Între marile porcării care s-au făcut la Piatra Neamț, ștrandul și Baza Hipică ocupă un loc fruntaș, dacă nu cumva locul I. Cazul terenurilor de la Baza Hipică este un model de batjocorire a bunurilor unui oraș, de către o mână de mici mafioți, care au profitat de un sistem care permitea furtul, șmecheria administrativă – ridicată la rang de model în județ – și de proptelele de la toate nivelurile. Altfel nu se pot explica omisiunile celor care ar fi trebuit să apere patrimoniul orașului de gașca de hoți care a patentat un adevărat sistem. Practic, este vorba despre folosirea legii ”pe bucăți”, cu aparență de legalitate pe fiecare fază a unui fenomen, care este infracțional în întregul său.
Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț, a ieșit, de curând, să se plângă de faptul că municipiul este nedreptățit în procesul insolvenței societății Perla Invest, care, culmea are municipiul ca acționar. Despre situația de la Perla Invest, despre tentativele, cele mai multe reușite, de jefuit bugetul local prin intermediul societății respective, „Mesagerul de Neamț” a scris multe articole, Inclusiv despre insolvența societății și afacerile pregătite cu bunurile ei, aici intrând și terenul de sub Baza Hipică. Pentru că noul primar pare interesat de situație, îi și vă propunem o scurtă rememorare a faptelor. Mai greu de înțeles este de ce, dacă jaful a fost la vedere, nimeni nu răspunde pentru el? De ce, după atâția ani în insolvență, nimeni nu s-a preocupăt să facă lumină în acest caz? Răspunsul este foarte simplu: INTERESELE SUNT PREA MARI ȘI NICI O INSTITUȚIE NU ARE CURAJUL DE A MERGE PÂNĂ LA CAPĂT. NICI UNA.
O societate căpușă, împroprietărită cu terenul din Baza Hipică, prin votul consilierilor locali
Să spunem clar și răspicat, și până în momentul în care terenul de la Baza Hipică a ajuns în proprietatea Perla Invest, societatea a fost un cuibușor de nebunii financiare și administrative. Dar trecerea terenului de la Baza Hipică sfidează orice reguli, ca să nu vorbim despre bunul simț.
Trecerea terenului din domeniul public al orașului în cel privat s-a făcut, o spun două instanțe, ”fără justificare legală și fără rațiuni întemeiate”, în condițiile în care societatea avea pierderi anuale majore și nu garanta cu nimic o bună gospodărire a unui bun public de care beneficia, brusc, după ce niște personaje ajunse pe liste de partid, au ridicat mâinile cuminți și la ordin. Ce anume putea justifica înstrăinarea unui teren foarte mare unei societăți fără realizări, care înghițea anual sume mari de bani și care producea, lună de lună, pierderi? Nimic, în afara interesului unui grup de a pune mâna pe cât mai multe active al orașului, de a beneficia de ele fără ca cineva să-I poată trage la răspundere.
Să mai spunem că ”există indicii de nelegalitate” cu privire la întocmirea notei de fundamentare a primarului municipiului Piatra Neamț și a și raportului de specialitate ale Serviciului Administrare Patrimoniu și Direcției Economice – acte care poartă același număr și aceeași dată, dar provin de la funcționari, respectiv gestionari, distincți, atât ca atribuții, cât și ca specialitate: ”Suspiciunile (…) cu privire la «prefabricarea» acestor acte sunt confirmate și prin simpla observare a datei acestor două acte din urmă, respectiv 04.03.2010. Această dată este anterioară datei înregistrării la Primăria municipiului Piatra Neamț a însăși solicitării venită din partea Perla Invest SRL, în baza căreia se presupune că s-au întocmit aceste acte (solicitarea Perla Invest SRL fiind înregistrată în data de 05.03.2010 sub nr. 9151)”.
Simplu și clar, nu? Actele s-au făcut înainte ca Perla Invest să solicite terenul!
Instanța constată: ”valorificarea imobilului este vădit și nejustificat disproporționată în raport cu valoarea sa reală”!
La un moment dat, după intrarea în insolvență, terenurile de la Baza Hipică au fost scoase la licitație. Instanța de judecată a constatat că o analiză din punct de vedere economic ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care au fost ajustate prețurile de pornire la licitație.
