Interviu cu primarul Adrian CIOBANU
Comuna Cordun pare să aibă un ritm aparte de dezvoltare economică accentuat. Complexul de factori care permit acest lucru se derulează pe două direcții, respectiv dezvoltarea infrastructurii locale și atragerea de investitori. Comuna și-a rezolvat, în cea mai mare parte, lucrările de infrastructură locală, alimentare cu apă potabilă, canalizare, rețea de gaze naturale, modernizare de drumuri, etc., elemente care atrag investitori din toate domeniile de activitate. Dacă, până acum, industria metalurgică domina spectrul economic local, de ceva vreme au început să apară agenți economici cu activități diverse, fie în domeniul materialelor de construcții, dar și a unei noi activități productive, care va atrage forța de muncă feminină din comună. În fruntea acestor inițiative și demersuri se află un primar cu experiență în administrația locală, dar și cu dorința de a rezolva tot ceea ce ține de comuna sa.
Dincolo de aceste aspecte, este clar că toate elementele care compun sistemul țin de infrastructură. Din infomațiile adunate în comuna Cordun se va rezova, în următorii ani, tot ceea ce ține de infrastructură, până la nivelul fiecărei străduțe. Apropierea de municipiul Roman a fost hotărâtoare în tot acest uriaș complex de factori.
De altfel, prioritățile primarului Adrian Ciobanu sunt legate de tot pachetul de sevicii la nivel local, acordându-se o atenție sporită dezvoltării comunității, și, mai cu seamă, a atragerii investitorilor. Mergând mai departe pe firul investițional, la Cordun, cu siguranță, vor fi înființate noi unități ecomice în următorii ani, dar totul trebuie să țină cont de cerințele actuale ale oamenilor, atingându-se și latura socială. Bunăoară, în satul Pildești este în construcție un mare centru social, cu fonduri private. Tot în această așezare funcționează un liceu și o grădiniță, ambele particulare. Mai mult, ca aspect, satele Pildești, Cordun și Simionești se prezintă musafirilor drept așezări de un modernism dorit de toată lumea. Iar mare parte a acestor dezvoltări se datorează și celor din administrația publică locală. La Cordun se poate vedea că totul este curat ca în palmă, servicii bine structurate și numai în folosul oamenilor.
– Ce a însemnat 2020 din punct de vedere investițional, în comuna Cordun?
Anul trecut a fost unul deosebit și a însemnat foarte mult pentru comuna pe care o reprezint. Am avut foarte multe investiții în derulare, pe care le-am finalizat.
– Ni le puteți exemplifica?
Cum să nu. În satul Pildești, am avut trei proiecte de asfaltare drumuri comunale. Cu această ocazie, am modernizat în această așezare vreo 12,5 kilometri. Unele proiecte au fost începute din 2017, altele în 2019 și 2020, fiind finalizate în totalitate anul trecut. O parte au fost recepționate, iar celelalte urmează a fi predate de constructor în acest an și vor fi finalizate sută la sută. De asemenea, vom finaliza documentele și vom recepționa și alte lucrări. Repet, 2020 a fost un an extraordinar pentru satul Pildești, al doilea sat component al comunei, dar și cel mai mare din punctul de vedere al numărului populației, însă a avut parte de multe investiții. În fond, la nivelul acestui sat au fost modernizate vreo 22 de străzi.
– Cât privește satul Simionești?
În această așezare am avut două proiecte de asfaltare. Au fost modernizate 10 străzi, care au fost deja recepționate. În satul Cordun, s-a lucrat la mai multe proiecte, însă două au fost finalizate din punct de vedere al execuției.
“Rețelele de canalizare funcționează foarte bine”
– Ce-ar mai fi de executat la drumurile comunale?
