În condițiile în care avem un an școlar aproape blocat, cu învățământ online și întreruperi repetate a cursurilor, pretranferurile unor profesori pe catedre libere generează, pe lângă discuții despre modalitatea de acumulare a punctajului, chiar și proteste extreme.
De exemplu, la Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra Neamț, chiar în ziua când are loc ședința publică de repartizare- etapa de pretansfer, adică luni 26 aprilie, părinții de la unele clase par hotărâți să organizeze un protest în fața Inspectoratului Școlar Neamț, la care să participe părinți și elevi. Ei nu sunt de acord ca pe două catedre, de fizică și matematică, să vină alți profesori. În acest moment catedrele sunt ocupate, ca suplinitoare, de profesoarele Mariana Frenți și Georgiana Caia, ambele având și clase ca profesori diriginți, și, se pare, ambele foarte apreciate de părinți. Pe lângă discuțiile privind protestul, părinții au pregătit și petiții iar o clasă a și redactat un text adresat Inspectoratului Școlar și directorului Colegiului.
„Inspectoratul Școlar Județean Neamț
(în atenția inspectorului general)
Colegiul Național Petru Rareș
(în atenția domnului director)
Colectivul de părinți al elevilor din clasa a XI-a D din cadrul Colegiului Național Petru Rareș, prin prezența, vă solicităm insistent rămânerea doamnei profesoare de fizică Frenți Mariana în cadrul colectivului de profesori, catedra de fizică a CNPR.
În acest sens, raportat la situația generată de procedura de transfer din 26.04.2021, solicităm reanalizarea situației în speță, avându-se în vedere, exceptând criteriile tehnice, aportul didactic și profesionalismul pe care le-a demonstrat doamna Frenți Mariana pe parcursul celor trei ani, cât a fost profesor la clasa copiilor noștri.
Atașăm petiției lista de semnături.
Cu deosebită considerație,
Colectivul de părinți al elevilor clasei a XI-a D CNPR”.
Pretransferurile, așa cum sunt ele organizate în această perioadă, au generat discuții în ultimele săptămâni, multe cadre didactice fiiind nemulțumite de faptul că nu mai contează deloc decizia unității de învățământ, criteriile stabilite de CA-urile din școli, prioritar fiind dosarul. Procedura avantajează inspectorii școlari, prinși în toate acțiunile desfășurate la nivelul materiei pe care o coordonează, care în felul acesta opțin ușor un punctaj superior. Niciun profesor nu poate concura cu șanse egale cu un inspector, dacă acesta dorește să își depună dosarul. Dacă mai adăugăm că majoritatea inspectorilor au și binecuvântare de la partid, lucrurile devin din ce în ce mai clare. La dosar contează la nivelul școlii, județelui, național și chiar internațional, pe ultimii doi ani școlari. În cazul inspectorilor școlari care ar putea ocupa catedrele de la Petru Raraș, ei lucrează la inspectorat doar din acest an școlar.
Din cauza reglementărilor generate de starea de urgență, atât conducerea școlii cât și a Inspectoratului nu pot interveni în niciun fel. Rămâne de văzut cum se vor desfășura ostilitățile luni, în timpul ședinței publice, care va fi, cel mai probabil, agrementată cu un protest organizat în fața Inspectoratului Școlar.
(V.B.)
3 comentarii
Buna ziua, am si eu cateva
1.Cum ne asigura institutia Inspectoratului si a Ministerului Educatiei, calitatea si continuitatea orelor de fizica, intr-ul liceu pe care ni-l dorim a excelentei, daca prin deciziile luate copii clasei a VII ,cu plecarea d-nei Frenti, vor fi in trei ani de gimnaziu la al treilea profesor de fizica.
2.Cum ne va gestiona si rezolva Inspectoratul Judetean, cererile parintilor de transfer a copiilor spre transfer la Colegiul Hogas, daca aceasta situatie nu va fi rezolvata.
3.Nu pot sa cred ca respectand reglementarile in vigoare, nu exista o solutie macar punctuala in acest caz,sa li se asigure continuitatea orelor de fizica si sa primeze interesul elevilor.
4.Nu credeam ca ajungem in zilele noastre, sa facem protest pentru a face scoala copii nostri, acesta ar trebui sa fie un drept garantat de institutiile statului. Dar daca este nevoie vom fi acolo !!
multumesc,
parinte de clasa VII Liceul Petru Rarea
Părinții nu știu că de fapt unele școli au practicat ascunderea orelor vacante și sunt cadre didactice foarte bune care au făcut naveta la zeci de kilometri, în favoarea unor persoane mai puțin pregătite, cărora li s-a asigurat post în oraș. Consider că e mai corectă această formă de pretransfer, pe baza unui punctaj și direct prin ISJ, fără a mai da posibilitatea școlilor să pună condiții speciale care se potrivesc doar oamenilor lor.
Buna ziua,
Scolile si Inspectoratul ar trebui sa consituie catedre de profesori, avand la baza principiul meritocratiei, asta ar trebui sa fie preocuparea principala in ce priveste ocuparea posturilor.
Aceasta forma de pretransfer nu este potrivita inspectorilor care sa ocupe posturi si dansii sa nu mearga la catedra. Daca iti doresti atat de mult un post ar trebui sa meargi la catedra si sa lucrezi cu copii, nu sa lasi niste copii fara doi profesori buni ( in aceasta situatie pot sa cred ca te intereseaza intradevar soarta acestor copii ?)