A fi consilier local nu pare a fi o mare afacere, la Târgu Neamț sau aiurea, dacă ţinem cont că indemnizaţia lunară este, în cazul nostru, de 781 de lei, net. Cu toate acestea, din 4 în 4 ani, în toate partidele politice se dau lupte acerbe pentru ocuparea unui loc eligibil pe listele de aleşi locali. Oficial, consilierii au foarte multe obligații față de comunitate și prea puține avantaje. În realitate, miza pentru cei mai mulţi, care deţin societăţi comerciale pe numele unor rude sau prieteni, este uriaşă. Ce au de făcut consilieriii locali? Una dintre atribuțiile principale ale Consiliului Local este aprobarea bugetului, adică împărțirea banilor. La propunerea primarului, consilierii decid prin vot cum să fie cheltuite fondurile comunității provenite din taxe și impozite. Tot de ei depinde și cât de mari sunt aceste dări pe care le plătim cu toții către bugetul local. Tot de votul consilierilor depinde cum sunt folosite resursele naturale din acea localitate sau bunurile și proprietățile comunității. Ei aprobă construirea locuințelor sociale și criteriile pe baza cărora acestea sunt repartizate. Condițiile din școli sau din spitalele aflate în administrarea localității depind și ele de votul consiliului. La fel și eficiența ordinii publice sau buna funcționare a serviciilor sociale care vizează copiii, bătrânii sau persoanele cu nevoi speciale. Consilierii pot să decidă acordarea unor sporuri sau facilități pentru medicii și dascălii din localitate. Consiliul Local poate să schimbe denumirile străzilor, piețelor sau ale altor obiective. De asemenea, se ocupă de restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, parcurilor și rezervațiilor naturale. Chiar și acordarea titlului de cetățean de onoare al unei comunități este stabilit tot prin hotărâre a Consiliului Local. Nu în ultimul rând, acesta are rolul, foarte important, de a verifica activitatea primarului și, eventual, de a-l trage la răspundere în cazul încălcării diverselor reglementări. Pornind de la această realitate vă prezentăm, la început de mandate, zestrea materială a membrilor Consiliului Local Târgu Neamț.
Liberalii, oameni înstăriți și fără probleme financiare
Spirite întreprinzătoare, liberalii din Consiliul Local Târgu Neamț se pare că au obținut rezultate mult mai bune în activitatea privată decât în alegerile locale, când au fost bătuți fără drept de apel de pesediști. Andrei Aciocârlănoae, fostul președinte al filialei nu pare să fi agonisit mai multă avere decât avea pe vremea când era șef la tineretul pesedist. Din start trebuie spus că în acte are un venit mai mic decât soția, farmacistă, care a adus în casă anul trecut 51.600 lei, în timp ce tânărul om politic a câștigat la firma familiei 26.760 lei (probabil salariul minim pe economie), plus 9.384 lei indemnizație de consilier local. Altfel, o familie bine chivernisită, cu 5 terenuri agricole dobândite până în 2018, un mic apartament în Iași și o mașină deja destul de veche, un Suzuki fabricat în 2010. Mai rău stau la capitolul economii, cu doar 5.000 lei într-un cont bancar deschis în 2012!
Un alt șef al filialei, Traian Humulescu, fost viceprimar şi actual şef al ocolului silvic Târgu Neamţ stă mult mai bine la încasări decât tânărul său urmaș: 81.869 lei salariu ca șef de ocol, indemnizația de consilier local de 9.384 lei, iar soția, 54.892 lei ca director financiar contabil la spital. Din niște închirieri mai încasează oficial 1.000 de euro și 1.875 lei, bani de-o mică vacanță. La capitolul bunuri, se descurcă foarte bine, familia deține 3 terenuri intravilane, 3 case de locuit (una moştenire), un apartament în Iaşi, două maşini, o Skoda Octavia an fabricaţie 2005 şi un BMW an fabricaţie 2016. Cu toate acestea au şi un credit bancar în valoare de 15.000 euro, contractat în 2019 şi scadent în 2023.
Ştefan Nechita, nou venit în Consiliul Local, a adus la bugetul familiei, în calitate de practician în insolvență și avocat 108.222 lei. În dreptul soției declară un venit de 19.672 lei, în calitate de pensionară. Două terenuri moștenite, unul extravilan, o casă tot moştenire, două autoturisme, un Hyundai şi un WV Bora, completează declarația de avere.