Important este că în ultimii doi ani am modernizat, în comuna Cordun 33 de kilometri de drumuri comunale. Acum, ca să finalizăm tot ceea ce înseamnă modernizare străzi, cred că am mai avea vreo 10 kilometri în proiecte. Vrem să finalizăm toate drumurile comunale, până la ultima străduță de pe raza comunei. Cu această ocazie, vom finaliza tot ceea ce înseamnă drum în comună, bifând, astfel, un important capitol în dezvoltarea infrastructurii locale. De aceea, 2020 a însemnat un moment foarte important pentru locuitorii comunei. Mai mult, am finalizat lucrările de apă și canalizare în satul Pildești. Rețeaua de canalizare funcționează sută la sută la ora actuală. Apoi, rețeaua de apă va fi finalizată în această primăvară, întrucât, în proiectul inițial nu am avut și gospodărirea de apă, atâta vreme cât am așteptat terminarea investițiilor de pe masterplan. Se pare, masterplanul nu a funcționat așa cum ne-am fi dorit noi, dar pentru sfârșitul anului 2020 și începutul lui 2021 ne-am propus ca toate investițiile de pe masterplan să ni le asumăm și să-l derulăm până la capăt. Important pentru noi este că rețelele de la Pildești și Cordun funcționează fără probleme. În prezent, suntem în procedură de predare a rețelelor către un operator specializat. Este vorba de APA SERV SA. Să fiu cinstit, am purtat discuții și cu APA VITAL Iași, dar și cu APA SERV SA. Până la urmă, ne-am îndreptat atenția spre APA SERV SA. În fond, soluțiile necesare privind terminarea lucrărilor de infrastructură de apă și canal la nivelul comunei Cordun sunt realizate în întregime, pe o lungime importantă, care asigură aceste servicii.
– Rețeaua de canalizare de la Cordun funcționează?
Funționează, fiind cuplată la rețeaua municipiului Roman. Nu ne-a fost ușor să obținem toate avizele pentru această branșare, dar în final lucrurile s-au așezat, iar rețeaua funcționează foarte bine. Pentru noi, canalizarea este deja un element foarte important în dezvoltarea infrastructurii locale din acest sat, care are limită comună cu municipiul Roman.
“550 de tablete pentru elevi”
– Ce v-ați propus pentru anii viitori?
Pentru anii 2021-2022, mi-am propus să mă dedic unităților școlare. Îmi voi concentra atenția, respectiv 50-60% din timpul afectat administrației publice locale acestui domeniu foarte important pentru dezvoltarea comunității noastre. Vreau să rezolv tot ceea ce înseamnă infrastructură școlară, prin crearea de condiții moderne tuturor celor implicați: elevi, dascăli și personal nedidactic. Vreau să modernizez totul, motivat de faptul că școala, ca instituție în comuna Cordun, trebuie să fie una dintre cele mai moderne din județ, din punctul de vedere al dotării și al condițiilor oferite. Vreau să fie în topul național. Dorința mea este ca preșcolarii șI elevii din această comună să beneficieze de tot ceea ce trebuie pentru vremurile pe care le traversăm.
– Din informțiile pe care le-am primit de la dvs., ați fost printre primii care au rezolvat problemele legate de învățământul online din județ…
În ceea ce privește acest domeniu de activitate didactică, am rezolvat înaintea multora această problemă, iar dacă nu mă înșel, totul a fost rezolvat din lunile aprilie-mai ale anului trecut, când am luat decizia să achiziționăm tabletele dotate cu cartele, cu tot ceea ce era nevoie, ca toți copiii de pe raza comunei Cordn să beneficieze de astfel de aparate. În prima fază, am achiziționat 400 de tablete, apoi, încă 150 de bucăți. Important este că avem în jur de 550 de tablete, cu care am rezolvat toate problemele privind acest nou model educațional. Este vorba de clasele I-VIII, cu excepția grădiniței.
