Interviu cu primarul Dumitru-Bogdan ȚIFUI
– Domnule primar, comuna Farcașa are multe investiții în lucru, misiunea dvs. fiind aceea de a le duce la capăt. Care sunt aceste proiecte?
Unul dintre proiectele inițiate în 2007 este modernizarea drumului comunal DC 154 Stejaru (str. Poiană Sava), în lungime de 3,2 kilometri. Proiectul include și 3 poduri peste pârâul Stejaru, curs aflat în administrarea “Apelor Române”. Din 2007, până în 2016, au trecut 9 ani, iar în acest interval nu au mai fost actualizați indicatorii tehnico-economici în raport cu rata inflației, cu creșterea valorii monedei europene, cu creșterea salariului minim în constructii, cu creșterea prețurilor la materiale, etc. Valoarea inițială a contractului semnat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației era de 1,7 milioane lei. Cu acesti bani, începând cu anul 2015, s-a reușit modernizarea unui kilometru de drum și s-au construit cele 3 poduri, apoi lucrarea a fost sistată din lipsa fondurilor. În 2018, au expirat și contractele cu firma de construcții, dar și cu proiectantul lucrărilor. Din 2018 până în 2020, nu s-a mai făcut niciun pas ca să se reia lucrarea. În 2020, când am preluat mandatul, am luat legătura cu Ministerul Dezvoltării, pentru a vedea care este situația acestui proiect. Spre surprinderea mea, am aflat că la finalul anului 2020 trebuia să fie semnată recepția finală a acestei lucrări, respectiv 3,2 kilometri de drum și cele 3 poduri! Am reușit să prelungim perioada contractului prin act adițional cu încă doi ani. De asemenea, s-a reușit actualizarea tuturor documentelor din care reiese valoarea reală a întregii investitii și lucrările care mai trebuie efectuate, indicatorii fiind deja aprobați de Consiliul Local Farcașa. Până la finele anului 2022 trebuie să fie executat întregul proiect, în caz contrar Primăria Farcașa va fi nevoită să returneze Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației întreaga sumă de bani primită, la care se adaugă dobânzile și penalitățile la zi.
– În satul Stejaru au fost mari probleme la inundațiile din 2018 și anii următori. În aceste condiții, ABA Siret Bacău din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” are vreo lucrare acolo?
Am înțeles că ar exista un proiect privind regularizarea pârâului Stejaru, însă nu ştiu exact. O să încerc să văd dacă există acest proiect și în ce stadiu este. Noi, ca primărie, nu putem interveni pentru execuția unui astfel de proiect, însă, împreună cu cetățenii, suntem cei care suportăm distrugerile create de acest pârâu. După inundațiile din 2018, Institutul Geologic al României a întocmit un Studiu de Hazard, privind alunecările de teren, inundațiile care se produc în zona noastră și pagubele pe care le pot crea astfel de fenomene.
Pârâul Bușmei, prioritatea zero
– Aveți probleme și pe cursul pârâului Farcașa?
Da, astfel de probleme sunt peste tot, cu toate pâraiele din comună. Pârâul Farcașa nu este regularizat în totalitate, sunt unele porțiuni unde este obturată aproape în totalitate albia din cauza alunecărilor de teren. Regularizarea nu înseamnă numai malul drept, de lângă drum, ci trebuie intervenit și pe malul stâng, mai ales în zona alunecărilor de teren. Torentul Bușmei este, de asemenea, un mare pericol pentru toți locuitorii acestui sat și trebuie neapărat regularizat.
– Drumul din satul Farcasa este gata?
Acest drum face parte din proiectul ”Modernizare drumuri de interes local în comuna Farcașa”, proiect demarat prin PNDL. Au fost modernizate 3 drumuri, respectiv strada Poienii – din Poiana Popești, strada Bisericii din Farcaşa şi strada Gârlei, din satul Frumosu. În total, aproximativ 4 kilometri, însă recepția acestei lucrări nu este făcută.
– Ce-ar mai fi de lucru în comuna dv?
Sunt multe de făcut. Aș începe cu obiectivul ”Casa de Cultură”, lucrare începută de vreo 10 ani. Din lipsă de fonduri, au fost sistate lucrările, iar în prezent constructorul refuză rezilierea contractului pe cale amiabilă, fiind necesară o intervenție în instanță. La această clădire mai sunt de efectuat lucrări electrice, termice, finisaje, mobilier, etc. Ne gândim la o construcție modernă, cu sală de spectacole/cinema cu o capacitate de aproximativ 150 de locuri, bibliotecă modernă, cu săli de lectură, etc. Vedem această clădire ca o extensie a Școlii Gimnaziale „Ioan Luca” din comuna noastră. Sper să găsim finanțare pentru acest proiect frumos, indispensabil pentru educația elevilor și nu numai. Pentru sala de sport, în cursul anului 2020, a fost depus un proiect pentru modernizarea acestui obiectiv. Este un alt obiectiv important al comunității noastre, la Compania Națională de Investiții. Tot la această instituție mai sunt depuse, din 2020, câteva proiecte:
– regularizarea unui număr de 3 torenți, care ne creează probleme ori de câte ori sunt inundații;
– extinderea rețelei de canalizare în satul Frumosu;
– înființare rețea de apă în satele Bușmei, Frumosu și Popești;
– modernizarea drumurilor de interes local din comuna Farcașa, pe o lungime de aproximativ 9 kilometri.
