Duminica a treia după Sfintele Paști este numită și Duminica Mironosițelor. Biserica Creștin-Ortodoxă le pomenește și le cinstește pe Sfintele Femei Mironosițe. Anul acesta, sărbătoarea este pe 16 mai.
Sfintele Mironosițe au venit la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos cu miresme de mare preț, primind de la îngeri, înaintea tuturor, vestea că Hristos a înviat din morți. Aceste femei purtătoare de mir au devenit mărturisitoare curajoase ale Învierii Domnului. Ele s-au bucurat de întâlnirea cu Însuși Hristos Cel înviat din morți. Noul Testament menționează numele unor femei mironosițe: Sfânta Maria Magdalena, Maria – mama lui Iacov și a lui Iosif, Maria lui Cleopa, Ioana – soția lui Huza, un ispravnic al regelui Irod, Salomeea și Suzana, care au ajutat pe Mântuitorul și pe Sfinții Apostoli, în lucrarea sfântă de propovăduire a Evangheliei. La acestea se adaugă Sfintele Marta și Maria, surorile dreptului Lazăr din Betania.
Înainte de Duminica Mironosițelor, creștinii de altădată respectau sau se temeau de cea de-a doua Săptămână după Paște. Existau tot felul de credințe ale căror fundamente s-au pierdut și care s-au transformat în superstiții. Se spunea că toate ființele care nasc în această săptămână, nu vor trăi. În general, superstiția se referea la viermii de mătase, care erau niște dăunători aproape fără leac. Prin multe sate exista ritualul postirii oamenilor care au găsit copii morți. Se mai spunea că în această săptămână postesc rudele rămase în viață pentru morți. Se pare că această a doua săptămână după Paște era dedicată mai ales celor plecați dintre cei vii. A doua săptămână trebuia respectată mai ales pentru oamenii morți fără lumânare. Dacă nu era respectată, sufletele acelora nu ar fi bine pe cealaltă lume. Bătrânii spuneau că se postea în această săptămână pentru a nu muri în perioada ei. Aceasta deoarece o credință veche menționa că sufletele celor morți în doua săptămână după Paște merg în întuneric. De aceea, această săptămână se mai numea și Săptămâna Neagră.
Celor ce mor în această săptămână nu li se face pomană, căci se zice că, fiind în Săptămâna Neagră, nu o văd. Nu se fac pomeni, că se fac colacii negri. Cine moare în această săptămână înnegrește. Nu este sărbătoare aparte, dar multe femei serbează, postind în cinstea mironosițelor.