Cel mai disputat și singurul discutat proiect din ședința de astăzi, 22 aprilie, a Consiliului Local Piatra Neamț a fost cel privind transformarea Parcului Zoologic în grădină publică. De la tentativa de a-l retrage de pe ordinea de zi a ședinței, până la “apelul în numele copiilor noștri”, nimic nu a schimbat cursul acestei inițiative a primarului Andrei Carabelea, cel mai liberal dintre iubitorii de animale din oraș. În final, cu votul majorității disciplinate PNL –USR PLUS-Pro România, proiectul a trecut la limită.
Prima încercare de a–l scoate de pe ordinea de zi, aparținând consilierilor PSD și ALDE, a fost ineficientă, președintele de ședință, Constantin Teodorescu a contracarat-o procedural, arătând că doar inițiatorul poate retrage proiectul de pe ordinea de zi. Imediat, inițiatorul, primarul Carabelea a intervenit, afirmând că retragerea proiectului nu este oportună, pentru că a nu lua nicio decizie este cea mai proastă decizie: “Supun la vot, care poate fi un vot istoric, s-aducem o grădină publică dintr-o epocă mult trecută într-o fază de actualizare. Avem, după cum ați văzut, un proiect de colaborare cu Universitatea Ion Mincu care, printre alte lucruri, vizează și transformarea grădinii zoologice Piatra Neamț în grădina publică Nicu Albu. Trebuie să îi dăm o notă de modernitate și, în același timp, să nu mai chinuim niște animale într-o închisoare. Nu știu când ați fost dumneavoastră ultima dată în această grădină zoologică, iertați-mă, dar, adesea, avem ocazia să observăm aspectul de kitsch acolo. Din punctul meu de vedere, pentru ca Piatra Neamț să devină un oraș modern, trebuie să renunțăm la orice etichetă negativă adusă orașului nostru”. Corectă afirmația, dar cu tot respectul, etichetele negative nu vin la Piatra Neamț din zona spațiului respectiv, ceea ce proaspătul primar probabil încă nu a luat la cunoștință.
În calitate de garant, primarul Andrei Carabelea a adăugat că această grădină publică va rămâne a orașului, așa cum a promis și despre baza hipică. Nici argumentul consilierului PSD Marius Novac că trebuie să se gândească la binele celor 174 de animale care sunt acolo și dacă acestea vor fi mutate dintr-un spațiu de 100 de mp de la Piatra Neamț în altă parte, în 110 mp, ar fi doar pasarea responsabilității, “un fel de a ne spăla pe mâini“, nu a avut succes.
Reprezentanta PMP, Alina Tatomir, a pus sub semnul întrebării legalitatea demersului și a făcut apel, în numele copiilor, ca parcul zoo să rămână deschis pentru acei copii care stau la bloc și văd animalele doar în cărți sau la televizor, arătând că un bilet de intrare în Rezervația de la Zărnești, unde ar putea vedea animalele în libertate, costă 60 de lei, preț pe care puțini părinți își permit să-l plătească.
Consilierul Pro România, medicul veterinar Liviu Harbuz, a intervenit arătând că există soluții de relocare a animalelor care sunt proprietatea primăriei în Rezervația de la Zărnești, unde există spațiu suficient, 120 de ha și condiții pentru acestea. Pentru animalele ce aparțin firmei Solaris, care administrează acum parcul, se caută soluții pentru cumpărarea acestora (?!?), urmând să fie mutate în rezervații naturale sau, în cazul micuței maimuțe macac, există discuții cu grădina zoo din București.
Ciprian Enache (ALDE) a propus un amendament, votat de majoritatea colegilor săi, prin care denumirea noii grădini publice să fie Nicu Albu.
În final, cu 12 voturi “pentru” (PNL –USR-PRO România) și 11 “împotrivă” (PSD-PMP-ALDE) proiectul de transformare a parcului zoo în grădina publică Nicu Albu a trecut. Domnul primar Andrei Carabelea poate bifa un prim mare succes al mandatului, care nu are legătură cu mandatul lui Dragoș Chitic. În acest moment ne rămâne speranța că lebedele de pe lacul Bâtca Doamnei nu vor fi afectate și ele de vreo decizie de relocare, deoarece zilele trebuite doi copii plângeau când le vedeau stând cu ciocul în apă și cu fundul sus. Pentru că s-ar putea ca aceste emoții negative să impresioneze vreun consilier local cu naturelul simțitor și gata HCL-ul.
Angela Croitoru
3 comentarii
F bine ca se inchide, era o rusine publica modul in care erau tinute bietele animale acolo. Un mare plus pentru actualul primar.
Acel parc era locul în care copilul meu refuza să între. Avea 3 ani când a început să plângă văzând un cerb care se chinuia să ajungă la iarba din afara țarcului plin de noroi în care era închis. I-a smuls câteva smocuri de iarbă si i le-a dat. Cateva luni mai târziu, la Muzeul de științe naturale mi-a spus că sigur ursul împăiat e mama ursului închis în cușcă la zoo. Mama urs murise de tristețe, desigur.
Nu cred că mai este ceva de adăugat.
Coincidenta:
gard in gard cu asa zisa gradina zoologica este casa fiului cel mare a lui Kober, patronul fabricii Kober.