Joi, 18 martie, a avut loc o întâlnire importantă pentru viitorul oraşului Târgu Neamț. În sala de şedinţe a primăriei au avut loc consultări privind strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2021-2027. La invitaţia primarului Daniel Harpa la consultări au participat reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, de cult şi de cultură. Alături de reprezentanţii conducerii primăriei şi invitaţi, la consultări au luat parte şi reprezentanţii firmei de consultanţă care va realiza strategia de dezvoltare.
„Astăzi vom avea consultări în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare locală a oraşului nostru motiv şi v-am invitat pentru a vă cere părerea legat de această strategie, cu lipsurile şi cu ce ne dorim să facem în următorii ani în oraş. Această strategie se va desfăşura pe perioada 2021-2027, în special pentru a putea accesa fonduri europene. În primă fază am decis să ne întâlnim cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi de cult, iar apoi ne vom întâăni cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai mediului de afaceri. Cele două doamne de lângă mine care reprezintă firma de consultanţă se vor ocupa de această strategie. Aştept propuneri şi întrebări de la d-stră. Vreau să vă mai spun că proiectele europene se derulează pe perioade de ani de zile, pentru că aşa este în România. Dar fondurile europene sunt viitorul şi pe ele trebuie să ne axăm”, a spus primarul Daniel Harpa.
Adriana Măgureanu, managerul firmei de consultanţă SC YXS AVALANA SRL din Iaşi a declarat: „Avem contractat cu primăria Târgu Neamţ pentru strategia de dezvoltare locală 2021-2027, pentru a atinge toate punctele de dezvoltare. Dar avem nevoie şi de punctele de vedere ale reprezentanţilor din fiecare domeniu, pentru a vedea necesităţile reale din teritoriu. Toate proiectele pe care le vom propune în strategia de dezvoltare vor avea ca prioritate accesarea fondurilor europene. De aceea ne dorim de la d-stră să ne spuneţi ce anume doreşte fiecare pentru instituţia pe care o reprezintă, pentru a le trece în strategie”.
Primii care şi-au expus doleanţele au fost reprezentanţii bisericilor din oraş. Majoritatea dintre aceştia au considerat idei de strategie de dezvoltare locală rezolvarea iluminatului arhitectural la exteriorul bisericilor, nevoia de reabilitare a lăcaşurilor de cult, realizarea de clopotniţe, capele mortuare ori amplasarea a două statui, a lui Ştefan cel Mare, respectiv a lui Mihai Eminescu la sensurile giratorii de pe cele două bulevarde. Evident, toate aceste „idei” trebuie puse în practică cu bani de la bugetul local.
În deplină disonanță cu colegii săi preoţi, parohul bisericii din cartierul Blebea, părintele Constantin Platon a pus accent pe nevoile şi problemele enoriaşilor săi, a lipsei asfaltului, a gazului şi a degradării gospodăriilor atunci când sunt inundaţii. Acesta a mai adus la cunoştinţa celor prezenţi şi faptul că, în Blebea există cea mai veche biserică din oraş, dar nepusă în valoare de nicio instituţie a statului.
Vasile Diaconu, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie a pus problema lipsei locurilor de parcare de la Casa Memorială „Ion Creangă”, dar şi lipsa totală a vreunui loc de parcare la Casa Memorială Veronica Micle şi la Muzeul de Istorie. Acesta a mai punctat şi valorificarea în interes turistic a sinagogei din oraş şi a cimitirului evreiesc. Adina Margine, directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” a punctat necesitatea punerii în valoare în circuitul turistic a stejarului cu o vârstă de peste 500 de ani din curtea şcolii. De asemenea, a atins subiectul elevilor navetişti şi a venit cu ideea înfiinţării unei societăţi care să asigure transportul în comun.
Prof. Gheorghe Apetri, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” a atins subiectul resursei umane pe plan local, mai exact a lipsei interesului multor agenţi economici din oraş şi găsirea unei modalităţi cu privire la ucenicia elevilor colegiului de la clasele cu profil turistic în stagii de pregătire la societăţile acestora.
Prof. Karina Cojocariu, directorul liceului „Vasile Conta” a reiterat ideea necesitatea construcţiei unui etaj pe actuala clădire a liceului: „Liceul se află pe două străzi foarte aglomerate şi în premieră vă spun că mi-aş dori relocarea liceului în altă zonă. Dar până la un proiect de o asemenea anvergură liceul are nevoie de o dezvoltare pe verticală, avem nevoie de o supraetajare, pentru că o dezvoltare pe orizontală acest lucru este imposibil”.
Firma de consultanţă SC YXS AVALANA SRL din Iaşi a semnat cu primăria Târgu Neamţ un contract de consultanță ce se va derula pe o perioadă de 6 luni, iar valoarea contractului este de 60.000 lei.
C.T. STURZU
Un comentariu
Dacă a-ți încerca reabilitarea termica a blocurilor ar fi cea mai buna treaba pe care primăria ar putea-o face. Așteptăm cu mare încredere!