Un teren de 3.600 mp, pe care au răsărit cu autorizație de la Primăria Grumăzești 3 case, este revendicat de o femeie de 83 de ani, din Vânători-Neamț, care nu înțelege cum terenul pe care-l avea moștenire de la părinți, a putut fi ocupat de alte persoane. Povestea este încurcată, de multe ori voit, începe după revoluție și nici până astăzi nu a fost soluționată. Pe scurt, toată lumea recunoaște acum că terenul este al femeii, dar toți ridică neputincioși din umeri când vine vorba de retrocedarea acestuia. Pentru că au trecut mai mulți ani de la edificarea locuințelor, cetățenii respectivi au obținut autorizații, iar cei din primărie dau vine pe păgubită, că nu i-a anunțat că terenul este al ei! Și că ei l-au dat că nu știau al cui este, deci nu au greșit cu nimic! Ba mai mult decât atât, îi atrag atenția femeii că poate obține niște despăgubiri, dacă nu întârzie foarte mult. Aici probabil au dreptate, având în vedere vârsta femeii și stresul din ultimii 20 de ani de când încearcă să obțină terenul.
Ce acuză Maria Gușavan: .”De când Guvernul despăgubeşte ce vând primarii?”
Maria Gușavan a moștenit de la tatăl ei 3.600 mp de teren în comuna Grumăzești. Cum se întâmplau lucrurile după revoluție, imediat au început procesele pentru pământ și acest caz a întărit regula.
”Din 1990 sau 1991 sunt în judecată cu acest teren. Pământul este al meu. Am adeverință pe el de la primărie. Îl am moștenire de la părinți din 1959. Şi în 1991 am deschis proces la judecătorie… Eu am chemat în judecată Primăria Grumăzești să-mi plătească terenul. Cum să las un teren de 3.000 şi ceva de mp situat la stradă? Acum terenul este ocupat de trei familii. Sunt trei case acolo, ale lui Dumitru Crăcăoanu, Crăcăoanu Sorin şi Mircea Matasă. În anul 2000 primarul din Grumăzești i-a făcut acte lui Mircea Matasă pe teren. Iar pe actul respectiv de la primărie scrie că terenul e deținut de persoane din Vânători, dar fără să-mi dea numele. Eu plătesc impozite pe acest teren la Primăria Grumăzești. Am hârtie de plată de la impozite din toți anii și din anul 2018. Am chitanță că plătesc terenul la primărie”, a declarat doamna Gușavan.
Procesul a avut pentru ea un deznodământ fericit pe moment: ”La un recurs de la Piatra, preşedintele de instanţă i-a întrebat pe cei trei care stau acum pe terenul meu de unde au terenul. Ei au spus că nu ştiu. Şi atunci preşedintele judecător le-a zis: «Dacă nu ştiţi de unde-i terenul vă spun eu. Proprietarul terenului este Maria Guşavan şi Vasile Niţă fratele ei. Nu primăria este proprietar. Mergeţi la Maria Guşavan să vă facă ea acte pe teren, nu primăria». Asta este hotărâre din 1998. Şi aşa a rămas”.
Cu decizia judecătorească în mână, Maria Gușavan nu are acum decât să constate că pe terenul ei sunt 3 case, cu proprietari cu acte în regulă și prin altă hotărâre judecătorească i se spune că are dreptul la despăgubiri, dar terenul nu-l mai poate primi. Și este, într-un fel, asimilată celor cărora statul le-a luat pământul pe timpul comunismului și care pot opta pentru terenuri la schimb sau despăgubiri.
”Am fost în audienţe la toţi prefecţii din ultimii 20 de ani. Am fost în audienţă. Cum să-mi ia teren de 3.600 mp aflat la şoseaua principală, teren de categoria întâi şi să nu-mi dea nimic? Primăria mă trimite la guvern să mă despăgubească. De când guvernul despăgubește ce vând primarii?”, se miră păgubașa.
Explicații oficiale: a greșit victima!
