Nivelul Lacului Bicaz este, momentan, la mai puțin de jumătate din capacitate, respectiv 550 de milioane de metri cubi, față de 1,23 miliarde de metri cubi, cât are în mod normal. Pe maluri se vede cel mai bine cât a scăzut nivelul apei, dar și la coada lacului, în comuna Ceahlău, unde luciul s-a retras semnificativ. Dar nu este vorba (numai) despre efectul secetei, ci și despre o scădere controlată a volumului de apă, pentru că Hidrocentrala Stejaru va fi oprită în totalitate, în curând.
”Volumul de apă este scăzut planificat, pentru că vom avea niște lucrări de retehnologizare. Încercăm să oprim Hidrocentrala Stejaru începând cu 1 martie. S-a pregătit lacul pentru eventuala viitură de primăvară, dacă noi nu vom turbina, să fie loc pentru acumulare.”, ne-a declarat Isabela Nedelcu, directoarea Sucursalei Hidrocentrale Bistrița a Hidroelectrica.
Hidrocentrala Stejaru are în derulare un contract în valoare de aproape 79 de milioane de euro, care implică retehnologizarea echipamentelor (6 hidroagregate și toate instalațiile electrice și mecanice aferente), înlocuirea transformatoarelor și a automatizării, reabilitarea instalațiilor de ridicat. Lucrările care se vor face în următoarea perioadă la casa vanelor se referă la înlocuirea a 4 vane fluture, a inelelor de dilatare amonte și aval de vanele fluture instalate pe cele două conducte forțate și instalațiile din masivele de ancoraj. Despre felul în care funcționează Hidrocentrala Stejaru, inclusiv rolul casei vanelor, Mesagerul de neamț a scris într-un articol care poate fi recitit aici.
C.M.