Exercițiu de imaginație: Florin Cîțu, prim-ministru al României, discurs în ședința de Guvern, cu ocazia Zilei Păcălelilor:
Stimați colegi din PNL și UDMR, domnilor din USR-PLUS,
Ziua de 1 aprilie a străbătut ca un fir roșu istoria umanității. Vă rog să nu zâmbiți, da, este Ziua Păcălelilor, da, este Ziua Farselor, unele dintre ele de foarte mult prost gust, cum se întâmplă la noi acum, în unele orașe din țară, unde influențele agenturilor străine se văd în manifestațiile inconștiente împotriva Guvernului. Da, 1 aprilie a fost de multe ori o zi de unde au pornit dezastre greu de imaginat, nu a fost o zi care să genereze zâmbete.
Nu vreau să vă țin foarte mult în acest cadru festiv, în definitiv trebuie să mai și muncim cu adevărat, dar sunt nevoit să vă amintesc câteva elemente istorice importante, de care va trebui să ținem seama.
Noi românii, suntem, asumat, urmașii Romei, și, de aceea, vă reamintesc că pe 1 aprilie, în capitala Imperiului, se sărbătorea festivalul ”Hilaria”. Pot spune astăzi, din perspectivă istorică și prin prisma experienței din Guvern, că, de la această sărbătoare, a plecat decăderea unui mare stat, din această zi, în care oamenii, fără restricții, umpleau străzile, deghizați, beau, se destrăbălau, nu țineau cont de ordinea și liniștea publică, a plecat procesul de descompunere al imperiului. De ce la vremea aceea nu s-au luat măsuri? Nu exista atunci un Arafat, în definitiv imperiul a ajuns și în Siria, cred, întreb, de ce? Răspunsul este simplu, pentru că statul era slab, pentru că forțele de ordine pactizau cu manifestanții, printre ei și membri ai galeriilor marilor școli de gladiatori. Erau ademeniți cu băutură și femei ușoare, dar aveau și un alt motiv ca să pactizeze cu autorii dezordinilor. Asupra acestui lucru vreau să vă atrag atenția, majoritatea participanților la festival purtau mască și se deghizau! Cum să-i mai deosebești pe cei răi de cei buni sub măști? Mai ales dacă erau și sub influența lui Bachus? Pot spune, fără a forța nota, pornind de la aceste constatări, că Imperiul Roman a dispărut din istorie din cauza măștilor. Din cauza lor a putut prolifera lumea interlopă, dușmanii nu mai puteau fi deosebiți de prieteni, afaceriștii cinstiți se confundau cu evazioniștii, politicienii corupți puteau să promoveze pe oricine, nu mai conta cv-ul, calitatea măștii era esențială.
De aceea, vă întreb și doresc un răspuns cinstit: oare n-ar trebui să dăm o hotărâre de urgență, ca să nu se mai poarte mască în public în România, indiferent de pandemie? Ce este mai periculos, să moară peste 100-200 de oameni pe zi, să avem spitalele plin, să dăm de lucru sistemului sanitar și activităților conexe (pompe funebre, sistemul HoReCA, legat de aceste evenimente, desigur nefericite, dar sigure din punct de vedere economic), sau să avem pe stradă manifestanți mascați, să nu știm cine ne va da jos de la putere? Vă rog să reflectați, până mai avem timp pentru asta.
În altă ordine de idei, există totuși o rază de speranță pentru România, chiar și în acest context pandemic. Se spune că țările care au conducători născuți pe 1 aprilie sunt norocoase. Asemenea oameni sunt ambițioși, norocoși, sunt ajutați de forțe puternice, de la Divinitate până la oameni cu frica de pilonii adevărați ai statului. Cum spuneam, România este norocoasă, eu astăzi împlinesc 49 de ani și, atenție, mare atenție, nu vreau să aud nici o glumă cu privire la asta.
Valentin BĂLĂNESCU
N.R.: Potrivit datelor oficiale, Florin-Vasile Cîțu s-a născut la Râmnicu Vâlcea, pe 1 aprilie 1972.
END