Între raportări privind numărul de internări pentru pacienții cu Covid și situația edificării noii secție de terapie intensivă, dinspre Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț vin tot felul de vești interesante. În primul rând că s-a întrerupt, oficial, colaborarea cu directoarea economică, care însă rămâne pe funcție până va fi găsit un înlocuitor, ceea ce poate însemna mult timp, dacă nu intervin și forțe din afara instituției să grăbească procesul. În al doilea rând că se pregătesc în spatele ușilor închise tot felul de schimbări esențiale în viața spitalului. Una dintre ele privește marele vis pe care l-au avut un consilier de președinte al Consiliului Județean, un fost deputat și un grup de medici, un fel de privatizare a serviciilor de radiologie, o afacere de milioane de euro. În ce măsură ideea respectivă este reluată, rămâne de văzut, deocamdată vorbim despre niște tatonări oficiale ”pentru asigurarea continuității serviciilor”.
”Mai urmează să spuneți că am chemat eu o firmă ca să iau bani!”
O informație venită la redacție, potrivit căreia o societate comercială din Cluj ar fi depus o ofertă pentru a ”prelua” serviciile de radiografie din spital, necesita obligatoriu un punct de vedere al conducerii. Mai ales că depunerea ofertei ar fi fost urmarea unui demers al spitalului din Piatra Neamț. Reacția managerului Alexandru Filimon a fost destul de ambiguă, ca a unui om surprins că s-a aflat despre așa ceva. Mai întâi răspunsul a fost categoric. „Nu există nici o ofertă, nu înțeleg la ce externalizare a Radiologiei vă referiți”, a declarat managerul. După care a admis că există discuții privind un contract care să le înlocuiască pe cele existente acum, cu medicii din afara spitalului, care fac interpretări după investigațiile imagistice. Pentru că la Piatra Neamț sunt 9 medici care lucrează în cadrul Laboratorului Radiologie și Imagistică Medicală, dar …„Ca să clarificăm: există multiple contracte semnate de manageri din trecut cu diverși doctori, care fac interpretări pentru SJU Piatra-Neamț. Dacă nu mă înșel, sunt vreo 12 contracte cu medici care interpretează RMN-uri și CT-uri. În momentul în care am descoperit acest lucru, fiind vorba de contracte de prestări servicii, am încercat să aflu care este problema, având totuși medici radiologi în spital. Există printre medicii noștri unii care nu pot interpreta RMN-uri, există alții care nu pot face gărzi și din acest motiv, ca să nu mai avem 12 contracte individuale, căutăm o firmă printr-o procedură de licitație, sau două firme mai mari care să preia acest surplus. Sau nevoia noastră de interpretări. Deci nu există externalizarea Radiologiei”, conchide managerul spitalului.
Din explicații în explicații, managerul Alexandru Filimon ajunge și la punctul de plecare al discuției: „A fost o prospectare a pieței și am avut într-adevăr discuții cu o firmă, nici nu știu de unde e – Alba Iulia sau Cluj (sic!), care ne-a trimis o ofertă. Dar asta nu înseamnă că externalizăm sau că este ceva nou! Încercăm să facem lucrurile legale, ca să fie o procedură de selecție a acestor firme mult mai transparentă. În loc să am 12 contracte individuale, cu doctori, prefer să am unul”.
Ideea de la care se pornește ar fi că trebuie asigurată o continuitate a acestor servicii medicale, care acum nu ar exista sau există la parametrii nesatisfăcători. Chiar și așa, este greu de înțeles de ce la o întrebare simplă și directă se răspunde evaziv, iar în momentul în care întrebi despre avantajele pentru pacienți și spital apare o replică de genul ”Mai urmează să spuneți că am chemat eu o firmă ca să iau banii!
Cristina Iordache