Prof. Elena Preda, profesor și inspector şcolar, deţine trei terenuri, două agricole în Răuceşti și Drăgăneşti, şi unul teren intravilan în Târgu Neamţ. La secţiunea case, Elena Preda deţine împreună cu soţul o casă de locuit în Târgu Neamţ, dar şi alte două primite moştenire de la familia ei, respectiv a soţului. Trei autoturisme, Renault Kadjar model 2018, Skoda model 2006 şi BMW model 2008 întregesc lista bunurilor deținute de familia Preda. Ca orice bugetar care se respectă doamna Elena Preda are şi niscaiva datorii pe la bănci. Un credit de 6.000 lei de la ING Bank contractat în 2014 şi scadent în… 2019, şi un credit de 70.000 (n.r. – probabil lei) de la Credit Renault contractat în 2018 şi scadent în 2023. La capitolul venituri salariale pe 2020, prof. Elena Preda a încasat 78.871 lei de la Inspectoratul Școlar, 5.748 lei în calitate de expert comunicare proiect SEVA. Ca formator proiect CRED a încasat de la CCD Botoşani suma de 5.300 lei. Per total, un venit de 89.919 lei, cu care îl bate pe Traian Humulescu la venituri de bază.
De departe, cea mai interesantă declarație de avere o are Mihai Stoica. Prins între mai multe societăți, nu a câștigat atât de mulți bani cum consideră mulți că are, având venituri modeste, dacă e să ne ghidăm după declarația de avere. Să începem cu ce este mai la vedere: 33.628 lei ca administrator la SC Patem SRL, dividende de 28.500 lei, indemnizație de consilier județean 13.497 lei, plus venitul soției de doar 16.950 lei, în calitate de administrator la Șertrans SRL. Totalul de 92.575 lei arată cât de greu se descurcă o familie de antreprenori de succes într-un târg care oferă totuși o mulțime de oportunități. La capitolul bunuri trebuie să recunoaștem că lucrurile stau mult mai bine: 4 terenuri în intravilan, două în extravilan, de 9.500 și 8.100 mp, trei clădiri, două case de locuit și un spațiu comercial și mai puţin de 10 mijloace auto! Vorbim aici despre cinci autoturisme, un buldoexcavator, 3 autovehicule şi o semiremorcă! Destul de multe pentru un om care a rămas fără carnet de conducere. Să remarcăm că în ultimele 9 luni omul de afaceri a înstrăinat trei terenuri și trei mijloace auto, care i-au adus 129.000 lei, bani care nu se regăsesc și în zona aferentă veniturilor din 2020, considerându-se că e suficient ca ele să fie consemnate, nu și cumulate. Altfel, trebuie spus, Mihai Stoica s-a dovedit a fi foarte scrupulos cu veniturile din moment ce a declarat și suma de 1.083 lei câștigați la LOTO.
Social-democrații, de la nici prea prea, la foarte foarte!
În echipa promovată pe lista de consilieri locali de la PSD cea mai mare parte a noilor veniți impresionează la capitolul bunuri și venituri.
Lucian Manole este mezinul consilierilor și într-o revistă mondenă ar ocupa un loc fruntaș între burlacii râvniți îi oraș. Deţine un apartament cumpărat anul trecut, dar are şi trei conturi bancare unde îşi ţine economiile: un cont în euro deschis în 2016, în valoare de 27.491,89 euro, un cont în lei deschis în 2017, în valoare de 68.733,57 lei şi un cont deschis în 2016 de doar 603 lei, care probabil așteaptă mai mulți frați. În calitate de director general la SC Maluco Com SRL, Lucian Manole a avut pe anul trecut un venit de 34.787 lei, probabil tot firma i-a pus la dispoziție bolidul pe care-l conduce prin oraș.
Aflat la primul mandat de consilier local, după ce a trecut, cu peripeții, prin cel de consilier județean, Dragoş Andoni poate fi considerat unul dintre cei mai bogaţi tineri din oraş, asta şi datorită moştenirii lăsate de tatăl său, regretatul Neculai Andoni, lider al organizaţiei PNL Târgu Neamţ şi şef al ocolului silvic din oraş. El deţine, în calitate de moștenitor, trei terenuri cu construcţii dobândite în 2016, dar şi trei case de locuit, dintre care una de tip anexă din lemn, dobândite tot în 2016. La capitolul autoturisme Dragoş Andoni conduce un Mercedes fabricat în 2014 și un moped fabricat în 2012. La capitolul venituri în anul 2020, ca majoritatea consilierilor care lucrează în privat, stă mult mai rău, a acumulat un venit brut de 24.960 lei de pe urma unui contract de muncă la societatea Auto Prompt SRL, în timp ce soția lui a încasat anul trecut de la firma ValiForest SRL şi de la Prefectura Neamț un venit brut cumulat de 57.279 lei. Din indemnizația de consilier județean în ultimul mandat de anul trecut a câștigat suma de 10.584 lei net.
