Actualul administrator public al orașului Târgu Neamț, Geanina Fedeleș, nu este doar o femeie frumoasă, cu o carieră prolifică, inteligentă și răzbătătoare, ci este și o soție și mamă devotată, un om de cultură și un prieten de nădejde. Puțini știu că și-a început cariera într-un notariat, loc în care a învățat să descifreze și să interpreteze legea. De aici a intrat în mediul de afaceri, a lucrat cu fonduri europene, marketing online și politic, dar și în domeniul ONG-turism. Toate aceste experiențe profesionale au ajutat-o mult în administrația publică, unde privește lucrurile nu doar prin prisma funcționarului, ci și din perspectiva interlocutorului.
Dimineața, înainte de a-și face planul de bătaie, are ora ei de liniște, cu o ceașcă de cafea în față, limpezindu-și gândurile. Zilele la birou sunt mai mereu agitate, dar are norocul să facă ceea ce-i place. Chiar dacă trăiește într-o societate încă misogină, într-o lume a bărbaților, are marele noroc de a avea colegi care o apreciază și nu „suferă” de acest misoginism. În primărie se ocupă de domeniile ei preferate, cum ar fi cultura sau comunicarea, dar și de cel în care deține expertiză, fondurile europene. Zilele trecute a participat la o întâlnire a liderilor de stațiuni balneare și a fost singura femeie din 25 de participanți, în cadrul căreia și-a făcut auzită vocea.
Feministă convinsă, Geanina Fedeleș consideră că rolul femeii în societatea modernă românească este esențial, că femeia modernă e foarte puternică și muncește cel puțin triplu față de un bărbat: „Din păcate, lupta femeilor contemporane este uneori încă surdă. Dar cred că femeile reușesc să modeleze fața frumoasă a societății. Ele reușesc să descopere aspectele de finețe, uneori imperceptibile. Există, până la urmă, un echilibru și nu trebuie să ne fie teamă de el sau să îl punctăm ca pe o mare problemă. Natura ne-a făcut diferiți, bărbați și femei. Fiecare cu rolul nostru. Am spus că rolul femeii este esențial, pentru a atrage totuși atenția că este foarte important ca femeia să ajungă să-și exercite rolul. Să aibă acces la domenii esențiale”.
La vârsta împlinirii
Inițiatoare a foarte multe proiecte, a multor evenimente ce au atras turiști și oameni de cultură la Târgu Neamț, Geanina Fedeleș a pus suflet în toate și le consideră pe toate copiii ei: „Lucrăm la foarte multe proiecte și fiecăruia îi dăruim o bucățică de suflet. Să știți că mitul sacrificiului există în tot ce construim – al meșterului Manole. Pare mult spus, dar în fiecare zi sacrificăm ceva și, în timp, se simte în uzura noastră morală. E foarte adevărat că fără sacrificiu nu poți construi nimic durabil”.
Cel mai important dintre acestea este proiectul Ecodestinației Ținutul Zimbrului, în organizarea căruia s-a implicat mereu trup și suflet și în care și-a găsit mereu motivația, deschizându-i ochii spre o lume a binelui, a naturii, a comunicării, a prieteniilor profesionale, care pot construi pentru zeci de ani. În tot ceea ce face se raportează în primul rând la oameni și la necesitate.
Evenimentele organizate în anii de când face parte din administrația târgnemțeană au marcat o schimbare a conceptelor, prin adaptarea la nevoile comunității, cu accent pe potențialul turistic al zonei. Pandemia afectează din păcate și desfășurarea unor astfel de evenimente, însă pentru 2021, la propunerea Cristinei Cosma, director al Casei Culturii „Ion Creanga”, vor avea loc câteva manifestări pentru grupuri ceva mai mici: ateliere, parteneriat cu Parcul Natural Vânători, pentru activități educative în natură, în încercarea de a păstra linia trasată pe parcursul anilor. Iar colaborările cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, le consideră printre cele mai frumoase prin prisma profesionalismului.
„Am două lucruri pe care le regret și despre care, după foarte mulți ani, nu pot încă să vorbesc. Tristeți am mai multe. Încerc să mă autoeduc, pentru a nu mă mai raporta la trecut pentru că acum, viața îmi dăruiește zilnic, satisfacții personale și profesionale. Sunt o norocoasă, am o familie, care îmi înțelege nevoia de a munci și mă susține în toate deciziile pe care le iau, am un băiat atât de frumos de zici că e rupt din soare, care e foarte deschis și apropiat de noi, părinții. Am niște prieteni extraordinari și, mai nou, am și nenumărate satisfacții profesionale. Am simțit anul acesta că am ajuns, cumva, la vârsta împlinirii. Vârsta și experiența care îmi permit să fac mai mult, mult mai ușor”, ne spune, cu mândrie, Geanina Fedeleș.
Primul lucru pe care l-ar schimba în administrația publică ar fi programul de lucru, pentru că „oamenii care lucrează în administrația publică se raportează nepermis de mult la acest program. Și aș introduce doar sarcini de serviciu cu termene clare. Oamenii care lucrează în administrația publică sunt extraordinar de buni profesioniști. Trebuie doar comunicare și colaborare. Și uităm ce era mai important – respect. Reciproc. Aud multe discuții despre bugetari și «statul la stat». Eu cred că asta depinde foarte mult de lider. Cât de mult muncește, cât de mult te motivează, cât te respectă, cât te apreciază. Și cu un primar cum e Daniel Harpa, nu prea stăm la stat. Pentru că el este mereu într-o dinamică pozitivă și constructivă. Și știe ce vrea. A învățat cum se face administrație și nu se mulțumește cu puțin”.
A sacrificat de prea multe ori familia în interesul profesiei și al dorinței de a face cât mai mult, dar realizând acest lucru acum încearcă să echilibreze balanța. În puținul timp liber nu este preocupată de hoteluri de 5 stele sau piscine grandioase. Se bucură de oameni, caută experiențele locale, mai ales cele culturale în orice. Prietena ei, Viorela Chiper, a învățat-o să călătorească și să se bucure de frumusețea locurilor, fără a cheltui mulți bani. Vacanțele cu familia, organizate de soțul ei le consideră cele mai reușite.
Mesajul Geaninei Fedeleș pentru femeile care citesc aceste rânduri este: „Să nu le fie frică să fie femei! Nu e nimic în neregulă cu asta”.
Angela CROITORU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 480, săptămâna 4-10 martie.