Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Neamţ a organizat astăzi, 26 mai, o confeință de presă pentru a atrage atenţia asupra situației bunurilor arheologice descoperite întâmplător pe raza județului. În acest moment ar exista o situație de blocaj, generată de faptul că printr-o adresă conducerea Complexului Muzeal Național Neamţ anunță că refuză să mai primească aceste bunuri. Plecând de aici, conducerea DJC Neamţ spune că nu are o altă soluţie decât să le predea instituţiilor muzeale din judeţele Bacău, Iaşi şi Suceava. Este vorba despre 15 monede şi obiecte de podoabă sau fragmente ale acestora (foto).
“Bineînţeles că am făcut sesizări şi către ordonatorii principali de credite, către Consiliul Judeţean Neamţ, către Ministerul Culturii, nu doar către Direcţia Patrimoniu Cultural ci şi către comisiile de specialitate, Comisia Naţională de Arheologie şi Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, pentru a le cere un punct de vedere“, spune Rocsana Josanu. “Răspunsul venit de la CJ Neamţ a fost şi acesta surprinzător.Ni s-a atras atenţia că instituţia nu deţine calitatea de administrator de bunuri culturale mobile, ci doar Complexul Naţional Muzeal Neamţ, că în inventarul domeniului public al judeţului nu există bunuri din categoria patrimoniul cultural naţional mobil şi că toată competenţa privind cercetarea, evaluarea, restaurarea, conservarea şi valorificarea unor astfel de bunuri revine exclusiv Complexului Naţional Muzeal Neamţ.Şi încheie cu o frază interesantă pe care vreau să o citez integral: conform prevederilor legale în vigoare această instituţie, în speţă Complexul Naţional Muzeal Judeţean Neamţ, are obligaţia de a realiza cu prioritate cercetarea, expertizarea, conservarea şi valorificarea obiectelor din patrimoniul cultural naţional mobil pe care le administrează, rezultate din cercetări arheologice, donaţii şi achiziţii de artefacte cu provenienţă certă. Artefactele rezultate din activităţile de detecţie au provenienţă incertă, iar pentru distrugerea patrimoniului imaterial ce însoţeşte patrimoniul material, ele nu se mai pot înscrie în rândul celor mai valoroase bunuri culturale. De aici putem să deducem următorul lucru: că toate bunurile arheologice care rezultă din descoperirile arheologice întâmplătoare altele decât cercetările sistematice, potrivit definiţiei din lege, din ultimii 6 ani şi aici vorbim despre tezaurele monetare (dinarii care au fost incluşi într-o expoziţie organizată în 2019 la Complexul Muzeal), obiectele de podoabe, fibule, monede medievale, topoare celte, fragmente de topoare, o sabie din bronz descoperită la Icuşeşti, un pumnal din Bronz, toate aceste descoperiri, în viziunea Complexului Naţional Muzeal Neamţ şi a Consiliului Judeţean Neamţ, nu sunt importante, nu sunt valoroase pentru că nu au o provenienţă certă, nefiind descoperite în cadrul unor cercetări sistematice“.
Directorul DJC Neamţ aşteaptă şi punctul de vedere al Ministerului Culturii, după care va trece la predarea obiectelor către muzeele din judeţele limitrofe.
Angela Croitoru