Într-o comunitate aproape patriarhală, precum cea de la Târgu Neamț, o dezbatere publică privind viitorul orașului poate arăta exact gradul de implicare și de cunoaștere a problemelor cetățenilor. În condițiile în care participarea se face pe bază de invitație, nu neapărat din dorința de a contribui la dezvoltarea comunității, luările de cuvânt arată clar nivelul de implicare în problemele comunității. Joi, 18 martie, în sala de ședințe a primăriei au avut loc consultări privind strategia de dezvoltare a orașului pentru perioada 2021-2027. Pata de culoare la aceste prime consultări au reprezentat-o preoții din diferitele parohii din oraș, al căror cuvânt a fost așteptat cu nerăbdare de către ceilalți participanți, cunoscută fiind influența pe care o au aceștia la nivelul unei părții a populației. Și faptul că ar trebui să știe exact nevoile oamenilor, fie și numai pentru că interacționează cu el atât la bucurii, cât și la necazuri.
Preoți care se opresc la gardul bisericii
O primă categorie de participanți sunt cei care ori nu au înțeles că este vorba despre dezvoltarea generală a localității, ori pentru ei totul se rezumă la gardul bisericii. Sau sunt extrem de pragmatici. De exemplu, Lucian Plugaru, preot la Biserica „Sf. Nicolae” din Humulești a fost extrem de precis: „Avem un proiect de clopotniță nouă și ar mai fi necesară și o capelă mortuară. Și, de asemenea, ar fi bine să avem un iluminat corespunzător care să pună în valoare biserica noastră”.
Nu departe de el a fost, la nivel de dorințe, Vasile Porumbescu, preot paroh biserica din Humuleștii Noi: „La biserica noastră ar fi nevoie de o centrală termică nouă, o îmbunătățire a acoperișului și iluminatul. O biserică luminată îndepărtează hoții”, a spus acesta.
Probleme cu iluminatul are și Vasile Ionesi, preot paroh la Biserica „Sf. Ilie”: „Ne-am dori un iluminat corespunzător pe timp de noapte. Acum este iluminată necorespunzător. Și dacă s-ar putea două sau trei locuri de parcare în plus lângă biserică, pentru că parcarea actuală este prea mică”.
Executivul primăriei a notat conștiincios toate doleanțele lor și probabil va investi ceva mai mulți bani în iluminatul bisericilor, deși ieșirea din întuneric în asemenea cazuri nu ține neapărat de numărul becurilor și puterea instalației.
Cel mai cinstit dintre participanți, sau poate cel mai prudent, a fost Viorel Laiu, preot la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” şi director al seminarului de la Mănăstirea Neamţ: „Sunt aici să vedem ce se poate face pentru oraş. După ce mă voi consulta cu părintele paroh Ioan Mihoc o să vă aducem la cunoştinţă şi punctul nostru de vedere”. Semn că părintele Mihoc are încă ultimul cuvânt de spus în toate parohiile sale.
Ghid al bisericilor din Târgu Neamț
Mult mai aplicat la temă a fost părintele Gheorghe Marian Filip, de la Biserica „Sf. Haralambie”, care a venit cu propuneri interesante: „În afara unor investiţii mici la biserică, mă gândeam la întocmirea unui ghid a bisericilor din Târgu Neamţ, mai ales că multe dintre ele sunt din secolele XVIII-XIX. Şi chiar să fie incluse într-un circuit turistic. Apoi, eu zic că festivalul medieval ar trebui făcut în acest an indiferent de situaţie, dar să se organizeze într-o formă sau alta pentru a nu trece ca eveniment. Orice lucru care nu se face constant începe să-şi piardă din valoare. Şi să găsim soluţii pentru a păstra două sau trei zile turiştii în oraş. Şi mi-aş dori ca la rondul de la policlinică să fie statuia lui Mihai Eminescu, pentru că tot e pe bulevardul cu acelaşi nume şi o statuie la rondul de la podul Ozana cu Ştefan cel Mare, că tot se află pe bulevardul cu acelaşi nume”.
