În Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, care tratează pacienți COVID-19 de mai bine de un an, nu există niciun tunel de dezinfecție funcțional. Toate tunelurile primite la începutul pandemiei, nu pot fi folosite, din motive de dezinfectant. Tunelurile au fost donate spitalului exact la începutul confruntării cu coronavirusul, când nu existau suficiente echipamente de protecție și dezinfectanți. Au funcționat doar până s-a dovedit că substanța dezinfectantă care era utilizată, nu era una potrivită pentru om. „Aceste tuneluri au fost donate spitalului de o firmă din Piatra-Neamț. Au venit la pachet cu soluția dezinfectantă, dar de la Ministerul Sănătății ni s-a spus că nu era o soluție omologată. Era o substanță de uz veterinar. Problema este că nici nu există o altă soluție dezinfectantă care să poată fi folosită. Ne dezinfectăm cu substanțele pe care le folosim în mod curent în spital, cele care sunt aprobate de minister”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoiae, directorul medical.
Tunelurile erau utilizate de cadrele medicale echipate în combinezoane, care trebuiau să se dezinfecteze după ce ieșeau din saloanele cu pacienții Covid. Practic, era vorba despre o regulă din protocolul de dezechipare. La începutul pandemiei s-a dovedit că manevra de dezechipare a fost breșa care a făcut ca multe cadre medicale să se îmbolnăvească. După ce s-a renunțat la tuneluri, s-au stabilit noi reguli de protecție: dezechiparea se face de sus în jos începând cu boneta și se dezinfectează mâinile cu tot cu mănuși după fiecare piesă dată jos.
Era mai simplă procedura cu trecerea prin tunel, dar având în vedere că nu s-a găsit o soluție compatibilă, acum tunelurile au rămas pe locurile unde au fost amplasate, ca simple piese de decor, amplasate în mijlocul holurilor.
C.I.