În ultimii ani, comuna Tămășeni, cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori, are un ritm important de dezvoltare. Așa se face că, de o vreme, cele două sate ale comunei au avut aspect de mare șantier, cu lucrări care au schimbat radical aspectul acestora. Modelul a mai fost folosit doar în cartierul Humulești, din orașul Târgu Neamț, dar ceea ce s-a realizat la Tămășeni depășește multe previziuni la nivel local și nu numai. Astfel, spațiile dintre carosabilul drumului județean care travesează comuna, între asfalt și gardurile gospodăriilor, au fost preluate, în administrare, de Primăria și Consiliul Local. Acum, după un an și jumătate, respectivele spații arată foarte bine. Au fost construite trotuare pe o lungime de 11,5 kilometri, apoi, piste pentru bicicliști pe toată lungimea satelor, plus șanțuri, mare parte acoperite, pentru eliminarea rapidă a apelor provenite din precipitații. Fără exagerare, remarcabil este faptul că foarte multe așezări urbane nu dispun de astfel de lucrări, iar dacă Tămășeni, la această oră, este un exemplu pozitiv, acesta poate fi copiat și de alții. Important este că artizanul acestui mare complex de lucrări este primarul Ștefan Lucaci, un personaj aparte, respectat de majoritatea comunității, dar și atacat ori de câte ori le vine unora. Cu toate acestea, edilul local nu disperă și continuă munca, dar și lupta cu tot ceea ce îi este potrivnic. La ceea ce se observă la tot pasul, comuna Tămășeni continuă parcursul în dezvoltarea infrastructurii locale, iar elementele care trebuie realizate sunt deja creionate și prinse în proiecte de anvergură. Ca o curiozitate a vremurilor pe care le trăim, actuala administrație publică locală, în frunte cu același primar Ștefan Lucaci, vrea să modernizeze un drum județean, comuna în cauză fiind a doua din județ din ultimele trei decenii care vrea să realizeze o astfel de lucrare. Mai clar, nu investește Consiliul Județean, ci Consiliul Local. În fond, scopul principal scuză mijloacele, iar modernizarea arterei principale a comunei Tămășeni poate deveni un țel al întregii comunități, indiferent de culoarea politică a unora.
– Domnule primar, anul trecut, axul central al comunei a fost un vast șantier, ca atare, despre ce investiție a fost vorba?
Prin lucrarea care s-a desfășutat anul trecut, am eliminat toate podețele, care au fost pe drumul județean care duce la Adjudeni, atât pe stânga, cât și pe partea dreaptă, pe toată lungimea arterei care traversează satele noastre. Pe amble sensuri, am construit 11,5 kilometri de trotuare, piste pentru biciclete și șanțuri betonate, pentru scurgerea rapidă a precipitațiilor. La ora actuală, toată comuna Tămășeni este traversată de trotuare pe ambele sensuri și cu piste de biciclete. Totul a costat în jur de 10.000.000 lei. Din această sumă, 40% au fost din bugetul local, iar diferența de 60% a apărut dintr-un credit de la o bancă din România. Creditul este pe o perioadă de 15 ani. În acest sens, avem eșalonări pentru fiecare an și nu va suferi bugetul local din cauza acestuia. Dacă trebuia să facem respectivele trotuare doar din banii bugetului local, pentru faptul că trebuie să faci foarte multe lucruri în fiecare an, era foarte greu. Bugetul este, după tradiție, micuț, la care se adaugă faptul că suntem o comunitate cu o populație de 10.000 locuitori, lucrarea ar fi durat vreo 10 ani, dacă nu mai mulți, ca să realizăm această investiție. Mai bine spus, când trebuia să ajungem la capătul celălalt, trebuia să reparăm ceea ce am făcut în prima parte. Așa încât, într-un an și jumătate am realizat întreaga investiție.
– Cum a fost primită lucrarea de locuitorii comunei?