”Probleme sunt multe, nu atât la biserică, cât în cartier”
În deplină disonanță cu colegii de protopopiat, părintele Constantin Platon, preotul paroh al bisericii din cartierul Blebea, a surprins o realitate cunoscută de toată lumea și prezentată în mai multe rânduri de publicația noastră: „Biserica din Blebea se află într-o altă lume şi acest cartier nu se poate compara cu oraşul. Sunt lumi diferite. Probleme sunt multe, nu atât la biserică, cât în cartier, în comunitate. Lipsa iluminatului este o problemă minoră pentru noi și o vom rezolva noi din propriile noastre puteri. Din păcate, lipsa gazului ţine blocate anumite investiţii care sunt de mare necesitate. Bunăoară, accesul spre biserică este îngreunat de lipsa asfaltului mai ales când plouă sau când se topeşte zăpada. De fapt, în tot cartierul există această problemă cu drumurile dezastruoase. Poate că în acest mandat al dv. să rezolvaţi problema gazului şi al asfaltului. Eu în parohie mă deplasez pe jos dintr-un capăt în altul, dar copiii care fac şcoala în oraş fac pe jos 3 km dus şi 3 km întors şi merg prin noroi. Iar în geantă trebuie să aibă papuci de schimb ca să poată urca în microbuzul şcolar. Asfaltul este o necesitate şi o prioritate. Noi suntem răbdători, dar răbdarea la orice om este până la un punct. Avem promisiuni de pe timpul domnului Arnăutu că vom avea asfalt şi gaz. Chiar aş vrea să nu plecaţi din fotoliul de primar fără să puneţi asfalt în Blebea. Şcoala de la Blebea este în paragină şi este o imagine dezolantă, deplorabilă acolo. Începi să plângi când o vezi, ştiind faptul că acolo s-au format oameni de mare valoare. Am vrea totuşi ca acest edificiu să aibă o altă funcţionalitate, nu neapărat şcoală. Faceţi ceva şi cu transportul persoanelor din Blebea spre Târgu Neamţ. Dacă ar fi un autobuz oamenii ar veni în staţie, mai ales că sunt mulţi care nu au maşini. Mulţi merg pe jos sau unii cu taxiul. Apoi asistenţă medicală, să fie un asistent medical pentru orice urgenţă. Apoi avem bisericuţa veche care cred că este cea mai veche biserică din oraşul Târgu Neamţ. Are 250 de ani de când este la noi, de când a fost strămutată de la unul din schiturile Neamţului. Nu este monument istoric şi se află într-o stare de degradare mare. Este nevoie de lucrări de restaurare. Apoi regularizarea pârâului. Aluviunile ies în stradă şi blochează drumul şi timp de 3 zile”.
Părintelui de la Blebea i-a răspuns primarul Daniel Harpa, parcă pentru a sublinia adevărul spuselor sale: “Ştiu problemele din Blebea. Lipsa asfaltului este poate cea mai mare. Din lipsă de elevi şcolile din Humuleştii Noi, Condreni şi Blebea s-au închis. Nu e vina noastră. Dar pentru şcoala din Condreni am găsit o soluţie socială printr-un proiect şi vom insista şi pentru fosta clădire a şcolii din Blebea să găsim şi să obţinem un proiect social. Investiţia pentru regularizarea râului intră în sarcina Romsilva şi oricum până nu rezolvăm cu canalizarea e păcat să investim acum acolo pentru că aluviunile ar distruge tot. Noi am depus memorii dar din păcate totul se rezumă la finanţare”.
Un etaj în plus la ”Vasile Conta”
Prof. Karina Cojocariu, directorul liceului „Vasile Conta” a reiterat ideea necesităţii construcţiei a încă unui etaj pe actuala clădire a liceului: „Liceul se află pe două străzi foarte aglomerate şi în premieră vă spun că mi-aş dori relocarea liceului în altă zonă. Dar până la un proiect de o asemenea anvergură liceul are nevoie de o dezvoltare pe verticală, avem nevoie de o supraetajare, pentru că o dezvoltare pe orizontală acest lucru este imposibil”.
Stejar de 500 de ani de introdus în circuitul turistic
Directoarea Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” a atras atenția asupra stejarului din curtea colegiului, care are peste 500 de ani și care ar putea fi inclus într-un circuit turistic, poate chiar în acela care să cuprindă și bisericile din oraș. La nivel de utilitate publică a mai venit cu o propunere care chiar ar trebui dezbătută, în condițiile în care în Târgu Neamț vin foarte mulți elevi navetiști, care au o problemă reală cu decontarea transportului: înfințarea unei societăți care să asigure transportul în comun, nu numai pentru elevi.
Problemă reală: pregătirea resursei umane
Perfect axat pe problematica discuțiilor, profesorul Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” a pus punctul pe i. El a atras atenția asupra necesității pregătirii resursei umane, a viitorilor angajați, mulți dintre ei pregătiți la liceul pe care-l conduce. În condițiile în care se vorbește foarte mult despre turism – Târgu Neamț fiind declarativ stațiune turistică de nivel național – Gheorghe Apetrei a arătat că există o lipsă de implicare a agenților economici în asigurarea locurilor pentru practică. De aceea a cerut executivului să gândească soluții cu privire la ucenicia elevilor colegiului de la clasele cu profil turistic în stagii de pregătire la societățile acestora.
C.T. STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 483, săptămâna 25-31 martie.
Un comentariu
Din blebea nu se iau voturi multe ,deci nu exista mare interes politic pt zona.s- a investit masiv in humulesti,centru si ceva prin bariera.
mergeti pe strada unde locuieste primarul,vicele si city manager si apoi veniti in blebea: e alta lume,e preistorie, e primitivism. dar asta nu i intereseaza pe ,,gospodarii” orasului. sunt interesati doar de ,,politica” si propria parvenire.
cat despre gunoaiele depozitate pe malul ozanei la pod la blebea ,ce sa mai zicem, nimeni nu vede nimeni nu ia masuri.trai de bugetar!