A alege intre un serviciu de gazduire VPS si un server dedicat poate sa fie mai complicat decat va asteptati. Parametri tehnici, performante, resurse – toate acestea pot da batai de cap si celor cu experienta. Iata de ce este important sa intelegeti ce inseamna si ce include fiecare tip de serviciu in parte si final sa luati decizia potrivita pentru afacerea dvs.
Tipuri de gazduire web
Exista multe tipuri diferite de gazduire web, dar cele mai populare sunt: gazduirea shared (partajata), gazduirea VPS si gazduirea dedicata (servere dedicate). Aceste tipuri de gazduire variaza atat in ceea ce priveste nivelul de performanta, cat si costul. Dar in ce fel difera, mai exact?
Gazduirea shared (partajata) este cel mai simplu tip de gazduire fiind potrivita pentru site-uri statice mici sau bloguri personale. Proiectele de complexitate medie si mare necesita un alt tip de gazduire si de aceea ne vom concentra in acest articol pe gazduirea VPS si serverele dedicate.
Gazduire VPS
In cazul gazduirii VPS (Servere Virtuale private), mai multe website-uri folosesc acelasi server avand alocate propriile resurse – CPU, memorie si spatiu de stocare.
In general, gazduirea VPS este potrivita pentru website-urile de afaceri mici sau pentru website-uri in dezvoltare care au nevoie de resurse mai multe decat ofera un abonament shared hosting. Nimeni nu doreste o viteza redusa de incarcare a website-ului sau mai rau, un website care cedeaza in mod constant. Gazduirea VPS functioneaza bine – este flexibila in gestionarea cresterilor de trafic si nu implica costuri foarte mari.
Servere dedicate
Serverele dedicate reprezinta o solutie de hosting de top datorita resurselor care sunt alocate exclusiv dar si a puterii de calcul care poate include zeci de Ghz si sute de GB de memorie.
Serverele dedicate sunt optiunea ideala pentru pentru afaceri in dezvoltare cu website-uri medii sau mari. Un server dedicat va poate ajuta sa economisiti timp si in acelasi timp sa reduca sansele unor probleme tehnice pe termen lung.
1. Gazduire VPS vs servere dedicate: avantaje si dezavantaje
Avantaje si dezavantaje gazduire VPS:
Avantaje gazduire VPS | Dezavantaje gazduire VPS |
Niveluri de performanta adecvate pentru majoritatea site-urilor web | Nu poate egala gazduirea dedicata in privinta resurselor sau performantei |
Mai ieftina decat gazduirea pe servere dedicate | Inca partajati resurse, astfel incat unele functii pot fi limitate |
Avantaje si dezavantaje gazduire dedicata:
Avantaje gazduire dedicata | Dezavantaje gazduire dedicata |
Resurse uriase si performante excelente | Planuri tarifare lunare relativ costisitoare |
Nu trebuie sa faceti upgrade la un plan superior daca afacerea dvs. se dezvolta | Necesita cunostinte tehnice avansate |
2. Gazduire VPS vs servere dedicate: alocarea de resurse
Desi resursele sunt garantate in cazul ambelor tipuri de servere, un server VPS va beneficia de mai putine resurse decat un server dedicat insa upgrade-ul lor este mai simplu. Alocarea de resurse pentru un server virtual implica doar cateva clicuri si eventual un restart pe cand in cazul unui server dedicat este necesara oprirea lui pentru inlocuirea sau adaugarea unor componente hardware (downtime).
3. Securitate
Atat serverele VPS cat si serverele dedicate au un risc redus de securitate insa in cazul unui server VPS riscul este mai mare deoarece pe un nod hardware ruleaza mai multe masini virtuale. In cazul unui server dedicat veti fi singurul utilizator al serviciului si riscurile de securitate vor fi limitate la serviciile software pe care le veti configura pe serverul dvs.
4. Performantele websiturilor
In lumea gazduirii web, performanta buna se refera la cat de repede se incarca si ruleaza site-ul dvs. pentru utilizatori. Desi evaluarea performantelor implica mai multi parametri, cand e vorba de resurse – mai multe inseamna performante mai bune.
5. Configurare si personalizare
Atat gazduirea VPS cat si gazduirea dedicata pot fi administrate (sau nu) de catre furnizorul serviciului. In mod frecvent utilizatorii aleg variantele care includ administrare deoarece este preferabil sa se apeleze la o echipa cu experienta, care sa fie disponibila 24×7.
6. Scalabilitate
Scalabilitatea permite planului dvs. de gazduire sa poate creste odata cu website-ul dvs.
Gazduirea VPS are posibilitatea de scalare insa nu poate ajunge la performantele unui server dedicat
Gazduirea dedicata va ofera acces la toate resursele, securitatea si performanta pe care le-ati putea solicita si in acelasi timp va permite cresterea lor atunci cand este nevoie.
7. Pret
Dupa cum probabil va imaginati, gazduirea dedicata este mai scumpa decat gazduirea VPS. Performantele vin cu un cost suplimentar insa pentru companiile in dezvoltare performantele sunt importante.
Gazduirea VPS reprezinta din punct de vedere financiar o solutie preferata pentru majoritatea website-urilor in crestere deoarece ofera preturi mai mici.
Pentru alegerea unui server VPS sau a unui server dedicat este important sa cunoasteti diferentele intre cele doua tipuri de servicii dar in principal trebuie sa retineti ca serverul VPS reprezinta o “felie” dintr-un server dedicat in timp ce alegerea unui server dedicat va va oferi acces exclusiv la toate resursele serverului.
Gazduirea VPS este recomandata pentru website-urile de afaceri mici sau medii. Este pasul logic care trebuie facut de la gazduirea shared si va ofera flexibilitate si resurse scalabile.
Gazduirea dedicata este potrivita pentru site-urile de dimensiuni medii sau mari. Este cea mai buna forma de gazduire pe care o puteti obtine, cu resurse considerabile si performante de neegalat.
Sursă foto: Pixabey.com