În campania de vaccinare promovată de guvern, din luna aprilie, în etapa a III-a, ar trebui să fie implicați și medicii de familie, care ar trebui să vaccineze în cabinetele proprii. Medicii de familie din județul Neamț sunt destul de reticenți și invocă mai multe argumente: unele țin de logistică, altele de asumare, nu în ultimul rând, financiare. „Din start, trebuiau să elaboreze protocoale corecte, o logistică și să fim în parteneriat cu spitalele, cu medicii specialiști, cu toată rețeaua implicată. Au apelat la noi abia când s-au aglomerat spitalele! Așa și acum, cu vaccinarea anti Covid. Deocamdată, am primit adrese prin care ni se cere să ne exprimăm acordul. În acest moment, eu caut soluții pentru a găsi un spațiu separat, totuși, ca să nu fie perturbată activitatea curentă din cabinet, pentru că trebuie să asigurăm circuite. Eu cred că până la urmă va trebui să vaccinăm, indiferent dacă ne opunem sau nu”, este de părere dr. Ioana Negoescu, medic de familie în comuna Pângărați.
În principiu, ce vor medicii de familie din județ ține de stabilirea clară a condițiilor în care vor putea vaccina în cabinete. „Eu sunt disponibilă să ajut, ca să se termine cu această epidemie. Dar, trebuie să am contractul în față, ca să știu ce însemnă disponibilitatea asta, ce vor ei și ce putem oferi noi. Nu știm dacă tariful va fi același ca la vaccinarea obișnuită pe care o facem. Nu știm ce responsabilități vom avea, fiindcă dacă cer 100 de doze și folosesc doar 20, ce se întâmplă cu celelalte doze? Le plătesc eu, dacă nu le folosesc? Trebuie să le achiziționez eu, sau doar le utilizez? Trebuie să mă duc eu din 10 în 10 zile să le iau, sau mi le aduce la cabinet? Până acum, medicina de familie din județul Neamț n-a primit niciun ajutor de la statul român, decât câteva măști, câteva mănuși și două viziere”, declară dr. Violeta Bobocea, președinta Patronatului medicilor de Familie Neamț și medic în comuna Tașca.
Sunt 236 medici de familie și fiecare a trebuit să transmită răspunsul său autorităților implicate. La Casa de Asigurări de Sănătate Neamț se lucrează încă la centralizarea și analizarea datelor primite până vineri, după cum ne-a declarat Marieana Atomulesei, director general. Până la finalul zilei de astăzi se va ști și la Direcția de Sănătate Publică Neamț câți doritori sunt. „Este greu de spus când va începe vaccinarea la cabinetele medicilor de familie. Până astăzi trebuiau să ne trimită răspuns privind disponibilitatea și abia jumătate dintre medicii de familie ne-au trimis mail. Am dat dispoziție astăzi să se ia legătura telefonic cu fiecare, ca să avem situația clară. Totuși, trebuie organizată activitatea și observ că liderii medicilor de familie la nivel național se declară nemulțumiți că vor avea cheltuieli în plus. Eu sper că situația se va clarifica și reglementa. Dar trebuie să ne putem organiza și pentru asta trebuie să colaborăm”, afirmă Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
C.I.