Potrivit legii, Consiliul Județen Neamț trebuie să aibă reprezentanți în consiile de administrație ale instituțiilor de cultură subordonate. După ședința din 17 martie situația este, din acest punct de vedere, destul de ambiguă, multe posturi rămând neocupate din lipsa numărului minim de voturi (16).
În cazul Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu colegii din CJ Neamţ l-au blocat practic pe Ion Asaftei, fost vicepreşedinte ALDE/PSD, să intre în CA, fiind votat doar de 15 consilieri, mai având nevoie de un vot. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cea de-a doua propunere, liberalul Marius Apopei, inspector în Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care a fost susţinut de numai 13 colegi.
Teatrul Tineretului, instituţie cu probleme deosebite de repertoriu, trebuia să aibă în consiliu două doamne: avocatul Mariana Drăgoi (PPU- 15 voturi) şi Maria Apostol (şefa USR Răuceşti -14 voturi) economist, manager de firmă şi şofer de tir. Pentru ambele instituţii de cultură procedura va fi reluată într-o şedinţă viitoare.
Complexul Muzeal Național Neamț este într-o situație mult mai fericită. În consiliul de administrație a fost ales cu 19 voturi Corneliu Agăleanu (PSD fost PNL), de profesie şofer, fost impresar şi recepţioner şi Olga Nistor, expert contabil, patron al unei firme de textile şi materiale de construcţii, având competenţe în designul vestimentar conform CV-ului (tot PSD). Cel de-al treilea propus, liberalul Mircea Beloiu, nu a mai avut aceeaşi susţinere şi nu s-a calificat obţinând doar 11 voturi.
Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ îi va avea în CA pe Miron Radu Tudorel (PSD -17 voturi) –personaj principal în scandalul cu Nicolae Manolescu pentru Premiul “Ion Creangă“ şi pe Florin Vornicu (PRO România). Florin Vornicu este de la Urecheni, inginer de profesie şi manager de firmă. O altă surpriză vine şi aici, Florin Adrian Hopşa (liderul grupului de consilieri liberali), propus şi el pentru CA al centrului, susţinut de numai 14 colegi, a ieşit şi el din cursă.
Angela Croitoru
2 comentarii
Ce perfidie și această insinuație a dumneavoastră că șoferii, fie ei și de tir, nu le place cetitul sau dragostea istorică! Ca să se știe, experții contabili e buni la toate! Cine știe, poate aduc bani la cultură! Sau vreun audit.
Iar la Teatru se joacă refrenul caragialesc „Da, îmi place să tiranisesc, căci am putere superlativă.”
Ma doare capul! Ce se alege din țară asta,toți inculții devin șefi……adio cultură și civilizație.