Poliţia animalelor şi Agenţia pentru protecţia mediului, plus un cabinet veterinar atestă că animalele au condiţii corespunzătoare de viaţă în parcul zoo din Piatra-Neamţ. Documentele au fost depuse de administratorul parcului la primărie, spre informarea consilierilor locali care mâine, 22 aprilie, trebuie să voteze un proiect de hotărâre privitor la desfiinţarea parcului. Ideea de a desfiinţa parcul a fost îmbrăţişată de primarul Andrei Carabelea, în numele bunăstării animalelor, condiţii în care ar fi fost de aşteptat ca primăria să fi găsit deja un loc mai bun în care să ducă animalele. Or, proiectul de hotărâre se bazează pe “asigurarea unor adăposturi corespunzătoare pentru animalele existente în parc (în sensul transferului către alte grădini zoologice, parcuri zoologice), ceea ce va duce la îndepărtarea mirosurilor neplăcute, precum şi transformarea acestui parc zoologic în conformitate cu prevederile legislative în vigoare”.
Este clar pentru toată lumea că animalele aflate în captivitate în parcvul zoo vor rămâne în captivitate în continuare, diferenţa fiind doar că nu vor mai fi la Piatra-Neamţ, unde nişte instituţii certifică existenţa condiţiilor corespunzătoare. Dacă se va pune problema răspunderii juridice, administratorul parcului are argumente de partea lui.
“În primul rând vreau să fac distincţia între desfiinţarea parcului şi prelungirea contractului cu mine. Nu mai vrea primăria să prelungească contractul, nu este niciun fel de problemă, dar desfiinţarea parcului este altceva. Pe mine mă deranjează foarte mult toată manipularea despre animale chinuite care se face pe Facebook. Nici poveste de aşa ceva! Vreau să fie foarte clar că relocarea animalelor durează foarte mult .În primul rând trebuie separaţi masculii de femele ca să se oprească reproducerea, în al doilea rând sunt femele în starea avansată de gestaţie. Nu trebuie să ştii unde le duci şi ce condiţii sunt acolo? Pe Facebook îşi dau cu părerea oameni care nici n-au călcat prin parc, eu am aproape 800 de semnături de la oameni care au fost în parc şi nu sunt de scord cu desfiinţarea lui. În condiţiile în care vremea a fost cum a fost şi nu prea a ieşit lumea la plimbare, că altfel aş fi avut mai multe”, declară Dorin Toderică, administratorul parcului zoo.
În cazul în care se va ajunge în instanţă, argumentul „animalelor chinuite” poate fi contracarat lejer cu toate certificările şi autorizaţiile pe care le deţine administratorul parcului, plus un proces verbal încheiat pe 29 martie 2021 de Biroul pentru Protecţia Animalelor în care se precizează: „Parcul prezintă o suprafaţă totală a amplasamentelor de 2198,97 mp, împărţită într-un număr de 17 boxe, în care sunt cazate 17 specii diferite, cu un număr total de 161 de animale. Conform Legii 205/2004, animalele prezintă o stare de întreţinere corespunzătoare, adăpost corespunzător, condiţiile îndeplinind toate cerinţele de bunăstare animală”.
C.M.
4 comentarii
Expertii austrieci au recomandat in 2010 mutarea animalelor din Parcul Zoologic intr-un loc mai potrivit si imbunatatirea conditiilor lor de viata.
Nu trebuie sa ne ducem la exemple de bune practici din Occident. Este suficient sa vedem ce au facut administratorii Parcului Vanatori Neamt.
Parcul Zoologic din Piatra Neamt are 2198.97 mp si adaposteste 161 de animale. Suprafata medie de 13,7 mp poate fi suficienta pentru pasari si animale mici, dar este total inadecvata pentru animalele mari.
Ca in multe alte inprejurari, disputa a devenit politica. Dar expertii, care spun ca 13,7 mp sunt suficienti pentru bunastarea unui urs, lup sau cerb, se descalifica.
Conducerile celor două instituţii care atestă că parcul zoo asigură condiţii corespunzătoare pentru animale, să se ducă să-şi vândă conştiinţa în altă parte!
Ori sunt total incompetenţi.
Eu nu cred ca este om in Piatra Neamt care “sa nu fi calcat” pe la Zoo…