Nu cred că există cetățean de bună credință care să spună că nu este bine. Toată lumea este mulțumită. Apoi, în fiecare zi avem, atât dimineața, cât și seara, liturghiii la bisericile noastre romano-catolice, iar cetățenii trebuiau să vină pe jos, pe asfalt și nu erau protejați de nimic. Treceau mașini și alte mijloace, iar acum se circulă în siguranță peste tot și nu se va mai întâmplă nimic. Plus că în satele Tămășeni și Adjudeni sunt circa 1.000 de copii care merg la școală, și care aveau și ei nevoie de protecție. Acum circulă în siguranță și nu mai este niciun risc de producere de accidente. În fond, protejarea cetățenilor este cea mai importantă problemă a administrației publice locale. Este clar, ca peste tot, cârcotașii își fac și ei numărul. Cu siguranță, și lor le place, dar vor să lovească. Ba este strâmb, ba este prea drept și tot așa. Nemulțumiții întotdeauna au fost în procent constant. Unii sunt nemulțumiți tot timpul. Dar, nu-i bag în seamă pe acei oameni. Eu îmi fac treaba ca un bun administrator mai departe, până la sfâșitul mandatului. Am să fac lucruri frumoase și în anii care vor urma.
Proiect nou – 25 kilometri de canalizare
– Ce se va întâmpla cu drumul județean, care traversează comuna?
Am să vă spun și despre acest obiectiv. Inițial, noi am luat în administrare sectorul care traversază cele două sate. Practic, doar cele două acostamente, pentru că acestea sunt tot ale Consiliului Județean. Pentru acest sector, CJ Neamț nu a avut bani pentru refacerea carosabilului, și, probabil, nu avea niciun interes. Dar, ca primar, pentru protejarea cetățenilor am cerut să ni se dea în administrare acest tronson, ca să putem realiza anumite investiții. După ce am terminat trotuarele și pistele pentru bicicliști, am cerut să mi se dea și tronsonul de carosabil al drumului județean, pentru a fi refăcut asfaltul până la ieșirea din comună. Practic, vrem să facem tot noi acest covor asfaltic. Lucrarea trebuia făcută anul trecut, dar nu a mai fost timp din cauza frigului. Am vrut să facem o lucrare sănătoasă și de aceea am amânat-o pentru acest an. A fost întocmit proiectul, a fost organizată licitația, iar acum avem un câștigător. Așa încât, peste două-trei săptămâni, când va fi votat bugetul local, ne vom apuca de treabă. Noi vom fi cei care vom turna asfalt, cât traversează comuna, dar pe drum județean și din fondurile bugetului local. Și asta, fără credite, fără ajutorul nimănui. Dacă onor Consiliul Județean o să vrea, de bun simț, să ne ajute cu ceva, pentru că este drumul lor, pentru că noi l-am făcut păpușă, ar fi foarte bine. Dacă nu, să fie sănătoși.
– În privința rețelelor de alimentare cu apă, care este situația?
Avem un proiect pentru continuarea lucrărilor de alimentare cu apă de anul trecut, pe care l-am depus la București în acest an, pe 3 martie, la Ministerul Dezvoltării. Am înțeles că proiectul a fost primit, însă am fost la București să mă interesez de soarta lui, dar și a celorlalte proiecte pe care le-am depus. Am mers la fiecare minister, ca să aflu unde pot depune aceste proiecte. Nu am fost singur, ci la invitația domnului deputat Dan Laurențiu Leoreanu și a senatorului Eugen Țapu. Am mers mai mulți primari la fiecare minister, unde am primit informații unde, cum și când să depunem aceste documentații. După ce se vor împărți banii pe ministere, vom ști exact unde să depunem proiectele pentru a fi finanțate.
– În privința canalizării?
La proiectul pe care îl avem întomit și depus pentru 21 kilometri de rețea de apă, este inclusă și canalizarea, în total, rețeaua va avea o lungime de 25 kilometri. Proiectul va acoperi circa 90% din necesarul comunei.
Modernizarea școlilor
– La o trecere în revistă a unităților școlare, se observă o preocupare importantă a administrației locale pentru modernizarea tuturor spațiilor.
Interesant, nu pot să mă laud că am făcut, că am dres în acest domeniu. Fiecare face ceea ce crede de cuviință. Peste tot sunt școli frumoase, fiecare administrație locală, funcție de sursa de finanțare, a făcut ce a putut. Dacă ai bani, poți să faci orice. În privința noastră, am renunțat poate la alte lucruri și am investit în școli. Am dorit ca aceste unități să nu ducă lipsă de nimic. Apoi, școala, ca instituție publică, trebuie să fie un exemplu. Până la urmă, viitorul nostru de acolo vine, de pe băncile școlilor. Acolo sunt copiii noștri, care ne vor duce mai departe tradițiile și își vor face treaba așa cum trebuie. Este normal să investim în copii și în școli. În privința învățământului online, sunt nemulțumit ca metodă. Eu cred că elevul trebuie să fie în clasă, în fața educatorului, învățătorului și a profesorului. Dar, asta este situația și trebuie să ne conformăm. Poate într-o zi o să scăpăm și de pandemie. Cred cu tărie că într-o bună zi o să revenim la normalitate. Depinde și de vaccinurile și medicamentele care se vor face în viitor. Cu siguranță, omenirea are nevoie de câteva miliarde de vaccinuri și nu este ușor, pentru că necesită timp, poate ani și ani.
