Zidul terasei din spatele Palatului Regal din Bicaz, actualul sediu al primăriei şi unul din cele două monumente istorice pe care le are oraşul, ambele în stare vizibilă de degradare, s-a prăbuşit parţial. Întâmplarea ar fi trebui să pună în alertă autorităţile din judeţ, o dată pentru că este vorba despre un monument istoric deja chinuit de numeroase şi distructive intervenţii şi a doua oară pentru este singurul palat regal din Neamţ, în jurul căruia s-ar fi putut ţese o poveste care să aducă turişti, dacă n-ar fi fost lăsat, cu totul, la mâna conducerii oraşului.
În 2015, când Mesagerul de Neamţ a scris (amănunte aici) despre sediul primăriei, primarul Nicolae Sălăgean a dar vina pe consilierii locali pentru un proiect ratat: „Eu am făcut un proiect pe granturi norvegiene, cu finanțare de două milioane de euro. Cota noastră de cofinanțare era de 1,7%, adică în jur de 34.000 de euro. Consiliul local, însă, nu a fost de acord și l-a picat. (…) Mă rog, nu mai contează, proiectul a picat, indiferent de părerile consilierilor, cât or fi fost ele de întemeiate. Speranțe mai am, pentru că nu vreau să abandonez. Am purtat deja niște discuții cu conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est și se pare că foarte curând există toate șansele să se deschidă linie de finanțare pentru restaurări de clădiri de patrimoniu. Probabil spre sfârșitul acestui an aș putea avea și o certitudine în privința fondurilor”.
Astăzi, după 6 ani de zile, timp în care s-au schimbat consilierii locali şi granturile norvegiene sunt oricum pierdute demult, primarul îşi aminteşte de aceeaşi poveste pe care i-a spus şi directoarei Direcţiei pentru Cultură Neamţ şi ofiţerului de patrimoniu din cadrul Poliţiei Judeţene. Nouă nu ne-a mai spus nimic, pentru că nu mai răspunde la telefon.
Primăria Bicaz a primit mai multe amenzi pentru că nu se îngrijeşte de propriul sediu, pe care fiecare primar l-a tot amenajat şi reamenajat spre confortul funcţionarilor, fără să ţină cont absolut deloc că mutilează un monument istoric. Cea mai recentă amendă, aplicată de comisarul Vitalie Josanu a fost şi pentru tona de cabluri de pe faţadă, şi pentru ulucele pline de iarbă şi necurăţate, şi pentru burlanele neunite care lasă apa să se prelingă pe pereţi, şi pentru scările din spate care stau să alunece la vale. Primăria a plătit jumătate din minimul amenzii, adică 2.000 de lei, după care a contestat-o în instanţă. Şi…a câştigat.
„Dispune înlocuirea amenzii contravenţionale aplicate petentului, cu sancţiunea „Avertisment”. Menţine celelalte dispoziţii ale procesului verbal de contravenţie. Atrage atenţia petentului asupra pericolului social al faptei săvârşite şi îi pune în vedere să nu mai săvârşească astfel de fapte în viitor. Dispune restituirea, către bugetul local al Oraşului Bicaz, de la Trezoreria Statului, ca plată nedatorată, a sumei de 2000 lei, reprezentând jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege”, se arată în hoărârea Judecătoriei Bicaz.
Acum, când a căzut zidul, ceea ce este foarte grav, primăria va primi, cel mai probabil, o nouă amendă. Este interesant de văzut dacă o va contesta din nou şi cum va aprecia instanţa „pericolul social al faptei”, fiind vorba deja despre recidivă. Deocamdată, singura măsură pe care a luat-o administraţia locală a fost să pună nişte bandă „Poliţia nu treceţi!” în capul treptelor lângă care s-a prăbuşit zidul, deşi fiind vorba despre un monument istoric, şi palat regal pe deasupra, o bandă „Crime scene” ar fi fost mai potrivită.
C.M.
Un comentariu
O rusine de oras, o rusine de primar !
A propos de faptul ca acest oras are (doar) 2 monumente istorice: va mai amintiti ca acum cativa ani avea 3 cazinouri ? Parol !