Povestea apei potabile din satul Ghigoiești, comuna Ștefan cel Mare, este din seria minunilor îndelung așteptate, dar care durează numai 3 zile. Vestea bună: există speranțe pentru viitorul imediat. Vestea rea: trebuie o stație de clorinare, fără de care apa nu poate fi livrată sătenilor. Iar pentru toate încurcăturile și întârzierile există, desigur, explicații. Prima este că execuția proiectului de alimentare cu apă s-a întins 12 ani pentru că banii au venit cu țârâita de la bugetul de stat, prin PNDL I. S-a lucrat în fiecare an în funcție de fondurile alocate și când, în sfârșit, totul a fost gata, a apărut problema adaptării la noua legislație, modificată pe parcursul derulării proiectului. Dacă înainte de 2017 era suficientă o stație cu ultraviolete pentru purificarea apei, ulterior clorinarea a devenit obligatorie. În 2020, imediat ce lucrările au fost încheiate, o parte din săteni s-au branșat la conductă și au avut apă curentă până acum o săptămână. Brusc, livrarea a fost sistată din două motive: apa nu e clorinată și, implicit, consumul nu este legal, iar pompele consumă curent, va apărea o factură și rămâne de văzut cine o va plăti.
”Încep de la ora 5 să scot apă și aștept să-și revină fântâna, ca să am la ora 10 să le dau la animale. Nu e ușor”
Satul Ghigoiești, a doua localitate ca mărime din comună, are peste 500 de gospodării. Cele din ”vale”, din zona bisericii și de pe ulițele aferente, au dezavantajul că rămân fără apă în aproape fiecare vară. Fântânile seacă și alte surse nu există. De aceea, proiectul de alimentare cu apă potabilă a fost așteptat cu entuziasm, iar timp de 12 ani, oamenii și-au construit băi, cu căzi și dușuri, în speranța că va ajunge și la ei civilizația. Mai ales că asfalt este peste tot, iar satul arată foarte îngrijit și bine gospodărit.
„Toată comuna are apă în afară de satul Ghigoiești”, declară Nicolae Stoleru, secretarul general al primăriei. ”Noi am înființat un serviciu pentru rețeaua de furnizare apă potabilă, pe care l-am predat la Apa Serv din 2009. La Ghigoiești s-a făcut un proiect separat ca alimentare față de restul comunei, pentru că era foarte lungă conducta de aducțiune până acolo, undeva la vreo 8 kilometri. Lucrările din Ghigoiești s-au finalizat în 2020, iar proiectantul a făcut o notă de completare cu o stație de clorinare, care ar mai costa în jur de un milion de lei. Când seacă fântânile, ducem apă cu cisterna de la rețeaua din Ștefan cel Mare și oamenii vin și iau. Care au animale mai multe mergem și le punem în rezervoare acasă. În afară de stația de clorinare, Apa Serv mai cere un sistem de monitorizare și control tip scală, adică un sistem automat de monitorizare a calității apei și a problemelor care pot apărea de genul scăderilor de presiune nejustificate”.
Proiectul de la Ghigoiești a costat 3.784.846 lei, iar contribuția primăriei a fost de peste 420.000 de lei. Apa provine din puțuri forate la peste 100 de metri adâncime, iar sătenii care s-au branșat deja spun că este foarte bună calitativ. Sau mai bine zis era, înainte de a se opri.
”De săptămâna trecută nu mai este presiune”, ne spune un bărbat gospodar care și-a făcut baie și și-a cumpărat mașină automată de spălat, ca să aibă condiții ca la bloc. ”Am înțeles că nu au terminat lucrările, că trebuie stație de clorinare și abia pe urmă poate să o predea la Apa Serv. Ce mai este pe coloană mai vine, dar nu am presiune. Am baie, haideți să vedeți ce treabă am făcut. Cu apa aștept. Acum luăm de la fântână. Noi avem, dar sunt care nu au, de la biserică la stânga în partea cealaltă de sat sunt probleme mari. Sunt mai bine de 10 ani de când a băgat coloana și în atâta timp chiar nu se poate rezolva? Când am venit noi aici, în 2013, dacă n-a mai luat nimeni apă din fântână, izvoarele s-au înfundat cu nisip. Am chemat de la Ștefan ne-a dat domn primar o pompă, am scos toată apa, am mai stat o săptămână și a venit a mai curățat-o o dată și am băgat 3 pastile de Javel, cu doi pumni de var nestins și un bulgăre de sare și acum fântâna e bună”.