– Oferiți-ne o veste bună despre sala de sport de la Adjudeni.
La București, printre alte probleme, am purtat discuții la CNI și pentru continuarea lucrărilor la sala de sport, întrerupte acum câțiva ani. S-au modificat indicatorii tehnico-economici. Este vorba de un profit pe care îl au ei, de la 5% la 8%. În acest sens, am făcut ședința de Consiliu Local și am transmis hotărârea acestui for local. Așa încât, cum se vor repartiza banii pe ministere, peste vreo două luni, CNI va scoate la licitație continuarea lucrărilor. Sper ca anul acesta să se apuce de treabă, pentru că respectiva lucrare este predată Companiei Naționale de Investiții. A fost predat și amplasamentul și sala de sport, cu tot ceea ce implică o astfel de construcție. Acum mai am de semnat un protocol de predare-primire a acestui obiectiv. În rest, cei de la CNI trebuie să-și facă treaba. Din câte am înțeles, pentru că am vorbit cu doamna director general de acolo, dânsa ne-a spus că șansele sunt maxime ca această sală să intre în lucru.
– Cam câte proiecte aveți depuse pentru finanțare sau în lucru?
Sunt suficiente, dar ar fi _andate_inary să avem finanțare la toate proiecte pe care le avem. Însă, o să le facem eșalonat, iar pe parcursul celor trei ani care au mai rămas din acest _andate se vor întâmpla multe. Toate în folosul oamenilor. Vreau să le duc la bun sfârșit, ca toată lumea să fie mulțumită.
„Împreună am făcut toate lucrările”
– Ce strategie veți folosi în viitorul apropiat?
În acest an le vom face pe cele prioritare de care am amintit, probabil, și încă un proiect de asfaltare în lugime de 5,5 kilometri, pe străzi comunale, tot cu bani de la bugetul local. O să fie un proiect multianual. Cred că se va da drumul la un program, privind dezvoltarea zonelor rurale, probabil, un PNDL3 în toamnă sau în primăvară, dar nu va acoperi întreg necesarul investițional. De aceea, voi face acest proiect pe bugetul local, dar vom avea încă două proiecte de modernizare drumuri comunale, pe care le voi depune atunci când vom avea surse de finanțare. Probabil, în PNDL3, cu care să asfaltăm toată comuna.
– Când credeți că se va uni municipiul Roman cu Tămășeni?
Cred că ar trebui să se pună întrebarea altfel: când se va uni Cordunul cu Tămășeni?
– Cum vreți dvs…
Noi suntem vecini cu Cordun, dar, cine știe. La fel ne putem uni și cu Răchiteni, din județul vecin. Totul depinde de ce se va întâmpla și pe plan mondial. Nu știm dacă vom mai reveni vreodată la viața dinainte. Din păcate, lucrurile nu se vor așeza prea bine pe plan mondial. Ceva nu funcționează. S-a oprit ceva în tot acest sistem, o cheiță, ceva nu mai funcționează. Undeva s-a oprit un motoraș, care este foarte important.
– În vremea când erați viceprimar, o parte dintre realizări sunt și opera dvs.?
