În august 2015, în „Mesagerul de Neamț” apărea un text, pe care-l republicăm acum, deoarece este mai mult decât actual. O demonstrează inițiativa primarului Andrei Carabelea, care a căutat soluții pentru intrarea în legalitate chiar în zona de unde luăm lumină în toate zilele anului, mai puțin de Paști, adică de la Capitală. Materialul nu are nevoie de aproape nici o ajustare.
O minune de construcție: Blocul care se întinde mai mult decât îi e autorizația
Situație de fapt: lângă Școala ”Nicu Albu”, din Precista, într-o zonă de blocuri cu regim clasic, de patru etaje, a răsărit, ca din pământ am putea spune, o minunăție de bloc cu 8 etaje. Frumos construit, rapid, pe locul unei vechi centrale termice, pusă în vânzare de Primărie din lotul vechi de la Aqua Calor. Blocul NU este recepționat, dar apartamente se vând, există un număr de telefon la care se poate suna pentru a intra în contact cu proprietarul, iar locuințele se vând la suprafață, cu 850 de euro/mp.
Situație de drept: Blocul cu pricina nu are autorizație de construcție decât pentru 4 etaje, restul fiind ”un exces de zel al proprietarului”. În accepțiunea legilor (încă) în vigoare, cele 4 etaje superioare/suplimentare sunt construite în afara cadrului legal și ar trebui date jos pentru a intra în legalitate.
Pentru că nu s-a păstrat distanța legală față de școală s-a găsit imediat înțelegere, în Consiliul Local, locul în care ce este ilegal se poate rezolva… prin vot
Potrivit arhitectului șef al municipiului, ”construcțiile existente nu pot fi introduse în legalitate prin documente de urbanism”. Cuvintele sale se bazează pe Legea 350/2001. Tot domnia sa ne-a spus că, în acest moment, se așteaptă o decizie a instanței, care ar putea obliga Primăria să elibereze documente pentru intrarea în legalitate a construcției, a constructorului, a locatarilor. Semn că, în România, dacă instanțele vor, se poate orice.
Ce a făcut Primăria? Aproape nimic. Sau, mai bine spus, a mimat că face. Când au început lucrările, a constatat că se fac fără autorizație de construire și a dat o amendă de 1.000 de lei! Că atât puteau, zic ei, cei care au amendat. A apărut, apoi, o autorizație de construire, pentru un bloc cu 4 etaje și lucrările au continuat. Când construcția a ajuns la etajul 5, deci peste limita autorizației, s-a mai dat o amendă, de 10.000 de lei, și o decizie de sistare a lucrărilor. În luna iulie 2014. Că, iarăși, atât se putea. După care onor oficialii municipiului au așteptat ca blocul să se ridice la etajul 8 și i-au făcut o plângere penală constructorului/investitorului. Timp în care lucrările au continuat bine mersi, ceea ce se petrece inclusiv în ziua de azi, la finisaje. Și, din nou, ”atât, că atât s-a putut”. Despre vreo acțiune concretă de sistare a lucrărilor, nici vorbă. Că doar s-a făcut plângere penală. Care plângere penală a plecat, cu propunere procedurală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț.
Legendă urbană cu personaje simpatice și empatice: cică a fost odată un oraș, cu multe centrale termice, care trebuiau vândute. Și, pentru că multe dintre ele aveau vad bun, acestea s-au vândut, în primul rând, marii familii aflate la putere în urbe. Așa a ajuns centrala pe care s-a făcut blocul despre care vorbim în proprietatea unui fost consilier local, apoi mare șef peste ape, apoi mare consultant tot peste ape și mare vânzător de piese la firma care avea centralele și a dat faliment. Ca să poată vinde repede centrala, omul nostru a scos un certificat de urbanism pentru o construcție cu 8 etaje. Certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație, dar, se vede treaba, poate constitui un avantaj într-o vânzare rapidă și profitabilă. Evident că autorizația nu se putea da pentru 8 etaje așa de repede cum voia constructorul – asta e altă poveste frumoasă – și s-a ajuns la un scandal despre care nimeni nu vrea să vorbească acum. Decât în șoaptă… (Valentin BĂLĂNESCU)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 483, săptămâna 25-31 martie.
3 comentarii
Indiferent cine este proprietarul, indiferent ce sprijin politic a avut, indiferent ce reguli a incalcat, trebuie gasita o solutie pentru ca acesti bani sa nu se duca pe apa sambetei. Eventual, daca a incalcat legea, sa i se confiste constructia si sa fie pusa la dispozitia famiilor tinere fara locuinta.
Macar acest bloc este terminat, dar sunt constructii oprite inainte de finalizare. Acestea afecteaza major imaginea zonei.
A se vedea constructia de langa Plantavorel, abandonata de zeci de ani.
Oare don’ primarele care ne este a primit ordin de la partid să rezolve problema cu blocul? De ce întreb? Păi nea consilierul local PDL Ivanov ( actual consilier județean PNL) amu nește ani în urmă când era în afaceri cu directorul Movila de la regia de apă -canal, i-au vândut familiei (tata, fiu + fiică care e juristă la regie) blocul cu 4 etaje, mă rog, centrala. Familia C _ _ _ _ră și-a făcut calcule, și ca să fie pe plus au mai pus de la ei încă 4 etaje. Băgăm nește ani de proces, insolvență, faliment, vânzare către alt Să-l, și hopa, ajungem în loc să facem pușcărie, să fim bine merçi cu un “*clapete” care face ca trenul să autorizeze o măgărie! Ce uită toți politicienii și toți funcționarii publici este ca ei sunt în slujba noastră, sunt angajații noștri și sunt plătiți din banii noștri, publici!
O zi frumoasă tuturor
Blocul ăla e ca măgarul între oi printre celelalte blocuri. O idee bună ar fi să dărâme ultimele 4 etaje și îl bagă în legalitate.