Marius Ştefăniţă Dunca, consilier juridic în cadrul Primăriei Grumăzești răspunde, funcționărește perfect, de ce pe terenul respectiv au apărut case și autorizații de construire: „Au autorizaţii de construcţii, au titluri de proprietate, pentru că doamna Guşavan nu a venit la primărie cu acel titlu de proprietate până în anul 2002 (!!!). Noi nu am fost notificați de comisia locală a comunei Vânători-Neamţ că au descărcat teren de la noi într-un titlu de proprietate. Familiile de acolo au făcute constituiri la începutul anilor `90 în baza decretului nr. 42 din 1990, dacă nu mă înșel. Plus că au şi hotărâri judecătorești. Doamna Guşavan nu poate demola casele de acolo. Dacă în 2004 noi am căzut în pretenţii şi s-a constatat că acea suprafaţă de teren trebuia retrocedată, dar nu se mai află fizic acolo, instanţa a considerat că doamna Guşavan şi surorile ei trebuie să fie înscrise pe lista de despăgubiri. Acum ţine de doamna Guşavan dacă vrea sau nu să se înscrie pe lista de despăgubiri. Până în 1990 terenurile respective au fost stăpânite de CAP. Erau loturi în folosinţă de la CAP. Apoi, în 1990 s-au făcut constituiri în baza decretului nr. 42, câte 1.000 de mp de familie. Şi li s-a dat titlu de proprietate la oameni”.
Concluzie: doamna Grușavan a greșit că nu s-a dus cu titlul proprietate la primărie. A mai greșit comisia de la Vânători, că nu i-a notificat pe cei din Grumăzești în legătură cu pământul. Evident, funcționarii din Grumăzești nu au nici o vină că au dat un teren care nu avea cum să fie dat, dar acum nu mai contează, răul este făcut și o femeie de 83 de ani trebuie să accepte despăgubiri minore, la voia unui alt funcționar, care va calcula după niște grile atent concepute.
Altă greșeală: a plătit impozitul pe teren!
Același consilier juridic ne explică cum este cu rigurozitatea în sistemul taxelor din primăriile românești, sau cel puțin în zona Târgu Neamț.
”Cât priveşte faptul că dânsa plăteşte la primărie impozit pe acest teren vă pot spune că la primărie există un registru agricol pe bază de declaraţii. Eu pot merge la Primăria Târgu Neamţ ca cetăţean şi să declar că am 1.000 mp de teren, dar pot să am 500 de mp. Iar pe baza declaraţiei dânsei la Primăria Grumăzeşti s-a întocmit o declaraţie fiscală şi i s-a tăiat chitanţă pe ce a declarat. Când a venit şi a declarat suprafaţa conform actelor moştenite, pentru că noi nu am ştiut de acel titlu de proprietate decât acum în ultimii ani titlul fiind eliberat de către comisia locală a comunei Vânători-Neamţ, i-am luat din nou declaraţie, există şi la dosar la noi şi la judecătorie. Eu consider că doamna Guşavan este de rea credinţă, pentru că dânsa consideră că acel teren este doar al dânsei nu şi al surorilor ei”, zice Marius Ștefăniță Dunca, clar un funcționar de bună credință.
De ce nu caută nimeni vinovații?
Asemenea spețe sunt cu sutele în județul Neamț. Rețele bine organizate de șmecheri au facilitat sau au pus mâna pe pământuri și s-au îmbogățit. În acest caz ar fi interesant să verifice cineva dacă chiar nu a fost notificată Primăria Grumăzești despre eliberarea titlului. Și cine a eliberat titlurile de proprietate pentru cele 3 familii care și-au construit case pe respectivul teren. Doamna Gușavan a făcut o plângere penală împotriva primarului Mătase, acuzându-l de acest lucru. Procurorul de caz l-a exonerat de acuzație, pe motiv că nu era la acea vreme primar. Doamna Gușavan face plângere la ordonanța procurorului și judecătorul de cameră preliminară îi dă dreptate, în sensul că procurorul de caz trebuia să caute cine a eliberat titlurile de proprietate, dacă nu a făcut-o actualul primar și să vadă cine la acel moment a eliberat titlurile și dacă a fost încălcată legea.
În acest moment nu ne rămâne decât să constatăm că toată lumea pare să fie mulțumită. Justiția că are activitate pe acest caz din 1991 și sistemul merge uns înainte. Cei din Grumăzești că au încasat taxele pe teren de la proprietara care nu-l poate folosi și taxele și impozitele de la 3 cetățeni care au edificat construcții pe respectiva proprietate. Și nimeni nu a zis nimic, că doar nu refuzi niște bani, mulți puțini, nu-i așa? E mulțumită și comuna Vânători care a rezolvat un caz, Prefectura Neamț, care a avut corespondență bogată pe subiect. Va fi mulțumit și statul român să plătească niște despăgubiri, deși nu ar fi trebuit s-o facă dacă oamenii sistemului și-ar fi făcut treaba. Reclamanta de 83 de ani ar trebui să fie și ea mulțumită, ar putea încasa o despăgubire cu care să-și poată plăti avocații. Și fericită că are un titlu de proprietate pe care-l poate admira într-o ramă.
Valentin BĂLĂNESCU
Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 483, săptămâna 25-31 martie.