Duminică, 28 februarie, într-o locație situată în apropierea comunei Poiana Teiului, a avut loc lansarea volumului “O gură de rai… Itinerarii folclorice de pe Valea Muntelui-Neamț”, autor Vasilica Ancuța, actualul director al Școlii Gimnaziale Iustin Pârvu.
Publicația a apărut la Editura “Cetatea Doamnei” din Piatra Neamț, cuvântul înainte fiind semnat de prof. dr. Daniel Dieaconu.
Cu acest prilej, respectându-se normele impuse pe timp de pandemie, manifestarea a fost onorată de prof. Elena Preda – inspector la ISJ Neamț, Viorel Nicolau din partea editurii, primarii Ana Ancuța (Poiana Teiului) și Bogdan Țifui (Farcașa), cadre didactice din comuna Poiana Teului, precum și alți invitați din zonă.
Cu acest prilej, au fost evocate numele unor mari personalități ale acestor locuri, care s-au ocupat de culegerea de folclor, de datini și ritualuri din zona aflată în amonte de Bicaz: G.T. Kirileanu, Leon Mrejeriu, preoții Petru Gheorgheasa și Constantin Matasă, apoi, Constantin Turcu, Gavriil Galinescu, Gheorghe Iacomi, Teoctist Galinescu, Gheorghe Țigău etc, în fond, personalități binecunoscute ale culturii nemțene. Pe lângă cei enumerați de autoare, nu-i putem omite pe Constantin Tănase-Teiu, un trubadur al Văii Bistriței, ori înv. Teodor Danielescu (Farcașa), Constantin Pavelescu (Mădei), Nicolae Vasiliu (Borca) și Mihai Lupescu (Broșteni), toți membri fondatori ai revistei “Șezătoarea”, înființată de Arthur Gorovei în anul 1892, la Fălticeni. Din acel an, intelectualii satelor de pe întreaga vale a Bistriței nemțene au cules cu migală de-a lungul câtorva decenii materiale folclorice excepționale, pe care le-au publicat în amintita revistă.
Argumentul definitoriu în editarea acestui volum ni-l oferă chiar autorul, prof. Vasilica Ancuța, trăitoare într-un areal păstrător al vechilor tradiții populare: “Realizarea acestei publicații survine din dorința de a scoate la lumină măcar o parte din acest tezaur neprețuit al riturilor și obiceiurilor de la sat și are drept scop transmiterea lor către cei care vin după noi, sensibilizarea și conștientizarea că suntem aparținătorii propriului neam. Aspectele folclorice specifice Văii Bistriței constituie argumente ale unității și continuității românești. Orientarea spre obiceiurile tipice vieții tradiționale survine ca o datorie primordială, patriotică, de evocare în contemporaneiate. Rădăcinile natale, puternic ancorate în ireversibila trecere a timpului, nutresc rememorarea celor mai frumoase etape ale existenței noastre, deoarece <<cele mai însemnate momente din viața omului sunt nașterea, nunta și înmormântarea>>. Cele trei momente fundamentale ale vieții au ritualuri specifice în funcție de zonă și credințe, fiecare purtând semnificații religioase, dar și obiceiuri populare.”
Volumul completează seria predecesorilor prin tratarea unor aspecte care nu au fost abordate anterior, altfel, elemente fundamentale în păstrarea identității naționale în actualul context al globalizării. Prin itinerariile folclorice propuse, prof. Vasilica Ancuța demonstrează cu prisosință o extensie a abilităților profesionale, lucrarea de față recomandând-o ca un bun cunoscător al tradițiilor locale și, în egală măsură, o promisiune de păstrător de marcă al tezaurului moștenit de veacuri. (Rep.)