Din când în când, unii șoferi din Piatra Neamț găsesc pe parbrizul mașinii o hârtie pe care apare antetul Poliției Locale ( vezi),
iar conducătorii auto sunt invitați la sediul instituției, pentru a da seama de vreo încălcare a legii. Potrivit documentului, ți se cere să mergi la sediu cu tot cu permisul, certificatul de înmatriculare și cartea de identitate, altfel spus, să te predai singur. După care se iau măsurile ”legale”, dacă ai avut bunul simț sau ai fost suficient de naiv (prost?) să dai ascultare chemării.
Când șeful acestei instituții a fost sancționat de un subaltern, apărarea sa a fost extrem de simplă, de unde știa acesta că el a condus respectiva mașină, dacă nu l-a surprins ” în fapt”. Pe aceeași logică, dacă ai primit o asemenea, hârtie cel mai bine este să o ignori și să promiți în gând că nu mai faci altădată. Pentru că Poliția Locală nu poate, dacă nu te prezinți singur la judecată, să facă mare lucru. Și hârtia respectivă este bună doar în statisticile în care se prezintă activitatea instituției.
Dincolo de ridicolul situației, rămâne problema de fond: de ce o instituție folosește asemenea practici, știind că are competențe limitate în privința neregulilor rutiere?
V.B.
Actualizare: Am primit de la un colaborator informația că Poliția Locală are acces la bazele de date ale MAI, dar că nu poate face comunicare la domiciliu în OUG.195/2002, existând în acest sens o decizie a ICCJ din 2017.
2 comentarii
Politia locală trebuie desființata . Urgent .
Politia Locala nu trebuia infiintata.
Nici Gardienii Publici nu trebuiai infiintati.
Bani cheltuiti aiurea.