În curând, o nouă fabrică la Cordun
– Pe teritoriul comunei aveți și un liceu…
Remarc faptul că la Liceul Tehnologic “La Salle” au ajuns tablete, cu toate că este particular, am achiziționat și pentru elevii de acolo tablete. Nu cred ca elevii de pe raza comunei să fi avut nevoie de ceva și nu au avut de suferit. Din contră, am rezolvat aceste probleme într-un timp foarte scurt. Am ales o procedură simplă, am organizat o licitație, în urma căreia am achiziționat respectivele tablete. Acestea sunt plătite în rate, conform contractului pe care l-am încheiat cu Romtelecom pe timp de doi ani. Cred că era o chestiune simplă și cu toții am fi putut face un astfel de contract cu firma respectivă. Nu a fost un efort financiar prea mare, iar beneficiul acestor eforturi sunt cunoștințele pe care urmau să le acumuleze copiii noștri. Dar faptul că au avut cu ce lucra, se va resimți în viitorul lor, prin faptul că au avut cu toții capacitatea de a accesa platformele pentru școala online.
– Comuna dvs. are un nivel de dezvoltare economică importantă…
Așa este, iar de la 1 martie, au început pregătirile la Soceram, ca să dea drumul la noile activități. Societatea a angajat personal, care urmează să fie dus în Germania, pentru a fi specializat. Apoi, zilele trecute, m-am întâlnit cu un investitor, pentru construirea unei noi fabrici pe raza comunei noastre, care vizează angajarea a 200-300 de persoane. Vor fi angajate mai mult femei din comună. De asemenea, astăzi, când purtăm discuția, avem o ședință a Consiliului Local, în care se aprobă un plan de urbanism, pentru construirea unei noi fabrici. Cred că în 2-3 luni vom emite autorizația de construcție și pentru această fabrică. În comună, există o dinamizare a mediului privat, pe care o susțin cu toate forțele. Îmi doresc foarte mult ca mediul privat să fie întărit de la o zi la alta. Dezvoltarea mediului privat pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale este cheia succesului în dezvoltarea comunității.
Sprijinirea cultelor
– Ce veți face cu mastodontul din centrul comunei?
Este clar, mai avem încă probleme și multe investiții de efectuat la nivelul administrației publice locale. Avem un centru cultural și de afaceri în centrul comunei, și așa cum am menționat și cu alte ocazii, vreau să-i schimb destinația. Clădirea, cu funcționalitatea ei, trebuie să vină în sprijinul populației. Nu vreau să fie o povară pentru comunitate, în sensul în care să plătim întreținerea și utilitățile fără niciun aport al său către locuitorii comunei. Deocamdată, nu avem niciun avantaj pentru comunitate, dar sper să-i găsim o destinație. Ca primar, sunt un pic mai pragmatic, și de aceea caut soluții necesare, ca să-i găsim utilitatea. Cum am spus, vreau să-i dau o destinație din care cetățenii comunei să beneficieze de o asemenea construcție. Cred că cel mai important lucru pentru mine, ca primar, este ca atunci când se finalizează o astfel de construcție să se gândească în detaliu totul, iar din punctul meu de vedere, vreau să văd cum și în ce mod vor beneficia oamenii de un astfel de edificiu. Care va fi rolul acestei investiții comunitare, vom vedea în viitorul apropiat. Dacă ne gândim la beneficii, la număr de persoane care beneficiază de o asemenea construcție, trebuie să analizăm foarte bine totul, pentru că nu vreau să irosim banii fără folos. În acest caz, comunitatea nu va privi cu ochi frumoși o asemenea realizare. În final, ea trebuie să atragă cu bucurie oamenii.
– Ați ajutat financiar lucrările care se fac la biserica ortodoxă din satul Cordun?
Da, majoritatea lucrărilor efectuate la această biserică au fost derulate cu fonduri de la bugetul local. De aceea, ne dorim și pe partea spirituală să susținem toate demersurile. Vreau să susținem toate cultele acreditate de lege de pe teritoriul comunei noastre, mai ales romano-catolice și ortodoxe, care predomină în comună. Vreau să-i susținem cu mare drag, astfel încât să nu se simtă, pe acest plan, lipsurile financiare.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 481, săptămâna 11- 17 martie.