De (mulţi) ani, în curtea fostului spital din comuna Ceahlău este „parcată” o maşină de gunoi care, probabil, după atâta timp de neutilizare nu are altă şansă de viitor decât vreun centru de colectare a fierului vechi.
Acest „bun” este singurul lucru care a rămas din patrimoniul firmei Sapien, înfiinţată de 5 primari de pe Valea Muntelui care s-au lăsat ţepuiţi de un fost avocat cu renume de „întreprinzător” din Iaşi: Iulian Ciomaga. Planul lui de a obţine bani, şi nu puţini, din bugetele comunelor Pipirig, Ceahlău, Hangu, Vânători şi Poiana Teiului a început prin înfiinţarea Fundaţiei de Dezvoltare Euroatlantică “Phytagoras”, prin intermediul căreia i-a minţit pe primari că poate obţine finanţare de la „un grup de firme american care are 47 de miliarde de dolari pentru investiţii în România”. Dar pentru a primi zecile de milioane de dolari nerambursabili, Ciomaga i-a sfătuit pe primari să se asocieze într-o firmă şi aşa s-a „născut” Sapien SRL în anul 2003, firmă serioasă cu 21 de angajaţi şi cu un administrator în persoana lui Dănuţ Gabor. Datele financiare de la acea vreme sunt extrem de ciudate, dacă raportăm o cifră de afaceri de 4.000 de lei la faptul că societatea a avut pierderi în primul an, dar a trebuit să plătească salarii celor 21 de angajaţi. Însă nu funcţionarea firmei, care avea ca obiect „activităţi de creaţie artistică”, este importantă, ci scopul pentru care a fost creată şi anume să contribiuie cu 1% din valoarea investiţiei la derularea proiectului de înfiinţare a unei reţele de gaz metan în cele 5 comune. Pe scurt, Ciomaga i-a convins pe primari că americanii le vor oferi 19 milioane de dolari nerambursabili, iar ei trebuie să contribuie cu doar 190.000 de dolari.
Sapien, constituită sub “bagheta” lui Costică Şchiopu, primar de Ceahlău la acea vreme, a fost înzestrată nu doar cu maşina de gunoi, ci şi cu 130.000 de dolari împrumutaţi de la firma Rustrans Bacău, pentru care a garantat cu 32,8 ha păşune împădurită, pe care a trecut-o din domeniul public al comunei, în domeniul privat. Banii împrumutaţi au fost viraţi în conturile societăţii “CFI World CO Resurse LTD”, o firmă-fantomă, în privinţa căreia anchetatorii ar fi trebuit să facă lumină până acum. Cel mai probabil de acolo i-a luat Ciomaga, care şi-a dus la capăt planul de ţepuire a primarilor. Împrumutul nu a fost restituit către Rustrans în termenul de 60 de zile stabilit, pădurea a fost pierdută şi e demult tăiată, Sapien e dizolvată din 2007, iar singurul obiect care mai aminteşte de patrimoniul firmei este maşina de gunoi. Defectă ca întreg proiectul de gaz metan, care s-a concretizat într-un morman de protocoale semnate de primari, fără niciun fel de valoare juridică.
„Nici maşina de gunoi nu cred că mai este în patrimoniul Sapien, cred că a fost trecută printr-o hotărâre de consiliu local în inventarul comunei”, a declarat Dumitru Coroamă, actualul primar de Ceahlău. „Când am ajuns eu la primărie, în 2012, maşina era defectă, fără cutie de viteză, fără cardane, plină de gunoaie. Ar trebui făcută o evaluare să vedem ce valoare mai are ca bun de inventar. Am plătit pe la Finanţe o grămadă de bani, contribuţii pe la stat, am avut popriri, nu mai ştiu cât exact, dar am avut de plătit până acum încoace, prin 2017 am terminat. A mai fost şi o amendă şi plata contribuţiilor pentru salariaţi. Firma avea administrator, casier, jurist, dacă nu cumva, la un moment dat, au fost mulţi angajaţi. E o pată neagră în istoria comunei”. (C.M.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 486, săptămâna 15-21 aprilie.