Interviu cu primarul Octavian Dănuț ARGHIROPOL
– Domnule primar, iată, a trecut ceva vreme de când ați ajuns în fruntea comunei Bozieni.
Am candidat la funcția de primar al comunei Bozieni din dorința de a rezolva multe lucruri. Nu am vrut să-mi întregesc palmaresul personal sau cartea de vizită și nici nu am avut dorința de a demonstra oamenilor că sunt mare și tare. Am vrut, și sper să reușesc, să schimb multe, inclusiv în mentalitatea oamenilor, dar și a celor cu care lucrez. Mă refer la punctualitate și cuvânt, care trebuie să aibă mare greutate.
– Care au fost primele succese?
Nu este vorba de realizări mărețe în aceste momente dificile pentru țară, dar primul pas a fost cel legat de rezolvarea unor mari probleme legate de iluminatul public, cu leduri economice. Vreau să mai adaug că noi nu beneficiem de un iluminat rural, ci de unul urban. Al doilea pas a fost rezolvarea unei situații care părea fără ieșire. O firmă care a arendat mai multe suprafețe de la proprietarii de teren din comună nu și-a onorat promisiunile contractuale o vreme mai îndelungată. Așa încât, am discutat cu reprezentații acestui agent economic, iar problema s-a rezolvat.
– Care sunt marile dureri legate de infrastructura locală?
Avem multe de rezolvat. Mă refer la construirea a 5 podețe, apoi, racordarea unui număr important de gospodării la rețelele de apă și canalizare. Rețeaua a fost verificată de mai mlte ori de Compania Apa Vitla Iași, care a și preluat ambele rețele. Cu timpul, vom încerca să obținem fonduri pentru extinderea celor două rețele. Proiectul pentru extinderea acestora a fost depus la Ministerul Dezvoltării Rurale.
– Ce veți face la drumuri?
Comuna mai are de asfaltat drumuri comunale și sătești în lungime de 7.428 metri. Știu că este greu de obținut fonduri, dar cred că vom avea parte și de aceste lucrări.
Modernizarea drumului spre satul Băneasa
– Proiectul cuprinde și drumul spre satul Băneasa?
Parțial. În primul rând, vreau să asfaltăm toate ulițele, iar pe drumul care duce la Băneasa, vom lucra, deocamdată, doar până la punctul în care este bazinul de apă potabilă, care alimentează comuna. Respectiva zonă va beneficia de un complex de lucrări mult mai dificil decât în alte locuri, dar se vor moderniza, în final, toate drumurile. În prima parte, vom încerca modernizarea străzii Tineretului, în lungime de circa 850 metri, cu fonduri din bugetul local. Vom întocmi toate documentațiile necesare, având în spate inclusiv votul din Consiliul Local. După care va urma licitarea lucrării. Eu nu am cum să știu cine va prelua lucrarea, pentru că încă nu am demarat înscrierea la licitație.
– Nu cu multă vreme în urmă aminteați de construirea unui nou dispensar uman în comună.
Locuitorii comunei noastre visează de mai multă vreme la un astfel de obiectiv și cred vom avea parte și de această investiție. Proiectul este depus la Compania Națională de Investiții. Costurile se vor ridica la suma de aproximativ 12 miliarde lei vechi. Se vor crea noi condiții în care se va desfășura actul medical. Actuala clădire nu mai face față cerințelor, însă până la ridicarea unui nou edificiu, ne vom folosi de cel vechi. Interesant este faptul că, de o vreme, cu cât înaintez în activitatea de edil al comunei, cu atât mai mult constat cât de greu sunt aduși banii. Cu toate acestea, misiunea mea asta este și cred că trebuie să mergem până la capăt cu misiunea pe care ne-am asumat-o.
– Cum decurge colaborarea cu instituțiile locale?
Foarte bine și cred că așa va fi și în anii următori. Școlile arată bine, iar în privința bisericilor, vom încerca, în limita posibilităților, să oferim la fiecare câte o anumită sumă.
– Veți susține activitatea sportivă?
Am fost și rămân un mare susținător al sportului. În cazul în care campionatul județean se va relua în această toamnă, comuna noastră va fi reprezentată iarăși în competiție. De asemenea, voi susține și înființarea unui ansamblu de dansuri populare, poate chiar și promovarea unor tinere talente din comună. Avem tradiții foarte frumoase în comună, care trebuie continuate și predate mai departe viitoarelor generații. Căminul Cultural are în patrimoniu un număr important de costume populare, cu care sper să ne facem cunoscuți. Nu am pus însă problema zilei comunei sau a festivalului din ultima zi a anului, pentru că nu știm cum va evolua pandemia în viitorul apropiat. Sper să nu fie tot așa de greu ca înainte, ținând cont de faptul că, de câteva zile, unele restricții au fost ridicate. Dacă m-ar fi întrebat cineva cu doar doi ani în urmă cam prin ce am fi putut trece cu toții, nu aș fi dat crezare. Dar, a fost mult mai greu decât ne-am imaginat. Astăzi, privesc mult mai echilibrat tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
“Împreună vom reuși”
– Care ar fi, în viziunea dv, examenul cel mai greu?
După părerea mea, asfaltarea totală a drumului care duce în satul Băneasa. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să rezolvăm și această cerința a oamenilor. Într-un fel, așezarea respectivă pare a fi cea mai izolată din zona estică a județului. Are o populație mică, dar fiecare trăitor al acestui sat își dorește, într-o bună zi, un drum modernizat. Există o zonă mai dificilă, dar dacă vom reuși atragerea de fonduri, se va realiza și această dorință.
– Este posibilă betonarea drumului?
Orice este posibil, numai că din fonduri locale nu putem rezolva această problemă. Populația comunei are ca activitate economică doar agricultura, însă una din care nu se pot realiza producții mari la hectar, din cauza reliefului accidentat. Sunt optimist și cred că într-o bună zi se va moderniza și acest drum.
– Vă considerați norocos, pentru că electoratul local v-a ales primar?
Nu. Cred că fiecare are șansa lui. Totodată, am încredere în mine și în cei care mă vor susține în viitor. Așa cum am spus anterior, drumul va fi dificil, presărat cu multe piedici, dar nu imposibil de străbătut. Comuna are nevoie de un suflu nou, de o echipă capabilă să reformeze totul. În acest scop, au fost angajate câteva cadre tinere, bine pregătite, iar împreună cu ceilalți mai vechi și cu experiență, vom căuta să le rezolvăm, încet, pe toate. De aceea, eforturile se vor axa pe atragerea de fonduri. Fără ele, fie guvernamentale sau europene, este foarte greu. Resursele financiare trebuie să ajungă și la Bozieni, Iucșa, Crăiești, Cuci sau Băneasa.
A consemnat Constantin NEGRU