”Instanța găsește necesar a analiza și un alt element, de asemenea determinant în a conchide că licitația nu s-a desfășurat legal, acela că valorificarea imobilelor în cadrul procedurii de executare s-a făcut la un preț derizoriu, cu încălcarea art. 147 C. procedură fiscală. Conform anunțului de vânzare nr. 370/30.06.2014, imobilul în suprafață de 1.094 mp adjudecat a fost scos la licitație la prețul de pornire de 78.000 lei fără TVA. Raportând această valoare la cea la care a fost adus drept aport de capital social al debitoarei Perla Invest SRL, și anume 347.892 lei, calculată la 318 lei/mp, este evident că există o discrepanță majoră a valorii de piață stabilită pentru terenul în cauză, care, în opinia evaluatorului, a scăzut de aproape 4 ori în 4 ani de zile, singurul motiv presupus a fi determinat această scădere fiind evoluția pieței imobiliare, în sprijinul căreia însă lipsesc orice fel de dovezi care să fie anexate raportului de evaluare. Instanța amintește în acest context că terenul, în suprafață întreagă de 35.718 mp, avea o valoare de inventar de 11.358.324 lei, iar două dintre cele trei terenuri ce compun această suprafață totală au fost, în final, adjudecate cu sume nejustificat de mici și vădit disproporționate, așa cum s-a arătat în cele ce preced.
Așa fiind, în acord cu opinia contestatoarelor și ținând seama că intimatele nu au solicitat administrarea altor probe decât înscrisurile din dosar, instanța conchide că, într-adevăr, valoarea calculată pentru valorificarea imobilului este vădit și nejustificat disproporționată în raport cu valoarea sa reală, exact așa cum, de altfel, a apreciat-o însuși Consiliul local al municipiului Piatra Neamț la aducerea imobilului ca și capital social al debitorei Perla Invest SRL”.
Un text din septembrie 2015, perfect valabil și astăzi, care arată că lucrurile sunt cunoscute inclusiv de autorități, dar că nimeni și nimic nu poate disloca mafia bine înșurubată în jurul bugetului orașului
Baza Hipică: unde dai și unde crapă
Dincolo de orice speculații, interese sau jocuri de culise, premisa de la care plecăm e clară: terenurile de la Baza Hipică reprezintă un interes major pentru oricine se gândește la investiții viitoare în Piatra Neamț. Fie în calitate de dezvoltator, fie, pur și simplu, pentru a le valorifica prin vânzare. Terenul de acolo a fost ca un magnet pentru toți cei implicați în falimentara politică locală de investiții în turism.
Pentru toți cei interesați, terenurile din Baza Hipică ar fi trebuit să reprezinte o continuare creatoare a afacerilor din ștrandul municipiului, care a fost valorificat fără milă de personaje precum Viorel Măstăcăneanu, de patronii de la Tequilla, cei de la Monte Carlo, nepoți sau apropiați ai fostei administrații, angajați cu funcții din primărie, etc. Practic, fiecare gheretă, fiecare metru pătrat din ștrand, fiecare contract de acolo ascunde un interes, o negociere, o plată pentru ceva anume.
Aici era afacerea: cine stăpânea ștrandul ar fi trebuit să poată stăpâni și Baza Hipică, pentru a le administra, valorifica, împreună. Și cel mai bine se putea face acest lucru sub protecția unor consilii locale obediente, cu consilieri dispuși să ridice mâna pentru orice, câtă vreme câștigau și ei ceva.
Terenurile de la Baza Hipică au fost scoase la licitație pentru datorii ale societății Perla Invest, care a fost scoasă din joc și în privința licitației de la ștrand. Practic, primăria nu s-a mai implicat în niciun fel în apărarea domeniului municipiului și a lăsat lucrurile să curgă de la sine. Dacă a făcut-o intenționat sau nu, nu este treaba noastră să demonstrăm. Cert este că lucrurile s-au brodit în așa fel încât ștrandul și Baza Hipică pot deveni adevărate bombe în timp.
Toate scandalurile pornesc…
…de la niște hotărâri ale Consiliului Local Piatra Neamț, făcute doar pentru a satisface interese de moment și pentru a putea pregăti tunuri la care o parte a consilierilor nici măcar nu visau. Cu toate acestea, au votat, fără să-i intereseze urmările, lucru care s-ar putea să-i coste, cel puțin la nivel financiar. Orice om cu scaun la cap s-ar fi întrebat de ce trebuie să voteze o hotărâre de consiliu prin care terenurile din Baza Hipică să revină în proprietatea publică a municipiului Piatra Neamț de la Urban, societate a Consiliului Local Piatra Neamț, pentru ca, aproape imediat, să fie scoase din domeniul public și trecute în proprietatea altei societăți municipale, adică Perla Invest.
În spatele acestor hotărâri nu apar niciun fel de analize economice, doar o cerere a Perla Invest, dar și aceea fără alte motivații decât iluzorii activități în domeniul dezvoltării și exploatării infrastructurii în turism. Valoarea terenului: 11.358.324 lei. Corect sau nu estimată, cu această sumă s-a considerat majorat capitalul social al Perla Invest SRL.
