Pierdere importantă pentru proprietarii celor două păstrăvării din zona Cheița, unde,absolut toți peștii din cele 5 bazine au murit din cauza unei poluări cu amoniac, în ziua de 3 mai. La fața locului au făcut controale specialiști din cadrul Gărzii de mediu Neamț, Agenției pentru Protecția Mediului și Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț.
“Am trimis echipa de permanență, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În cele două păstrăvării, mortalitatea era totală. Erau și pe pârâul Bicaz pești morți. Am notificat SGA pentru prelevare de probe, și dimineață am aflat că, la evacuarea de la Combinatul de ciment, depășirea la amoniac era de 1900 ori mai mare decât normele admise. În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali. Dimineață, în urma măsurilor luate de CJSU, prin mărirea debitului pe pârâul Bicaz, în aval de orașul Bicaz, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populație“, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Neamț, Petrariu Iftime.
Prima ipoteză care se conturează este legată de un șofer bulgar care a făcut un transport de amoniac la fabrica de ciment Taşca. El a descărcat o parte din apa amoniacală într-un bazin, iar în jur de 5 tone ar fi deversat într-un canal din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa din bazinele cu pești şi în pârâul Bicaz.
În acest moment, potrivit prefectului de Neamț, George Lazăr, există posibilitatea suspendării activității societății în curtea căreia s-a făcut deversarea, dar se vorbeşte şi despre contravenţii şi plângeri penale.
Reprezentanta Fabricii de ciment Tașca, Marta Ciubotariu, a transmis următorul comunicat cu privire la evenimentele din 3 mai.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre privind instituirea unor măsuri pentru gestionarea situației de urgență determinate de poluarea râului Bicaz pe raza comunei Tașca pe care o puteți citi integral mai jos.
HCJSU nr. 51 poluare raul BicazA.C.