poate avea efecte foarte grave asupra cumpărătorilor. Eu cred în maturitatea managementului hipermarketului de a oferi clienților săi siguranță și calitate și sper ca situația să fie deja remediată. Pe de altă parte, verificările și eliberarea autorizației de funcționare ar fi trebuit făcute cu celeritate de către autoritățile responsabile, pentru că, într-o perioadă în care mediul de afaceri a fost greu încercat de criza provocată de pandemie, este vital pentru antreprenori să aibă susținere din partea statului, și nu piedici, cum se întâmplă în acest caz”.
Sorin Lavric, senator AUR: ”Viciu legislativ de care juriștii de la Kaufland profită în deplină cunoștință de cauză”
O poziție echilibrată și clară are senatorul celor de la AUR, care vorbește despre lacunele legislative, care permit abuzurile, dar și despre asumarea acestora, de pe poziții de forță: ”După opinia mea, veriga slabă stă într-un viciu legislativ de care juriștii de la Kaufland profită în deplină cunoștință de cauză. Mai precis, deși nu au autorizația de funcționare emisă de către primărie, de care orice comerciant are nevoie, juriștii de la Kaufland își asumă începerea activității. Să ne închipuim, de pildă, că un mic întreprinzător s-ar hazarda să-și înceapă deverul negustoresc fără această autorizație. Nu-ți trebuie cine știe ce fler ca să bănuiești că el va fi închis pe loc, cu suportarea unor prejudicii care i-ar compromite afacerea. Fără acceptul dat de ISU, DSP, DSVSA și de la ANPM, obținerea autorizației de funcționare și desfășurarea activității ar fi imposibile”.
Interesante sunt sugestiile pe care le face celor rețelei de comercializare: ”Îi sugerez administrației de la Kaufland să cumpere cu precădere produse de la producătorii români. În felul acesta românii nu vor mai trăi cu convingerea că o rețea precum Kaufland împinge în faliment producătorii români de legume, fructe și articole de uz casnic. În concluzie, fără respectarea legilor (pe care administrația de la Kaufland din păcate nu le respectă), situația comerțului în România va rămâne în aceeași condiție precară”.
Doamna deputat AUR Mitrea Dumitrina nu a trimis opinia domniei sale până la trimiterea ziarului spre tipar.
Întrebarea care persistă, după ce citim toate aceste luări de poziții, vine firesc, dacă legea trebuie respectată, dacă este aceeași pentru toți, de ce nu a fost respectată și aplicată (ferm) în cazul de la Piatra Neamț? Iar dacă legea este slabă și are lacune, cine o poate modifica?
Valentin BĂLĂNESCU
Nota redacției: În acest moment, există două sancțiuni, care prevăd suspendarea activității magazinului de la Piatra Neamț și una a celui din Târgu Neamț. Pentru lipsa autorizațiilor. Ambele sunt contestate pe modelul pe care l-am amintit în articol.
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 476, săptămâna 4-10 februarie.
4 comentarii
Modul de acțiune al reprezentanților Kaufland nu surprinde deloc. Poate instituțiile abilitate ale statului au curioziratea de a studia și modul în care au obținut aprobarea PUZ și RLU aferent proiectului din partea municipalității Piatra Neamț. În mod sigur vor sesiza mecanismul utilizat pentru inducerea în eroare a proprietarilor învecinați dar și elementele de ordin penal derivate din acțiunile angajaților primariei dar și ai investitorului.
PS: pentru ușurarea unui astfel de studiu, a se consulta site-ul primăriei Piatra Neamț, secțiunea Proiecte de hotărâri privind aprobarea unor documentaţii de urbanism din anul 2018, unde investitorul apare cu două solicitări pentru același obiectiv.
Cel mai cinstit(fata de el insusi) este Tapu : in principiu legea e pentru toti. Toti ceilalti stiu asta, poate mai putin unul din cei doi Bulai. Tapu e singurul care s-a scapat !
Da, cinstit este ca legea sa fie aplicata tuturor in aceeasi masura, insa, ceea ce surprinde cu celeritate este rapiditatea cu care o institutie a statului roman vine sa amendeze un agent economic, uitand ca exista in legislatia romana o lege a preventiei pe care trebuie sa o aplice tuturor, in aceeasi masura…pe de alta parte, pentru ca s-a vorbit despre orice comerciat care stie ca pentru a functiona trebuie sa detina autorizatie de functionare, as dori, asa, prin sondare, sa purceada la drum onorata presa si sa intrebe restaurante/pensiuni/ magazine/depozite. etc, daca detin autorizatii de functionare …..pe de alta parte, in marea lor majoritate comerciantii mici/mari romani, care exista pe piata din cele doua orase Piatra Neamt si Targu Neamt, nu pun in vanzare cu preponderenta produse romanesti, este o minciuna practicata de foarte multa vreme, au o gama variata de produse, printre care si cele romanesti, dar nu cu preponderenta romanesti, asa cum gasim in toate supermarketurile din Romania…ceea ce este enervant de suparator, este faptul ca majoritatea comerciantilor romani practica monopol de piata in privinta preturilor si doar atunci cand pe piata din orasele in cauza au aparut marile magazine LIDL, PENNY, PROFI , KAUFLAND, preturile au devenit concurentiale si la nivelul tuturor buzunarelor…asadar exista multa minciuna si ipocrizie peste tot, in toate domeniile, dar politicul din Romania trebuie sa si compare in mod corect piata comerciala din Romania…doar pentru ca este romanesc neaos, trebuie sa acceptam incalcarea legilor, o practica romaneasca de 30 de ani, de aceea si dezvoltarea Romaniei treneaza de 30 de ani…..vorba noastra romaneasca – ” vedem paiul din ochii altora si nu vedem barna din ochii nostrii”….romani nu ar trebui sa dea verdicte, pentru ca ei sunt primi care incalca legile romanesti…
De buna sama că la Piatra Neamț nu se știe nimic despre firma mamă, grupul german Schwartz !
Ei, grupul asta poate cumpăra liniștit Romania toată și nu se cunoaște nimic în conturi !
Iar despre patron se știe că în afară familiei lui nu sunt mai mult de trei, patru oameni care știu cum arată, iar pe internet nu exista nici o poza cu el .
Ziceți că Piatra Neamț e gata sa se judece cu ei ?
Din grup cele mai cunoscute branduri sunt Lidl Discount și Kaufland .
Succes in instanta, dar e de urmărit !