Doamna Maria Raicu, și ea nou venită în echipă, cunoscută ca omul care a pus bazele pensiunii Eden din Agapia, deține o declarație de avere extrem de ”bogată”. Veniturile sale pentru anul trecut nu impresionează, 17.200 lei pe un PF, unde prestează servicii de contabilitate și 38.400 lei din activități agricole, împreună cu soțul. La capitolul case și terenuri stă foarte bine, sunt trecute în declarație terenuri, dintre care două în București, de 1.700 și 5.400 mp, trei case de locuit, dintre care una primită moștenire. Un capitol la care nu are rival în Consiliul Local îl constituie bijuteriile din aur de 14K, în valoare de 125.000 lei. Bani în conturi are puțini, 42.000 lei, plus 1.100 de euro, în schimb are două împrumuturi acordate în nume personal , unul de 200.000 lei și unul de 38.380 lei, care pot fi considerat tot un fel de depozit, dar fără dobândă.
Ovidiu Timişescu deţine împreună cu soţia o casă de locuit dobândită în anul 1990, dar şi trei autoturisme, o Dacia model 1999 şi două mașini Toyota (Auris model 2011 şi Corolla model 2017). Din salariul de profesor, Ovidiu Timişescu şi soţia au câştigat anul trecut venituri de 31.200 lei, respectiv 49.200 lei. Fiind şi instructor auto acesta a mai adus acasă anul trecut un venit de 5.500 lei, şi evident 9.384 lei din indemnizaţia de ales local. Ovidiu Timişescu are de achitat şi două credite bancare, unul contractat în 2020 şi scadent în 2022, în valoare de 20.000 lei şi un credit contractat tot în 2020 şi scadent în 2021, în valoare de 10.000 lei.
Gheorghe Vartic pare unul dintre cei mai puțin chivernisiți consilieri locali PSD. Din afacerea sa cu comerţ anul trecut a adunat un venit de 11.416 lei, iar soţia sa, de pe urma pensiei, a adus acasă un venit de 12.948 lei. Familia deţine două terenuri în intravilan, dar şi trei imobile, dintre care două case de locuit şi un spaţiu comercial. Mașina este destul de veche, un Ford din 2001.
Vasile Luculescu, fost viceprimar pe vremea fostului primar Decebal Arnăutu are 3 terenuri în proprietate (unul agricol, unul intravilan şi unul extravilan), şi, să recunoaștem o raritate până acum, o singură casă de locuit. Fiind pensionar, acesta încasează de pe urma pensiei un venit anual de 30.056 lei, iar soţia sa, tot pensionară, a adus în casă un venit anual de 26.572 lei. În aceste condiții indemnizația de consilier local în valoare de 9.317 lei reprezintă un adevărat balon de oxigen.
Viceprimarul actual, Vasile Apopei, deţine și el 4 terenuri, dintre care trei obţinute prin cumpărare şi unul obţinut prin moştenire, la care se adaugă două case, una dintre ele de vacanţă. Acesta a condus până la depunerea declaraţiei de avere un autoturism marca BMW, însă de curând acesta a fost vândut şi şi-a achizionat o altă marcă de maşină. Spre deosebire de mulţi dintre colegii săi din legislativ viceprimarul are şi datorii, mari, la două bănci. Este vorba de un credit la BRD contractat în anul 2007 şi scadent în 2032, în valoare de 40.000 euro şi unul de la Raiffeisen Bank contractat în 2020 şi scadent în 2024 în valoare de 90.500 lei. În calitate de viceprimar, Vasile Apopei a acumulat anul trecut un venit din salariu de 99.933 lei, iar soţia sa un venit de 32.617 lei ca şi angajată a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”.
Ana Acsintoae deţine împreună cu soţul ei două terenuri, unul în Agigea, judeţul Constanţa (obţinut prin cumpărare) şi unul în Agapia (obţinut prin donaţie).La capitolul case, au două, una în Agapia şi cealaltă în Vânători-Neamţ (aflată în stadiu de construire). În declarație nu apare nici o casă în Târgu Neamț, ceea ce duce la presupunerea că locuiește cu chirie, altfel nu ar fi putut candida pentru Consiliul Local. Deține două depozite bancare în valoare de 40.600 euro, respectiv 10.000 de dolari. Veniturile sale de anul trecut de pe urma consultanţei contabile au însumat 30.348 lei, iar ca şi expert contabil a câştigat 14.000 lei. Soțul în calitate de administrator/director a câștigat mult mai puțin, doar 14.604 lei. Indemnizaţia de consilier local i-a adus în 2020 un venit de 9.384 lei.
