”Acasă” înseamnă, pentru multe familii de la țară, un loc unde se vede soarele prin latul de palmă care rămâne când închizi ușa, odaia cu lut pe jos, soba care scoate fum, curtea plină de noroi, patul împărțit de 4-5 copii. Cineva care schimbă măcar unul din aceste neajunsuri este, indiscutabil, un binefăcător. Numele binefăcătorilor pentru 10 familii din Tazlău sunt Habitat for Humanity România și Fundația BricoDépôt, care au turnat șape, au montat parchet și/sau tâmplărie PVC și au pus sobe în case în care trăiesc familii cu (mulți) copii mici. Și, deodată, pentru ei ”acasă” a căpătat alt sens.
Familia Hârlea, 4 oameni în casa bunicilor
Tazlăul e un loc în care oamenii sunt senini și nu se plâng nicicum de soarta lor chiar dacă locuiesc câte 16 în 3 camere și sunt mândri când reușesc să-și strângă bani pentru un frigider. Le crește inima când copiii lor sunt premiați la școală și se bucură tot satul care vine la serbarea de sfârșit de an, știind că viitorul va fi altfel dacă urmașii lor au carte. O astfel de stare am găsit la familia lui Vasile Hârlea. Mama e casnică, tatăl lucrează la restaurarea Mănăstirii Tazlău. Muncitor, plătit cu ziua. Ziua de lucru însemnând ziua în care nu este sărbătoare sau nu plouă. Are o fată la liceu și una în clasa a VI-a. Cea de liceu, Simona, are 16 ani și învață la Colegiul „Calistrat Hogaș”. Este în clasa a X-a, la filologie. Anul trecut a avut media 9,68. Anul acesta școlar, în primul semestru a avut media 9,84. E prima din clasă. Locuiește, cu familia, în casa bunicilor mamei. O casă modestă şi veche. Pentru ea, locul acela este ”acasă”. Locul în care învaţă, chinuindu-se puţin cu orele online, pentru că nu are tabletă. Dar nu se plânge. Şi are ţinte clare: vrea să facă drept sau arhitectură. Sora ei învaţă şi ea foarte bine. E puţin avantajată, ea are tabletă, nu se chinuie pe telefon. Casa familiei Hârlea este în curs de amenajare şi măcar o cameră va arăta altfel. Echipa de constructori a evaluat situaţia, a turnat o șapă și urmează să pună parchet și tâmplărie nouă. Lucrări pe care familia Hârlea nu şi le-ar fi permis decât făcând economii drastice timp îndelungat. Tocmai de aceea şi mulţumirile către binefăcători sunt din suflet, iar recunoştinţa sinceră.
„Ajutorul de la oamenii ăştia face foarte mult”
Andreea Labeş are 23 de ani şi 4 copii mici, cu vârste între 4 ani jumătate şi un an şi două luni. Locuieşte într-o curte veselă: are 9 fraţi. Şi-a construit o cameră mare, în care să încapă cu soţul şi cei 4 copii, dar avea ciment pe jos şi se încălzea cu două aeroterme.
„Soțul e muncitor forestier la Ocolul silvic, are salariul minim pe economie, ne descurcăm din banii lui şi alocaţiile copiilor. Am făcut cum am putut. Asociaţia ne-a pus parchet, ne-a cumpărat sobă şi coș de inox şi a văruit. A fost un ajutor binevenit. Le mulțumim frumos pentru ajutor și le dorim multă sănătate ca să poată ajuta și pe alții”.
Echipa de constructori lucra la montarea coşului în ziua documentării noastre. „Avem câte 10 case de renovat în 3 județe: Neamț, Iași și Prahova. Lucrările sunt în funcție de necesități, de exemplu familia asta avea nevoie de o sobă. Am achiziționat o sobă, un horn, parchet, var, în valoare de 8.000 de lei. Așteptăm tâmplăria PVC pentru alte case, mai avem de lucru la familia Păunaș, i-am făcut o cameră bătrânei care are grijă de 3 nepoate, iar la alte case am turnat deja şape, că era lut pe jos şi, după ce se usucă urmează să montăm parchetul. Dacă oamenii sunt nevoiași, ne primesc cu mare bucurie”, ne-a declarat Ionuț Muscă, șeful de echipă.
Pe Maria Păunaş n-am găsit-o acasă, dar viceprimarul de Tazlău, Adrian Odor, care ne-a însoţit prin comună ne-a spus povestea ei tristă. Femeia are băieţii plecaţi în Franţa, la muncă. Din cauza pandemiei, luni de zile n-au avut de lucru şi s-au chinuit cum au putut să trimită un ban acasă. Una dintre nunori i-a murit de cancer. Maria Păunaş creşte 3 fetiţe, cea mai mică de un şi ceva şi cea mai mare de 10 ani. Ajutorul de la Habitat for Humanity România și Fundația BricoDépôt a venit nesperat pentru ea.
Brânduşa Rotilă este o altă localnică ajutată de aceeaşi echipă de constructori. Locuieşte într-o cameră din casa soacrei, împreună cu cei doi copii. Soţul e mai mult plecat. Lucrează prin ţară, uneori şi sâmbăta ca să câştige un ban în plus, să-şi poată întreţine familia.
„Avem doar o cameră și mama soacră are două, locuim 9 persoane în 3 încăperi. Am strâns cum am putut și am luat televizor, şi frigider. De foame nu murim, ne descurcăm. Avem placă de ciment pe jos, pusesem covor, traversă și alt covor. Acum avem parchet, normal că e un beneficiu, e mult mai bine. Şi o să ne schimbe şi tâmplăria. Ajutorul de la oamenii ăștia face foarte mult”.
Reclădim vieţi pentru familii care să aibă un loc decent pe care să îl numească „acasă”
Habitat for Humanity România și Fundația BricoDépôt au selectat 30 de familii ale căror locuințe vor fi reabilitate până la finalul lunii aprilie, în cadrul inițativei „Reclădim vieți. Un proiect pentru cei mai vulnerabili în fața pandemiei”. Scopul proiectului este îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 30 de familii vulnerabile din județele Iași, Neamț și Prahova. Proiectul este finanțat integral de Fundația BricoDépôt, printr-o contribuție financiară de 300.000 lei și va fi implementat de Habitat for Humanity România. Familiile selectate beneficiază de venituri foarte reduse și provin din două comunități dezavantajate – comuna Valea Seacă, județul Iași și comuna Tazlău, județul Neamț. Acestea locuiesc în case construite pe structuri improvizate, nesigure sau care necesită reparații urgente.
„La Habitat for Humanity România lucrăm pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Prin proiectul Reclădim vieți, realizat cu ajutorul Fundației BricoDépôt, nu vom schimba o lume întreagă. Însă vom schimba lumea unei familii, a unui copil care va învăța mai bine la școală, pentru că în camera în care își face temele va fi cald, iar pereții nu vor mai fi pătrunși de mucegai. Ne dorim prin această inițiativă să tragem un semnal de alarmă asupra nevoii de locuințe decente la nivel național și, totodată, să îi îndemnăm și pe ceilalți să se alăture efortului nostru de a oferi cât mai multor familii acces la locuire decentă”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
Cristina MIRCEA