Interviu cu primarul Mihai CAZAMIR
– Domnule primar, comuna Boghicea trece, de câțiva ani, printr-o perioadă fastă, cu investiții mari și importante.
Așa este, iar bucuria mea este imensă atunci când se inaugurează un obiectiv la nivel local. Și, slavă Domnului, de câțiva ani, comuna Boghicea beneficiază de investiții importante, parte dintre ele fiind aproape de realizare. Cel mai nevralgic domeniu a fost calitatea drumurilor. Numai că, din toamna trecută, a demarat asfaltarea drumului județean, pe segmentul Boghicea/Nistrei. Drumul a fost modernizat până în satul Slobozia, urmând ca diferența să se realizeze în viitorul apropiat. Un alt proiect important care ar putea rezolva, în cea mai mare parte modernizarea drumurilor comunale, este depus la Compania Națională de Investiții, pe calamități, care include drumuri comunale în lungime de 18 kilometri. Dacă vom reuși să depășim și acest mare examen, putem declara comuna asfaltată în cea mai mare parte, rezolvând o mare problemă.
– În ultima vreme, comuna a avut parte și de rețea de apă potabilă. Ca atare, la ce nivel al execuției s-a ajuns?
Constructorul a ajuns în ultima fază a execuției, ceea ce înseamnă încă vreo 500 metri de rețea, care va asigura tot timpul un volum constant de circa 500 mc de apă. În condițiile în care populația comunei va beneficia de o rețea de aproape 35 de kilometri, viața omului de rând se va schimba radical. Minunea se va întâmpla cât de curând, iar din acest motiv suntem curioși să vedem și câte familii se vor racorda la rețea. De asemenea, mai avem și un proiect de canalizare, în lungime de 28 kilometri, care este depus la CNI. În aceste condiții, vrem să terminăm și alimentarea cu apă potabilă, dar și canalizarea. În fond, canalizare fără apă nu se poate. Dar dacă veni vorba de modernism, avem nevoie și de o rețea și de alta. Sunt două elemente care trebuie cuplate. În viitor, este posibil să fie obligatorie racordarea la cele două rețele. Orice este posibil.
Infrastructura școlară
– În ce stadiu al execuțiilor este refacerea infrastructurii școlare?
Și în acest domeniu, lucrurile au avansat mult. În primul rând, noul local al grădiniței de la Slobozia, ca și construcție, este gata, însă trebuie dotată cu tot ceea ce este necesar în interior, și mă refer la mobilier, în primul rând. Mai mult, în imediata apropiere a acestei noi unități a fost construit un teren de sport ultramodern, dotat cu tot ceea ce trebuie unui astfel de obiectiv. Recunosc, comuna duce lipsă de un teren de fotbal, dar, cu timpul, ne vom ocupa și de o asemenea bază sportivă. În schimb, la Școala Gimnazială Boghicea, lucrările de modernizare și reabilitare a corpului principal sunt în toi și sper ca în toamnă obiectivul să fie dat în folosință. Remarc faptul că elevii învață într-un corp alăturat, construit în ultima vreme și dat în folosință recent. Este o construcție de toată frumusețea și așa va arăta și corpul aflat în construcție. Cu timpul, ne vom gândi și la amenajarea unui teren de sport în aer liber. Până atunci, în curtea școlii vom încerca atragerea de fonduri pentru construirea unei săli de sport, pentru care am depus documentația la CNI. După cum se vede, preocuparea pentru tot ceea ce înseamnă infrastructură este prioritatea numărul unu a actualei administrații publice locale.
– Într-o vreme, pomeneați de modernizarea Căminului Cultural din satul Slobozia.
