În momentul în care Europa vorbește tot mai mult despre o adevărată ”revoluție verde”, în Neamț avem, din nou, un exemplu care se poate încadra fără probleme la categoria ”Așa nu!” Este vorba despre modalitatea prin care noua administrație a municipiului Piatra Neamț gestionează situația a 50.000 de mc de deșeuri, pe o suprafață de 8.000 de mp, tratând-o, cel puțin până acum, la categoria diverse. Culmea, situația care trenează deja de mult timp a fost temă de campanie electorală care a adus voturi celor care conduc acum primăria.
La început a fost sfânta reclamație…
…făcută undeva acum un an, înregistrată direct la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitoare la poluarea din zona depozitului de deșeuri aparținând municipiului Piatra Neamț. Pentru a nu crea disconfort celor de la Garda de Mediu Neamț, mai impresionabili când vine vorba despre poluare, au fost trimiși în control doi inspectori de la Bacău. Aceștia au venit, au controlat în două tranșe, după care au încheiat o notă de constatare, au dat o amendă și… gata! Nu au mai revenit, lăsând lucrurile să meargă înainte, pe principiul ”noi ne-am făcut treaba, continuarea în campania electorală viitoare”.
Ce au constatat inspectorii Titi Secară și Traian Ambrosie?
„Există depozitat material parțial compostat (deșeu fracție umedă rezultată din sortarea TMB în amestec cu compost) din trimestrul IV din 2019, pe un teren adiacent stației de compostare, teren având categoria de folosință «izlaz comunal» (…) Suprafața de teren ocupată efectiv cu depozitarea descrisă mai sus este de 8.000 mp (…), volumul declarat fiind de 50.000 mc (necompactat). Motivul invocat pentru depozitare a fost că la timpul respectiv (2019) trebuia golită platforma de compostare, la solicitarea Primăriei Piatra Neamț, pentru a fi exploatată de alt operator, în același timp de a constitui o rezervă de material pentru a fi utilizată în viitor la închiderea celulei 2 a depozitului”.
Pentru respectiva depozitare APM Neamț nu a solicitat autorizație de mediu, dar solicitarea nu a făcut referire la condițiile de depozitare și nici la deșeuri, fiind vorba doar despre pământ. Este important de știut că în 2014, exact pentru aceeași situație, depozitare provizorie, Garda de Mediu Neamț a aplicat o sancțiune contravențională, lucru care s-a întâmplat și în 2020:
Se constată că depozitarea respectivă a fost realizată și se menține cu încălcarea prevederilor legale în vigoare privind eliminarea finală a deșeurilor (…) ceea ce constituie contravenție.
Amenda a fost de 15.000 lei, Primăria Piatra Neamț nu a avut obiecțiuni, conștientizând că se află pe lângă lege și a plătit 7.500 lei ( bani publici), beneficiind de reducerea legală.
Măsuri și soluții legale…
…au venit chiar din partea celor cu controlul, care au schițat trei lucruri care trebuiau rezolvate de Primăria Piatra Neamț. Primele două, referitoare la compostul depozitat, care trebuie să corespundă unor norme și să nu fie amestecat cu resturi metalice, cu sticlă sau plastic și să obțină o atestare a calității de compost. A treia se referă clar și fără echivoc la salubrizarea terenului de 8.000 mp, pe care a fost depozitat deșeu (nu compost- n.r.), dacă nu se va obține un accept din partea APM Neamț pentru menținerea depozitării actuale sau pentru alte întrebuințări. Primele două măsuri au termen permanent, cea de-a treia data de 4 august… 2020!
Cum a dat cu flit Primăria Piatra Neamț celor de la Garda de Mediu…
…se vede din rapiditatea lentoarea cu care au acționat pentru a remedia situația. Timp de 6 luni nu s-a întâmplat nimic din punctul de vedere al Primăriei care abia pe 6 aprilie 2021 depunea niște hârtii la Agenția pentru Protecția Mediului. Spunem niște hârtii deoarece documentația era incompletă, așa cum s-a mai întâmplat de mai multe ori.
Interesant este să vedem lucrurile în desfășurare, în paralel, dinspre primărie și dinspre APM Neamț, ca să putem judeca nivelul de implicare și competență.
