”Spune-mi mândră, spune-mi tu, Cu cine-ai făcut pruncu’
Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj”.
Așa începe o cunoscută melodie de muzică populară din zona Ardealului, unde o femeie nemăritată era chestionată cu privire la tatăl copilului. Răspunsul vine mândru:
”L-am făcut cu cine-am vrut, și cu cine mi-o plăcut”.
Vizita lui Ludovic Orban la Cluj, la finele săptămânii trecute, mai ales finalul acesteia, când a rămas aproape singur la conferința de presă, pare să anunțe intemperii importante în Partidul Național Liberal și mulți lideri județeni ai partidului încep să achiziționeze umbrele de vreme rea. Primarul Clujului, Emil Boc, nu a avut timp să vină alături de șeful său de partid, avea o întâlnire mai utilă, cu un ministru de-al lui Cîțu, iar Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, l-a umilit de o manieră de neconceput, spunând că s-a săturat să vină unii de la centru să se împăuneze cu realizările locale, în condițiile în care nu fac nimic pentru cei care țin partidul și aduc voturi. În aceeași zi, Florin Cîțu, prim ministrul liberal al țării, făcea o vizită în Suceava, unde, alături de oficialii locali, Gheorghe Flutur de la județ și primarul Lungu al Sucevei, anunța transformarea unui drum expres, nu mai contează care, în segment de autostradă.
Semnalul dat de cele două organizații importante din PNL este foarte clar. Florin Cîțu este cel care împarte banii. Și, în ciuda faptului că majoritatea organizațiilor liberale și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban, semnalul venit de la Cluj și Suceava, filiale puternice cu mulți delegați la congres, un tot mai probabil anunț al lui Cîțu privind candidatura la viitorul congres al partidului ar putea să schimbe substanțial raportul de forțe. Mai ales dacă va reuși să finalizeze cu succes negocierile interne pe Planul Național de Redresare și Reziliență, care înseamnă bani mulți și care, cel puțin până acum, nu sunt semne că vor fi alocați pe bază de descentralizare. Așa că cei 17 președinți liberali de consilii județene au tot interesul să fie siguri că vor prinde o bucată cât mai consistentă din aceste fonduri, fără de care nu pot face mari proiecte de infrastructură de orice tip. Iar siguranța nu le vine de la partid, atât timp cât Orban nu este în guvern, să-i poată forța pe cei din USR-PLUS, care au toate ministerele de unde vin banii, să-i aloce unde au nevoie liberalii. Cîțu poate s-o facă și nu prea dă semne că vrea să cedeze asta. Ca să nu mai vorbim despre primarii de municipii, orașe și comune, care așteaptă și ei un semn de la mila Guvernului României condus de același Florin Cîțu.
Presiunea pe care aceștia o vor pune pe delegații la viitorul congres, în eventualitatea unei candidaturi a lui Cîțu, va fi imensă și poate fi semnalul resetării de personal la vârful PNL. Cum se va resimți pe plan local deja ne putem închipui. Și va fi de urmărit cât de repede vom avea repoziționări la nivelul fidelilor lui Orban.
Cântecul mai are niște versuri, apropo de oficialii care vin de la centru, promit, seduc și pleacă:
”La copil mama se știe, da` se știe, tata-și pune pălărie, și-apoi lumea mea Mărie, Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj!” Alin Tișe a spus-o altfel: ”În ceea ce mă privește, nu voi mai accepta ca munca mea din județ sa fie folosită ca exerciții de imagine ale unora care vin în vizită pe aici și apoi pleacă. Să-și facă imagine cu activitatea și cu realizările lor, dacă le au”.
Valentin BĂLĂNESCU
Material apărut în ediția scrisă a săptămânlului Mesagerul de Neamț, nr. 490, 20-26 mai 2021