În acest sat vor mai apărea, în timp, încă două investții. Mă refer la modernizarea și dotarea Căminului Cultural, care va asigura un confort deosebit atât spectatorilor, cât și celor care vor urca pe scenă. Sala de spectacole nu are o capacitate foarte mare, dar pentru ceea ce trebuie acestui sat, este destul. Un alt obiectiv care va fi rezolvat în această așezare este construirea unui Dispensar Uman. În condițiile de iarnă, pentru un om bolnav, este foarte greu să vină la Boghicea din satul Nistria, așa încât vom căuta să atragem fonduri pentru un nou obiectiv sanitar, care să deservească două sate: Slobozia și Nistria. De aceea, toate problemele care încă mai creează disconfort locuitorilor comunei noastre, vor fi rezolvate în timp. Nu spun că vom muta dealurile în următoriii trei ani, dar sper să se termine de asfaltat drumurile comunale și județene, apoi, rețelele de apă și canalizare. Când acest sistem va fi gata, vom căuta să ne racordăm la stația de epurare de la Bâra, care poate prelua toată cantitatea de apă folosită de comunitate. De asemenea, revenind la drumuri, ne vom deplasa de aici încolo până în fosta capitală a Moldovei cu mare ușurință. Vrem să îmbunătățim aceste servicii publice, cu ajutorul cărora vom ridica standardul de civilizație al comunei. De aceea, viitorii trei-cinci ani vor fi hotărâtori privind finanțarea și realizarea acestor proiecte. Mai sunt și altele, inclusiv rețeaua de gaze naturale, dar toate la timpul lor.
„Timpul curge în favoarea noastră”
– Mulțumit de cele realizate?
Aș vrea să mai adaug ceva. Cu ani în urmă, când nu gândeam că voi ajunge primar al acestei comune, când satele noastre, situate la capătul județului, nu aveau nicio șansă, iată că timpul curge astăzi și în favoarea noastră, iar ideea că timpul este dimensiunea care distruge totul, nu se confirmă în comuna noastră. Iată, la Boghicea lucrurile stau nițel altfel. Reînființarea comunei Boghicea a favorizat și satele noastre, la fel și cele din comuna Bâra, pentru că față de ceea ce era înainte de anul 2000, acum se ocupă de aceleași sate două primării, două administrații publice locale, doi primari și doi viceprimari. Lucrurile stau cu totul altfel. Dorința noastră este să ne dezvoltăm atât cât putem, pentru că altă variantă în afară de agricultureă, din punct de vedere economic, nu se întrezărește. Dar, cine știe ce ne poate rezerva viitorul, atunc când ai apă, canalizare, gaz metan, drumuri moderne, instituții locale bine puse la punct.
– Amintind de instituții locale, nu cu multă vreme în urmă ați participat la sfințirea unei noi biserici în satul Boghicea.
Am spus și cu altă ocazie, bucuria mea este imensă când se construiește ceva în comună, când apare o locuință nouă, frumoasă, cu mulți copii în curte. Este o priveliște unică și cred că noi, cei din administrațiile publice locale, trebuie neapărat să asigurăm un complex de servicii publice. Cât privește noua biserică romano-catolică de la Boghicea, este o bucurie pentru mine. Spun asta, pentru că în comună avem patru biserici ortodoxe și două romano-catolice. Între cele două confesiuni nu au existat probleme, așa încât administrația locală încearcă, atât cât poate, să ajute fiecare așezământ creștin.
– Ce va mai aduce viitorul apropiat?
Pentru mine, ca primar, viitorul îndepărtat este doar timpul rămas până la viitoarele alegeri. Atunci trebuie să vin în fața oamenilor cu realizări clare, care să le schimbe viața de zi cu zi. Ce voi prezenta la sfârșitul acestui mandat este greu de prognozat acum. Dar voi fi bucuros să termin ceea ce am început. Am un regret, nu am putut duce la capăt un proiect legat de înființarea unui teatru de vară în satul Boghicea, dar nu voi abandona proiectul. Comuna este mică, nu are bani, iar singura soluție este atragerea de fonduri extrabugetare. În cazul în care voi descoperi o portiță de finanțare, voi depune imediat proiectul.
A consemnat Constantin NEGRU