Vasile Bârsan are poate cea mai ușor de urmărit declarație de avere. Anul trecut, ca instructor auto a avut un venit de 15.156 lei, în timp ce soţia sa, profesor la CSEI Târgu Neamţ a contribuit la cheltuielile comune cu 36.000 lei. În bugetul familiei este prezent și un credit la Banca Transilvania, de 35.000 lei, contractat în anul 2020 şi scadent în 2025.
Diana Pricop ar fi imaginea perfectă pentru un politician social-democrat și l-ar face invidios la acest capitol şi pe Ion Iliescu, care nu-i aşa (?), e cel mai sărac şi cinstit politician social-democrat din toată istoria PSD. De profesie învăţătoare, tânăra pesedistă are un venit anual din salariu de 30.000 lei. Nu deţine pe numele ei nici casă, nici maşină, nici terenuri. Dar viața este abia la început, la fel și activitatea politică.
Vasile Dron, veteranul din Consiliul Local Târgu Neamţ în ceea ce priveşte numărul de mandate, deţine două terenuri, unul intravilan în Târgu Neamţ şi unul extravilan în Cluj Napoca. Are (doar) o casă de locuit din 2005 şi conduce un autoturism marca Renault, an fabricaţie 2012. Nu are nici credite, nici economii prin bănci. Trăieşte dintr-o pensie, ce-i aduce un venit anual de 25.200 lei şi din indemnizaţia de ales local, de 9.384 lei pe an.
Mișcarea populară, unul are, altul nu!
Cel care are declarație publică de avere este Neculai Preda, liderul celor de la PMP Târgu Neamț, fost comandant al Poliţiei şi al Poliţiei Rurale Târgu Neamţ, fost lider sindical al poliţiştilor şi actual pensionar MAI, cu job-uri la privat. Împreună cu soţia deține două terenuri în intravilan, unul în oraş (509 mp) şi celălalt (4.147 mp) în comuna Răuceşti. Tot în familie au o casă de locuit de 120 mp dobândită printr-un act de vânzare cumpărare în 2005. Fostul angajat din MAI se poate lăuda cu două autoturisme, un Mercedes model 2005, un Volkswagen model 2009, o rulotă Aventura model 2005 şi o motocicletă Yamaha model 1996. Pentru că este pensionar MAI a primit anul trecut 93.200 lei doar în această calitate. Și pentru că este tânăr și în putere de muncă, a mai încasat ca agent de vânzări la CEDE 7.250 lei și ca director de zonă la firma de pază IPS din Piatra Neamț 18.750 lei. Totalul îl plasează pe primul loc la venituri directe dintre toți consilierii locali. Obligatoriu trebuie amintit și un credit de 46.000 lei de la Garanti Bank, scadent în 2022, ca să nu se creadă că viața de pensionar este foarte ușoară.
Celălalt pemepist, domnul Daniel Secheşan, nu apare pe site-ul Primăriei Târgu Neamț cu declarație depusă.
O independentă prinsă între credite și salariul de la job-ul privat
Maria Vrînceanu sau Sulfinica, cum o mai alintă adversarii politici, o aluzie la numele surorii ei, mai cunoscuta Sulfina Barbu, este singurul consilier independent din Consiliul Local Târgu Neamț. Potrivit declarației de avere, nu o duce foarte bine, fiind plătită cu 54.400 brut de angajatorul ei din zona ex-sovietică, venit la care se adaugă cel al soțului, angajat la Apa Serv SA pentru doar 35.800 lei. Mult mai bine garnisită este la capitolul credite, unul la BCR contractat în 2020 şi scadent în 2025, în valoare de 35.800 lei şi un altul la BBVA, contractat în 2020 şi scadent în 2025, în valoare de 77.800 lei. Probabil că indemnizația de consilier de anul trecut nu a ajuns pentru plata celor două rate lunare. În privința solvabilității nu sunt probleme, deține trei terenuri agricole și o casă de locuit.
Concluzia, după ce lecturezi declarațiile de avere ale aleșilor locali din Târgu Neamț, vine firesc. Ei sunt adevărate modele de atins de către toți locuitorii, în special de către tineri, care visează la 2-3 case, 2-3 terenuri, 2-3 mașini, conturi în bancă și job-uri la stat. Probabil că un curs opţional făcut în școlile din oraș cu tema ”Averile consilierilor locali și cum au fost ele acumulate. Exemple și studii de caz” s-ar bucura de o audiență fantastică, mai ales dacă la ore ar fi prezenți și cei în cauză.
Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 477, săptămâna 11-17 februarie.