Totul se negociază în județ pe bază de competențe și în acest mandat, așa cum s-a întâmplat și în trecut. Se promit posturi, de director, cât se poate, unde să existe siguranța locului de muncă și puterea de a mai angaja rubedenii, prieteni, de a crea un cerc de interese care să poată fi folosit și în viitor, la următoarea rundă de alegeri. Cam așa:
Troleibuzul, atractiv și fără cablurile de cupru
De exemplu, un profesor/învățător pare să fie soluția perfectă pentru postul de manager la Troleibuzul SA, societate a Consiliului Județean Neamț, cu condiția să aducă cel puțin două voturi în Consiliul Județean pentru Ionel Arsene. În acest scenariu, personajul plin de competențe ar fi fostul primar de la Roznov, care nu suporta Troleibuzul sub nici o formă în trecut, dar care ar putea să se ocupe de administrarea societății în viitor, dacă va reuși să-și convingă fata consilier județean să coopereze cu majoritatea PSD. Va fi interesant de văzut dacă bârfa se adeverește și dacă războiul din trecut dintre Arsene și Ciubotaru va lăsa loc unei fructuoase colaborări administrative. Reciproc avantajoase, evident doar pentru binele județului, prin reprezentanții săi.
DGASPC, dragostea mea
Pentru a convinge un fost vice să voteze cu cine vrea fostul său șef s-au deschis baierele concursurilor și s-a scos la ofertă postul de director adjunct al DGASPC Neamț. Post bun, cu posibilități de lucru în tot județul, cu salariu bun, mai prinzi și ceva bonusuri pe programe, că are balta pește. Problema este că, de data asta, dreapta știe ce face stânga și a sărit cu o contraofertă, un post de director fără mari bătăi de cap, cu posibilități de convertire a timpului liber în proiecte de partid. Ghinionul e că postul de director ar fi incompatibil și atunci se caută, pe măsura postului de la DGASPC, care și el ar presupune eliberarea scaunului de consilier județean. La pachet, și stânga și dreapta caută, tot pe bază de competențe, un loc de muncă liniștit, bine plătit și pe termen lung și pentru cel de-al doilea consilier umanist, care va înțelege mult mai bine zicala „dacă votezi cu mine, fuge postul către tine”.
Un pinalty de la USR pentru parteneri
USR, cu sau fără PLUS, are probleme clare de poziționare de când se află în cercul puterii. Dacă acceptă negocierile pentru a satisface pretențiile celor care șantajează cu votul lor în Consiliul Județean sau în cel local, de la Piatra Neamț, atunci abdică de la tot ce au promis în campania electorală. Dacă nu acceptă, atunci pierd și posturile de conducere promise de parteneri, vicepreședinte la Consiliul Județean sau viceprimar la Piatra Neamț, în funcție de negocieri. Posturi care le-ar permite să crească partidul și ar deschide ferestre de oportunități spre altele. De nehotărârea unora dintre membri se pare că a profitat un fost important din oraș, care și-a oferit (sau căruia i s-au cerut, aici lucrurile nu sunt foarte clare) serviciile de consultanță unuia dintre membrii de frunte. De aici un mic scandal când au aflat colegii săi, care au bănuit alte conspirații. Între timp, după ce și-au dat seama că nu va ieși mare lucru la nivel de alianțe, se pare că au ales o soluție hibridă, sprijină, dacă este cazul, orice om de pe dreapta, dar ei renunță de a mai numi pe cineva, cu gândul că opoziția este mai benefică la nivel de activitate politică. Așa că, probleme mari, că se poate da și în stânga și în dreapta.
V.B.
*Material apărut în paginile săptămânalului Mesagerul de Neamț, nr. 476, 04 – 10 februarie.