APM Neamț ne spune cu privire la primele două măsuri stabilite în actul de control:
Având în vedere solicitările dumneavoastră făcute, în baza Legii 544/2001, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
– pe data de 6.04.2021 a fost înregistrată la APM Neamţ adresa nr. 3052 transmisă de către Primăria Municipiului Piatra Neamţ prin care se solicită revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 2/3.04. 2017 emisă pentru desfăşurarea activităţilor la Depozitul ecologic din Piatra-Neamţ. Adresa are ataşat Raportul de amplasament; documentaţia prezentată este incompletă, procedura de revizuire putând fi demarată după depunerea documentaţiei complete prevăzută de legislaţia în vigoare (formularul tip pentru solicitarea autorizaţiei integrate de mediu, raport de amplasament elaborat de o persoană fizică/juridică înscrisă în Registrul Naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului, achitarea tarifului pentru revizuire – 2.500 de lei şi dovada mediatizării solicitării de revizuire)”.
Între timp una dintre cerințe, cea privind tariful de revizuire a fost îndeplinită. Restul au rămas în suspensie, așa cum erau încă din iulie 2020, dar asta nu pare să dea nici un fior celor din primărie.
Primarul Andrei Carabelea, solicitat să ne dea amănunte despre situație, ne-a transmis un răspuns pregătit probabil de cei pe care-i conduce:
Măsurile 1 și 2. Conformarea procedurii de compostare cu prevederile Autorizației Integrate de Mediu și Prezentarea procedurii de lucru, de monitorizare a evoluției de compostare și de atestare a calității de compost a produsului realizat. În acest sens, Municipiul Piatra-Neamț a depus la Agenția pentru Protecția Mediului ÎNTREAGA documentație pentru revizuirea Autorizației Integrate de Mediu.
Că nu este așa, am văzut în răspunsul de la APM. De ce un primar este informat doar la suprafața lucrurilor? Răspunsul este simplu, pentru că unii dintre funcționarii din Primărie pot! Probabil că după apariția acestui material tânărul primar va vedea care este diferența dintre un funcționar mai puțin implicat la locul de muncă, din subordinea domniei sale și unul care încearcă să-și facă treaba, de la APM Neamț. Mai ales că ultimii au avut de făcut față, în timp, la tot felul de presiuni politice, după o perioadă sumbră când presiunea politică era angajată în instituție pe post de șef.
În privința terenului de 8.000 mp ocupat cu deșeuri, în viziunea Gărzii de Mediu, cu compost, în cea a primăriei, lucrurile nu diferă foarte mult. Primarul nu neagă că trebuie salubrizat terenul, dacă nu se obține accept de la APM și se scuză că:
Referitor la această măsură, APM a transmis societății Brantner că nu necesită autorizație pentru depozitarea materialului respectiv, material care va fi folosit în viitor pentru acoperirea gropii de gunoi.
Problema este că nu Bratner este titularul terenului, care este al municipalității, ca izlaz. Iar asta înseamnă că instituția condusă de Carabelea trebuie să ceară celor de la APM un punct de vedere cu privire la o posibilă autorizație de mediu.
APM este mult mai explicit în răspunsul său:
„Referitor la salubrizarea unui teren în suprafaţă de 8.000 mp, respectiv obţinerea unui act de reglementare pentru depozitarea materialului pe acea suprafaţă, facem următoarele precizări: pe data de 30.03.2017, SC BRATNER SERVICII ECOLOGICE SA a solicitat un punct de vedere referitor la «necesitatea autorizaţiei de mediu pentru activitatea de depozitare conform cod CAEN 5210 pe suprafaţă de 14.000 mp, situat în punctul de lucru Piatra-Neamţ, str. Gheorghe Doja, fn, judeţ Neamţ, pentru a depozita exclusiv pământ (compost şi material asimilat) în vederea comercializării»; APM Neamţ a răspuns solicitantului că, potrivit Ordinului MMDD nr. 1798/2008, Anexa 1, pentru activitatea de depozitare pământ (compost conform şi material asimilat) nu este necesară autorizaţie de mediu”.
Pentru cei din Primăria Piatra Neamț răspunsul pare satisfăcător. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Dacă ar citi cu atenție nota de constatare, ar observa că la capitolul sancțiuni se vorbește despre depozitarea de deșeuri pe cei 8.000 mp, nu despre compost. Cum Primăria Piatra Neamț, prin reprezentanți competenți nu a obiectat la sancțiune, înseamnă că a fost de acord că acolo s-au depozitat deșeuri. Iar pentru deșeuri este nevoie, fără nici un fel de îndoială, de act de reglementare de la mediu, acord sau autorizație.
Concluzia amară: cei din Primăria Piatra Neamț sunt nevinovați când vine vorba despre administrație publică. Iar noul primar nu face notă discordantă. Consecințele pot fi destul de costisitoare pentru bugetul și așa secătuit al municipiului, amenzile fiind de milioane de lei. Ca să nu mai vorbim și despre posibilele implicații penale.
Valentin BĂLĂNESCU