Atenționarea companiei AstraZeneca privind „riscul de trombocitopenie și de tulburări de coagulare în asociere cu administrarea vaccinului COVID 19 – Vaccine AstraZeneca” a fost publicată de autoritățile române. Vaccinarea cu AstraZeneca se derulează, în continuare, cu mențiunea că se cere vigilență tuturor cadrelor medicale.
Primii care trebuie să ia măsuri sunt medicii din centrele de vaccinare. Dr. Bogdan Horațiu Mahu, medicul coordonator al vaccinării în municipiul Piatra-Neamț declară că a găsit soluții: „Trebuie făcută evaluarea pacientului foarte bine înainte de vaccin, să luăm în considerare dacă are varice, dacă are afinitate pentru a dezvolta tromboze. Cele mai importante sunt aceste discuții înaintea vaccinării, fiindcă nu ești medicul lui de familie ca să-l cunoști. Colegii mei din centrele de vaccinare îmi spun că stau de vorbă și jumătate de oră cu un pacient ca să afle informațiile necesare. Din punctul meu de vedere, oamenii nu au de ce să fie reticenți, fiindcă este singurul vaccin care, după 2 săptămâni de la prima doză, deja produce anticorpi protectori, fiindcă este un vaccin care conține virusul viu atenuat. De aceea pacienții fac frisoane și alte reacții, dar trebuie să li se explice foarte bine la ce să se aștepte, ca să nu se sperie. Este ca la vaccinul antigripal, la care dezvolți o formă de boală, mai ușoară. Remarc faptul că persoanele în vârstă nu fac tromboze și asta deoarece majoritatea iau tratament antitrombotic. De aceea le-am recomandat colegilor din centrele de vaccinare din Piatra-Neamț să le administreze preventiv persoanelor care vin la vaccinare un Aspenter și n-am avut probleme!”.
Autoritățile române au dat publicității recent atenționarea companiei AstraZeneca, în care se recomandă ferm persoanelor vaccinate și cadrelor medicale să ceară asistență medicală de urgență și să raporteze imediat reacțiile adverse: „Este important să raportați orice reacție adversă suspectată, asociată cu administrarea vaccinului COVID-19 Vaccine AstraZeneca către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul național de raportare spontană, utilizând sistemul online (https://covid19.anm.ro ) disponibil pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro )”.
Atenționarea a fost publicată și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe propriul site. „COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă. După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de trombozä cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare. Profesionișii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei. Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, dupä vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.”, se precizează în scrisoarea companiei producătoare. Vă prezentăm integral documentul:
Informarea privind reacțiile adverse și măsurile ce trebuie luate sunt disponibile și pe platforma națională.
C.I.