Nu toate gospodăriile din sat sunt locuite permanent. Unele sunt părăsite – bătrânii au murit, iar copiii sunt prin străinătate, altele sunt doar reședințe de vară. La o astfel de casă, situată exact din zona bisericii unde sunt probleme mari cu apa, am găsit o femeie prinsă cu lucrările de primăvară, dirijând doi oameni care munceau în curte și la casă: ”S-a oprit apa de tot, iese doar aer din conductă. Eu m-am branșat particular, am pus apometru, dar acum trebuie să aduc apă cu bidoanele de la cei care au fântâni. M-am branșat astă toamnă, dar nu am consumat cine știe ce, iarna aici nu a stat nimeni și în primăvară am venit, m-am apucat de treabă și acum… surpriză, nu mai este apă”.
În vale, cu 4 case mai încolo locuiește un domn Mihoreanu, care este crescător de animale. Pentru el viața e mai complicată pentru că are nevoie de o tonă de apă pe zi: ”Am vreo 20 de animale și merg cu tractorul, cu bazinul să iau de prin pâraie. La noi s-a încercat să se dea drumul la apă, s-au făcut niște probe, deci lucrarea este încă la constructor, nu s-a dat drumul, ne mai trebuie stația de clorinare și ne-a promis primarul că se rezolvă, sunt niște bani, o să-i aprobe consilierii pentru stația de clorinare și o să dea drumul la treabă și la iarnă o să fie apă. O să ia lucrarea de la constructor la primărie, o s-o predea la Apa Serv și Apa Serv o să vină să ne facă contractul. Eu am făcut o fântână la urgență, are interiorul de 70, dar am săpat cu niște utilaje mecanice și n-am mai putut pătrunde în jos, am dat într-o piatră în ceva. Unul care a săpat manual s-a descurcat mai bine. Am un metru de apă, la 12 metri adâncime și încep de la ora 5 să scot apă și aștept să-și revină fântâna, ca să am la ora 10 să le dau la animale. Nu e ușor”.
Nu departe de biserică, o clădire veche de peste 100 de ani, fostul sediu al primăriei, este în renovare. Peste un an aici vor fi cabinete medicale. Constructorul, care este din Piatra-Neamț, vine cu rezervorul de 1.000 de litri de apă, în fiecare zi, ca să aibă cu ce face betonul. Și muncește așa, pentru că ”astea sunt condițiile”, mai mult îl preocupă partea de consolidare, care va fi migăloasă, pentru că a plouat în clădire ani de-a rândul.
În partea de sus a satului există același interes pentru branșarea la rețea chiar dacă fântânile rezistă și vara.
”Fântâna noastră e la 25 de metri adâncime, avem pompă, nu sunt probleme, probabil altele care sunt mai la suprafață rămân fără apă”, ne spune o femeie venită de la oraș, la părinți. ”Fântâna noastră are peste 100 de ani și e apă bună, e săpată adânc, ăștia care le fac acuma nu sapă bine. Dar părinții mei sunt trecuți de 80 de ani și sigur că le-ar fi mai comod să deschidă un robinet, decât să care apă cu găleata. Și apoi baia e o necesitate, nu un confort. Dacă ar fi baie, aș sta și eu mai mult pe aici, lipsa băii mă omoară”.
”Pentru canalizare ne chinuim de vreo 10 ani”
Dacă alimentarea cu apă este o problemă doar în Ghigoiești, pentru că în restul comunei toată lumea are branșament la rețea cu mici excepții (8 locuințe din Bordea și 5 din Ștefan cel Mare), canalizare nu există nicăieri.
”Pentru canalizare ne chinuim de vreo 10 ani și nu reușim din cauza ghidurilor de finanțare care au niște criterii stricte. Nu ne încadrăm pentru că foarte multe din condiții prevăd ca aglomerările să fie de la 10.000 de locuințe în sus, iar noi avem câteva peste 3.000. Ne-am bucura să terminăm cu alimentarea de apă de la Ghigoiești deocamdată. Și sigur vor fi interesați sătenii să se branșeze, pentru că la prețul de furnizare de 5 lei pe metrul cub, ies mai bine decât să aibă hidrofor”, crede secretarul Nicolae Stoleru. Primarul Sorin Ouatu are certitudinea că va primi fonduri de la guvern pentru stația de clorinare. A trimis deja necesarul de bani și așteaptă. Poate nu tot 12 ani…
Cristina MIRCEA