Hotărârile respective, ni se spune peste tot, sunt legale în forma lor. Adică există o cerere, un raport de specialitate și o notă de fundamentare, identică cu raportul. Am arătat înainte că există probleme cu privire la legalitatea întocmirii documentelor. Despre oportunitatea scoaterii unui asemenea teren din proprietatea municipiului și trecerea lui la o societate cu probleme, știindu-se că terenul va ajunge gaj pentru împrumuturi, nimeni nu vorbește, subiectul fiind tabu. La fel, nu se vorbește despre respectarea legilor, în litera lor, în momentul emiterii hotărârilor, lucru care trebuia încheiat pe o procedură specifică, cu finalizare la nivel guvernamental.
Problemele de la Perla Invest…
…nu au, practic, legătură cu aceste terenuri. Perla Invest are probleme, pentru că s-a făcut o investiție, precum telegondola, pe bază de împrumut. Pentru că directori, precum Vătăjelu sau Dina, și administratori speciali și-au bătut joc de banii comunității și au trăit boierește pe recuperări de TVA. Lucrări date pe încredințări directe, neurmărite, acceptarea la plată a unor facturi pentru lucrări, care nu aveau legătură cu societatea, toate au făcut să se ajungă la datorii imense către stat și furnizori. Prin 2011, a început procedura de executare silită și s-a finalizat peste 3 ani, termen probabil rezonabil, dacă ne gândim la toate implicațiile locale. De ce a durat atât? Este greu de dat un răspuns, dacă nu cunoști proceduri și chichițe specifice. Cert este că, în iunie 2014, ANAF scoate la licitație 3 loturi în Baza Hipică, la valoarea totală de 3.382.000 lei. Diferența până la 11.358.000 lei a dispărut într-un raport de evaluare specific societăților Primăriei Piatra Neamț. Dispariția celor opt milioane de lei nu a fost sesizată sau a fost ascunsă cu grijă. Nimeni dintre autorități, șefi din Primărie, juriști, oameni de la Patrimoniu, consilierii locali, nu s-a mirat cum s-a ”ieftinit” terenul atât de mult în numai 4 ani.Sigur, ar fi trebuit să le fi spus cineva… Fie și doar pentru atâta lucru, ar fi trebuit ca autoritățile compentente să verifice ”validitatea” raportului de evaluare. Pentru că, la o licitație, una e să pleci de la 10 milioane și alta de la 3 milioane!
Cum s-a ajuns la această sumă? Practic, e vorba despre un raport de evaluare cerut de cei de la Finanțe înainte de licitație. Nu raportul este buba, ci de unde s-a plecat cu acest raport. Iar punctul de plecare îl reprezintă cel mai sigur un alt raport, din 2011, făcut de societatea Consexpert SRL, care a coborât valoarea cu 8 milioane lei. Să remarcăm că, în 2009, un evaluator (se pare tot același) vorbea despre 11,3 milioane lei ca valoare a terenului și, în 2011, cu 8 milioane mai puțin! Cum s-a putut întâmpla acest lucru ține de secretele încă nedezvăluite ale rapoartelor de evaluare în societățile Primăriei, făcute cu comandă. Este greu de crezut că unul dintre cele două rapoarte nu a fost umflat sau celălalt dezumflat. Varianta cea mai apropiată de adevăr pare să fie alta: la data primului raport, era nevoie de o valoare foarte mare a terenului, ca să-i sperie pe cei care aveau acolo activele. După ce a intrat în proprietatea Perla Invest, s-au făcut calcule și s-a stabilit că e mai avantajos să plătești impozit pentru o valoare mai mică, iar evaluatorul a primit temă în acest sens. Lăsând la o parte toate aceste calcule, este suficientă o simplă plimbare, de la intrarea în ștrand până la grajdurile din Baza Hipică, pentru a înțelege miza devalorizării terenului.
Sub semnătura lui Vasile Zăpor, se încheie raportul de evaluare nr. 1033/07.03.2011. Scopul acestui raport ”îl reprezintă determinarea valorii de piață adecvată în vederea înregistrării în contabilitate”. Adică stabilirea costurilor pe care le va avea societatea cu terenul, spunem noi. Cum să scazi valoare unui teren cu 8 milioane, în condițiile în care vorbim despre unul de peste 35.000 mp, cu toate utilitățile, compact, cu posibilități imense de dezvoltare, prin comparație cu trei imobile foarte mici, care nu au nici pe departe aceleași caracteristici, și, pe baza unor prețuri stabilite pentru o casă bătrânească, cu 1.200 mp teren și cu 25 metri deschidere la lac, pentru un teren de 1.700 mp cu gard și pentru un alt teren intravilan, să se stabilească prețul unui lot, repetăm, de 35.000 mp, compact, îngrădit, cu cale de acces și toate utilitățile? Logica unor asemenea calcule este greu de înțeles, ca să nu mai vorbim despre metoda de calcul aleasă, mai ales din partea unui evaluator cu experiență.