Cu siguranță, da! Dar, de exemplu, nu pot să bat cu pumnul în masă că dispensarul de la Adjudeni este opera mea. Însă, pot să spun că este un proiect găsit de mine pe internet. Și, cu acordul fostului primar, am dorit să se facă un dispensar la Adjudeni la fel cum este la Tămășeni. Mi-a spus așa: “Căutați-l și fă-l cum vrei tu!” L-am căutat, a venit un proiectant, apoi l-am făcut împreună într-o miniatură și a ieșit o adevărată operă de artă. Este benefic pentru cetățenii din satul Adjudeni. Comunitatea noastră este bine așezată și numeroasă, circa 10.000 de suflete. Nu există un viceprimar, indiferent unde este el în țara asta, care să nu aibă contribuții. Că primarul nu-l laudă pe viceprimar, este problema lui. Eu spun tot timpul că realizările pe care le-am făcut de când sunt primar le-am realizat împreună cu viceprimarul și întreg Consiliul Local. Nu numai eu, ci împreună am făcut lucrările. Nu mi le asum și nu le trec numai în palmaresul meu. Spun asta, pentru că numai împreună putem face lucruri bune. Nu sunt un dictator, care spune “Eu le-am făcut, numai eu le-am realizat!”. Împreună le-am făcut pe toate. Am găsit soluții împreună și le-am făcut tot împreună.
„Unii sunt în stare să bage toată lumea la pușcărie”
– Ați afirmat zilele trecute că “dacă un primar face, este acuzat că fură, iar dacă nu face, de ce nu face?”. Cum este mai bine?
Aceste lucruri au mai fost spuse și de alți primari din țară. Dar, dacă faci, pentru cârcotași, pentru oamenii care nu pricep multe lucruri, ei sunt aceia care te critică. Nu o face acel om gospodar, cu frică de Dumnezeu. Aceștia te felicită pentru lucrurile pe care le faci. Sunt cârcotași care spun cam așa: “Pe domnul primar, dacă nu-l criticăm și nu-i facem sesizări la Poliție, ca să-l ia, noi nu o să ajungem niciodată în locul lui sau al altora. Iată, primarul ăsta face prea multe, iar noi când o să mai ajungem acolo? Trebuie să-l omorâm, să-l distrugem”. Cam așa gândesc și acționează cârcotașii politici, din acele medii apărute în ultimii ani de tipul Facebook. Eu îi numesc facebook-iști. În fond, sunt niște copilași care nu au muncit în viața lor și care au prins acum anumite hățuri și se țin de ele. Unii sunt în stare să bage toată lumea la pușcărie măcar să ocupe ei anumite posturi. Sunt copii care nu au muncit în viața lor. Mă rog, este o anumită filozofie aici, iar acesta este planul lor. Ei sunt conștienți că tu faci, dar riscul lor este că faci prea multe, și vorba aia, “când mai ajungem și noi pe scaunele alea. Trebuie să-l atacăm, să-l omorâm”. Ei vor să vină, dar ce vor face, nu știu. Sunt cumplit de răi. Din toată istoria pe care o știu, nu am întâlnit politici atât de uricioase, promovate de oameni răi, răutăcioși. Nu au suflet în ei. Nu sunt constructivi. Ei sunt doar pentru interese de a pune mâna pe anumite ministere sau primării, ca să stea, bine mersi, pe niște scaune și să ia bani mulți și necuveniți. Nu au făcut nimic în viața lor și nici nu vor face. În fond, trebuie să ai un statut și să spui că ai făcut ceva în viață. Acum, vii și spui că a ieșit cineva și vrei să faci ceva în viață. Nu vei face nimic. Ai fost o putoare toată viața. Așa vei fi și mai departe. Sunt supărat foc! În loc să construim, vrem doar scaune. Haideți să punem mâna și să facem treabă. Să facem ceva pentru țara asta românescă, frate! Nu scaune! Poți să faci ceva și fără funcții, dacă poţi. Dar, dacă ești atât de patriot și vrei să faci ceva pentru oameni, fă-o, dar fără scaune. Ești liber, poți să o faci, ești cetățean român, iar dacă te consideri cetățean român, o poți face și fără funcții sau un minister ca să fii tu cineva, ca să apeși pe butoane și să dai ordine. Nu! Fă ceva pentru țara asta! Dacă nu, denotă că vrei scaunul. Dacă au trecut 6-8 ani și vii cu scuza că… “știți, am fost în opoziție, au fost ăia”… Astea sunt gogoși, ca să prelungești boala. “Noi am face acum, dar cei dinainte au fost niște hoți, au făcut găuri, iar eu trebuie să le astup. Și o să mai dureze vreo sută de ani ca să facem și noi ceea ce trebuie”. Este o golăneală de-a lor. Sunt oameni care încurcă și care vor să nu se facă nimic. Sunt distrugători, ca niște vapoare care taie ghețurile la poli.
A consemnat Constantin NEGRU