Reamintesc de regularizarea torentului Bușmei, care are prioritate zero, proiect care este depus tot la Compania Națională de Investiții și avem mari speranțe să fie finanțat anul acesta. Fac, totuși, o precizare: am început mandatul și cu gândul la modernizarea centrului comunei, activitate în plină desfășurare, iar în primăvară centrul comunei va arăta altfel.
– Rețeaua de canalizare funcționează?
Da, funcționează perfect. Suntem singura comunitate din zonă în care rețeaua de canalizare funcționează, având și aviz de funcționare emis de autoritățile în domeniu. Sunt aproximativ 80 de gospodării deja racordate, printre care și toate instituțiile din comuna noastră. Mai sunt destule cereri de racordare, însă continuăm această activitate în primăvară. Deja ne gândim la extinderea acestui proiect util pentru cetățeni și în restul celorlalte sate.
Tarif pe drumurile comunale
– Care ar fi obiectivele pe care vi le-aţi propus în actualul mandat?
Cum am mai precizat, prioritatea imediată este torentul Bușmei. Apoi ne dorim ca toate proiectele depuse la Compania Națională de Investiții să fie finanțate și realizate, astfel ca, în câțiva ani, fiecare gospodărie să fie racordată la apă și canal, iar străzile să fie asfaltate. Mai avem ideea atragerii de fonduri europene, pentru dezvoltarea unei zone turistice din comuna noastră, respectiv “Lunca lui Pădure”. Este un proiect de suflet, foarte important nu numai pentru noi, ci și pentru comunitățile învecinate, având în vedere că turismul este singura noastră șansă de dezvoltare. Prin acest proiect s-ar putea dezvolta agroturismul, valorificarea produselor animaliere, iar toate aceste activități ar conduce la atragerea celor plecați la muncă peste hotare, la stimularea tinerilor de a rămâne să-și desfășoare activitățile în locul natal, cu alte cuvinte, la dezvoltarea comunei Farcașa. De asemenea, suntem pe cale să finalizăm un proiect cu fonduri europene privind dotarea Școlii Gimnaziale „Ioan Luca” Farcașa cu table inteligente interactive, dotarea profesorilor cu sisteme informatice, dotarea elevilor cu tablete, toate acestea pentru a se putea desfășura un învățământ de calitate în condițiile actuale. Mai este în lucru un proiect asemănător derulat prin Inspectoratul Școlar, însă nu cuprinde toate clasele, toți profesorii și toți elevii, fiind vorba de doar 54 de tablete pentru elevi, 2-3 table inteligente și câteva sisteme informatice pentru profesori, proiectul nostru venind în completarea acestuia cu peste 200 de tablete pentru elevi, dotarea fiecărei săli de clasă cu table inteligente și dotarea fiecărui profesor cu sistem informatic.
– Cum va arăta comuna Farcașa la sfârșitul acestui mandat?
Comuna Farcașa a arătat întotdeauna bine și mă mândresc cu ea. Este comuna mea natală, în care am crescut și m-am format ca om. Însă, așa cum spuneam, sunt multe de făcut și, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu multă muncă și dăruire, cred că voi reuși în tot ceea ce mi-am propus. De mare ajutor îmi vor fi și cetățenii care sper să-mi fie alături și să punem umărul cu toții la modernizarea acestei comunități minunate. Așa că pot spune că, peste câțiva ani, Farcașa va fi o comună modernă, în plină dezvoltare, cu oameni minunați și din care ți-ar fi greu să pleci. Visez ca turiștii să caute ca obiectiv de distracție și relaxare comuna Farcașa.
– Se aud vești despre o taxă pe drumurile comunale.
Da. Însă nu-i vorba de o taxă, ci despre instituirea unui tarif pentru circulația vehiculelor care depășesc masa maximă admisă (de 30 de tone) pe drumurile de interes local. O parte din drumurile noastre sunt modernizate, restul sperăm să le modernizăm cât de curând, așa că tonajul mare va afecta aceste drumuri publice. Nu putem să interzicem circulația pe aceste drumuri, însă putem institui acest tarif prevăzut în legislația din România, iar sumele încasate să le folosim la întreținerea acestora. Proiectul de hotărâre privind instituirea acestui tarif a fost discutat și aprobat în ultima ședință de consilu, respectiv, în data de 23 ianuarie 2021, urmând a fi înaintat spre legalitate la Prefectura Neamț, apoi va trebui să obțină și avizul Consiliului Județean Neamț. (Rep.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 476, săptămâna 4-10 februarie.
Un comentariu
domnul primar si bineinteles consilierii locali au auzit de fonduri europene?