Concluzia nu poate fi…
… decât una singură. Terenul de la Baza Hipică din Piatra Neamț a fost pregătit pentru a fi livrat, la pachet, la momentul oportun, către cine trebuia. Au fost mai multe grupări care au avut în vedere această afacere și vorbim aici și despre cei care au activele societății și care ar fi vrut, eventual, terenul gratis. Sau cu impozitul plătit de autorități, iar cu banii autorităților să facă și concursuri fără număr.
Andrei Carabelea despre terenul de la Baza Hipică
Iată câteva dintre lucrurile spuse acum, în aprilie 2021, la 10 ani de la începutul infracțiunilor în privința terenului de la Baza Hipică, de noul primar.
Scurtă aducere aminte a începutului infracțional
“În 2010, Baza Hipică (terenul de sub bază – n.r.) a fost oferită societăţii Perla Invest prin majorare de capital social. După cum bine ştiţi, municipalitatea a garantat, în 2008, creditul pe care Perla Invest l-a făcut în perspectiva realizării telegondolei, un credit de 42,5 milioane de lei, un credit pe care l-a realizat în baza unei convenţii cu Alpha Bank. La momentul intrării în insolvenţă a societăţii Perla Invest, municipiul Piatra Neamţ a fost înscris la masa credală cu suma de 11 milioane de lei.În momentul de faţă, de la momentul preluării creditului şi până astăzi, municipiul Piatra Neamţ a plătit 32 de milioane de lei în baza acestei convenţii şi mai are de plătit 11 milioane de lei”.
Un tabel al creditorilor care jefuiește orașul
”În primul rând tabelul creditorilor nu este unul actualizat. Am solicitat administratorului judiciar actualizarea tabelului creditorilor, în aşa fel încât municipiul Piatra Neamţ să aibă un cuvânt principal de zis în adunarea creditorilor. În octombrie anul trecut, cu câteva săptămâni înainte de a prelua mandatul, a fost aprobat planul de reorganizare a societăţii, plan care cuprinde, în sprijinul recuperării creanţelor de către cei înscrişi în masa credală, inclusiv valorificarea unor bunuri, printre care se numără şi Baza Hipică. Imediat ce am aflat acest lucru, am solicita administratorului judiciar să permită noii administraţii să verifice ce presupune acel plan de reorganizare, pentru că mi se pare că acel plan de reorganizare nu respectă şi interesul municipiului Piatra Neamţ. Pentru că, în acel plan, nu numai că municipiul nu este înscris cu toată suma în tabelul creditorilor, ci figurăm cu o creanţă de vreo 11 milioane de lei, deci aproape o treime din ceea ce este de fapt, valoarea care s-ar cuveni municipiului. În ianuarie, am contestat planul de reorganizare şi am solicitat administratorului judiciar să actualizeze tabelul cu suma reală”.
Ce înseamnă să te bazezi pe bancheri
”Am avut întâlniri cu reprezentanţii Alpha Bank în care le-am solicitat, în sensul respectării bunei cuviinţe etice, precum şi a legii, să accepte actualizarea tabelului creditorilor, sumelor înscrise în tabel. Ne-au comunicat că nu este în interesul lor, le-am spus că nu este vorba de nici un interes, dumneavoastră oricum vă veţi recupera suma până la ultimul leu, câtă vreme aveţi această convenţie. Noi nu am întârziat, de la preluarea mandatului şi până astăzi, nu am întârziat nicio secundă la plata ratelor la nici una dintre băncile cărora le achităm datorii istorice. Situaţia este destul de absurdă şi se face o mare nedreptate municipiului Piatra-Neamţ, pentru că, pe de o parte vorbim despre un bun care este al oraşului şi care a fost încredinţat societăţii Perla Invest prin majorare de capital social, adică fără a primi nimic în schimb. În al doilea rând am plătit până acum peste 32 de milioane de lei şi mai avem de plată încă 11 milioane de lei. Prin urmare tot ceea ce ține de Perla Invest sunt niște bunuri pe care le plătim cu vârf și îndesat.Tocmai de aceea vă spun că mă voi opune și municipiul Piatra Neamț se va opune cu fermitate înstrăinării terenului Bazei Hipice. Baza Hipică este și va rămâne a municipiului Piatra Neamț”.
Pagini realizate de Valentin BĂLĂNESCU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 486, săptămâna 15-21 aprilie.
Un comentariu
domnul Balanescu , va rog sa va interesati si de factura care a fost platita de doua ori pe telegondola Perla invest a incasat banii o data de la consiliul local si dupa 6 zile aceeasi factura a fost achitata de gasca Elenei Udrea bani guvernamentali.